Man - Fre 9 - 16
Meny
HomePraktisk InfoVietnam

Praktisk informasjon om Vietnam

1. Klima i Vietnam

klima-vietnam

Vietnam er et langstrakt land, og derfor varierer klimaet avhengig av hvor du er. Generelt er været uforutsigbart, og det er derfor en god idé å alltid ha med en paraply eller en regnjakke.

Nord-Vietnam (Hanoi til Sapa/Mai Chau)
Hanoi: Tørketiden er vanligvis fra november – april og her er temperaturen lavest. Regntiden er vanligvis fra mai – oktober og her ligger temperaturen mellom 25 til 35 °C.

Sentral-Vietnam
Da Nang og Hoi An: Tørketiden er vanligvis fra mars – august. Det blir veldig varmt i månedene mai – august. Regntiden er vanligvis fra september – februar, det faller mest regn i perioden september – desember. Februar – april er den mest behagelige perioden å besøke området på, men det kommer likevel flest turister til området i desember – januar, da mange har ferie.

Nha Trang: Tørketiden er lang, vanligvis fra januar til august. Det blir veldig varmt i månedene juli – august. Regntiden er vanligvis fra september – desember. Februar – april er den mest behagelige perioden å besøke området på, for da ligger temperaturen på 25-30 grader og det er minst nedbør.

Vær oppmerksom på at det er mulighet for tyfoner i området i perioden september – desember.

Sør-Vietnam
Ho Chi Minh City til Phan Thiet: Tørketiden er vanligvis fra november til april.
Regntiden er vanligvis fra mai – oktober. Temperaturen er stabil hele året, og ligger mellom 25 og 30 grader.
Vær oppmerksom på at det er mulighet for tyfoner i området i perioden juni – oktober.

Phu Quoc: Tørketiden er vanligvis fra november til april. De varmeste månedene er april og mai, med temperaturer opptil 35 grader. Regntiden er vanligvis fra mai – oktober, og det faller mest regn i perioden juli-september.
Vær oppmerksom på at det er mulighet for tyfoner i området i perioden juli – september.

2. Reiseform

Utflukter og transport foregår i mindre internasjonale grupper med engelsktalende guider.

3. Når reiser man til Vietnam?

Man kan reise til Vietnam året rundt, men, men!! Vietnam strekker seg over 1650 km og 2 klimabelter fra nord til sør. Derfor finnes det ikke et entydig svar på spørsmålet om det beste reisetidspunktet for Vietnam.

Den beste reisetiden for det nordlige Vietnam er vår/sommer fra april til juni samt høstmånedene fra september til november/desember. Juli og august er svært varme, og det er da det regner mest. Fra desember til mars kan det være kjølig og fuktig. I det sentrale Vietnam er juli og august meget varme, september samt februar til mai er behagelige, mens det er regntid (tyfonsesong) fra oktober til januar, fortsatt med høye temperaturer. I det sydlige Vietnam er det regntid fra mai til oktober/november, med heftige tropiske regnskyll om kvelden. Den beste tiden for å reise til Sør-Vietnam er fra november til april, hvor temperaturene er behagelige og fuktigheten er lav.

4. Reisebetingelser

Vennligst les grundig gjennom våre generelle reisebetingelser, da disse er en del av avtalevilkårene i forbindelse med reiser som kjøpes hos Asiatours.no. Reiser som kjøpes hos oss er omfattet av ”Lov om pakkereiser”.

Klikk her for å lese reisebetingelsene våre.

5. Hjelp til å tegne reiseforsikring

Under fanen forsikring på hjemmesiden vår finner du all nødvendig informasjon.

Klik her for at gå til vores side om forsikring.

6. Språk

I Vietnam er språket vietnamesisk, men som turist er det ikke noe problem å klare seg på engelsk.

7. Vaksinasjoner

Vi råder deg til å kontakte en spesiallege, fastlegen din eller en godkjent reiseklinikk. Du kan også lese mere om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær spesielt oppmerksom på reglene som gjelder for gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et annet asiatisk land der det finnes gul feber

Noen land krever bevis for at du er vaksinert mot gul feber ved innreise. Så husk å ta med deg vaksinasjonskortet ditt hvis en slik vaksine er påkrevd.

8. Visum

Som norsk statsborger, må du være i besittelse av gyldig norsk pass. Passet må være gyldig i minst 6 måneder fra innreisedato.

Som norsk statsborger trenger du ikke visum til Vietnam hvis besøket har en varighet på maksimalt 15 dager. Det vil si, hvis du for eksempel ankommer til Vietnam 1. august må du senest forlate Vietnam den 15. august.

Visumfritak er betinget av:

• At reisen ikke overstiger 15 dager/14 netter
• At du har et norsk pass, gyldig i minimum seks måneder fra innreisedato
• At du har en gyldig returbillett eller billett til et tredje land. Annen dokumentasjon som sannsynliggjør utreise før 15 dager/14 netter vil også godtas, som hotellreservasjon i neste land.

Kun dersom reisen varer mer enn 15 dager trenger du som norsk statsborger visum for å reise til Vietnam. Man bruker i dag såkalt e-visum, som gjelder for opphold og reiser i opptil 30 dager. Søknader behandles via det offisielle nettstedet e-visum Vietnam, der du skal laste opp et bilde av passet ditt samt et passbilde (maks. 1024 KB). I tillegg skal du fylle ut personlig informasjon og oppgi din adresse i Vietnam. Her foreslår vi at du skriver navnet på det første hotellet du kommer til samt hvilken by det ligger i. Hotellnavnet fremgår av din bekreftelse.

Prisen for e-visum er 25 USD og dette beløpet betales på nettet når du søker, så det er viktig at du har kredittkortet ditt tilgjengelig når du starter. Når du har sendt søknaden og betalt online, mottar du en bekreftelse på søknaden din via e-post. I denne e-posten får du angitt en individuell registreringskode som er markert med fet skrift (20 tegn).

Svaret på søknaden om e-visum får du etter 3 arbeidsdager, og du skal sjekke svaret på følgende kobling: Svar på e-visum. Her logger du deg inn med den registreringskoden du fikk i bekreftelses-e-posten samt e-postadressen og fødselsdatoen din. Du skal skrive ut e-visumet, og det er viktig at du tar det med deg sammen med passet ditt. Visum og pass skal vises ved ankomst til Vietnam.

Vi anbefaler at du søker om visum i god tid.

Vær oppmerksom på at ved ønske om flere innreiser uten visum må det gå 30 dager fra siste utreisedato til ny innreise foretas. Dersom ny retur til Vietnam likevel ønskes innen 30 dager, må man søke om visum.

Utenriksdepartementets hjemmeside finner du også informasjon om visumregler.

Har du spørsmål om visum, anbefaler vi at du kontakter den vietnamesiske ambassaden:

Embassy of the Socialist Republic of Vietnam
St. Olavs Gate 21C
0165 Oslo
Norge

Telefon: 22 20 33 00
Email: vietnamnorway@gmail.com

9. Valuta

Den vietnamesiske valuta heter dong (VND). Det er en beskyttet valuta, noe som betyr at det ikke er mulig å kjøpe den på forhånd, og at du ikke kan veksle før du er i Vietnam. På www.valutaveksel.no kan du alltid se den nøyaktige kursen fra både amerikanske dollar og norske kroner. Vi anbefaler at du tar med noen amerikanske dollar i kontanter, som du ved ankomst kan veksle på et offisielt vekslekontor. Amerikanske dollar godtas dessuten i mange forretninger og supermarkeder i større byer. Vanlige kredittkort som Visa og Mastercard blir mer og mer alminnelig, i likhet med minibanker (ATM) som har vunnet innpass i de større byene. Kredittkort kan typisk også brukes på hoteller, i mange restauranter og butikker. Igjen gjelder det derimot, at jo lenger man kommer ut på landet, desto vanskeligere kan det være å bruke kredittkort.

10. Prisnivå

Generelt er prisene lave i Vietnam. Nedenstående guide gjelder for byene. Prisene er vanligvis lavere på landet, og utvalget er mindre.

 • Mat:
  – Mat fra gatekjøkken fra 10 000 VND
  – Restaurant med vestlig mat fra 100 000 VND
  – Restaurant med vietnamesisk mat fra 40 000 – 100 000 VND
 • Drikkevarer:
  – Mineralvann 8000 – 15 000 VND
  – Øl 8000 – 20 000 VND
  – Jus 30 000 VND
  – Vann: 10 000 VND
  – Sprit og drinker fra 60 000 VND
 • Øvrige varer:
  – Shorts/t-skjorter 80 000 – 200 000 VND (husk alltid å prute på prisen når du kjøper klær)
  – DVD-er 15 000 – 30 000 VND
  – SIM-kort opp til 50 000 VND
  – Billig telefon 200 000 – 300 000 VND
11. Tips

Tips er velsett, men det er opp til deg om du vil gi tips, og du kan gi så mye eller så lite du vil. Nedenfor finner du en liten veiledning:

 • Pikkolo: 1 – 2 USD per rom
 • Stuepike: 1 USD per dag
 • Guider: 5 – 10 USD per dag per person avhengig av levert tjeneste
 • Sjåfører: 2 – 5 USD per dag per person avhengig av levert tjeneste
 • Restauranter: i moderne restauranter er tipse noen ganger inkludert i prisen , og derfor er det ikke nødvendig å legge til mer. I lokale restauranter forventes det ikke at man gir tips, men du kan legge igjen noen småmynter på bordet når du går.
12. Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Vietnam varierer avhengig av om det er sommer- eller vintertid i Norge.
Ved sommertid: +5 timer. Det vil si at når kl. er 12 i Norge, er kl. 17 i Vietnam.
Ved vintertid: +6 timer. Det vil si at når kl. er 12 i Norge, er kl. 18. i Vietnam.

13. Strøm

Vietnam har ikke standardisert strøm eller støpsler. Derfor kan du oppleve alt fra 110 til 230 volt. Støpslene kan ha både 2 og 3 stifter, runde eller flate avhengig av hvor du er. Derfor bør du sørge for å ta med en adapter på reisen, hvis du f.eks. trenger å lade opp en bærbar PC.

14. Telefon og internett

Den internasjonale landskoden for Vietnam er +84. Det kan være dyrt å ringe hjem fra eller motta anrop i Vietnam. Sjekk evt. med ditt eget mobilselskap mht. dekning og priser for innkommende anrop.
Det finnes internettkaféer i de større byene, og det er wifi på de fleste hotellene.

15. Sikkerhet

Vietnam er generelt et meget sikkert land å reise i. Kriminalitet overfor turister begrenser seg generelt til lommetyveri, og kan unngås med normal omtanke og fornuft. Unngå at dyre smykker og store kontantbeløp er synlige. Følg alltid guidens råd og veiledning vedrørende sikkerhet så er det ingen fare.

16. Mat og drikke

Vietnamesisk mat dufter godt, er velsmakende, sunt og påvirket av det franske, thailandske, kinesiske og til dels det indiske kjøkken. Den mest populære retten heter ”pho”og blir ofte kalt ”landets sjel”. Det er ganske enkelt en nudelsuppe som spises hver dag, vanligvis til frokost. Den fås i de fleste restauranter og gatekjøkken. Vær ikke redd for å prøve gatekjøkken. Her venter ofte fantastiske matopplevelser. Prøv f.eks.:

 • Nem ran eller cha gio (stekte vårruller, forskjellig innhold)
 • Banh chung (rismelskake som vanligvis dampes i bananblad)
 • Gio lua (paté av magert svinekjøtt)
 • Banh cuon (dampede vårruller av rismel)
 • Banh my (baguetter med paté eller egg)
 • Mi voi thit bo/ga (nudler med oksekjøtt eller kylling)

Drikk alltid bare vann fra flaske. Flaskevann er billig og kan kjøpes over alt. Drikk aldri vann fra vannkraner.

17. Helligdager

Det er alltid en spesiell opplevelse å være med på andre lands tradisjoner og feiringer. Nedenfor kan du se en oversikt over helligdager, viktige festivaler og andre spesielle merkedager.

Vær oppmerksom på at enkelte museer og attraksjoner kan være stengt på disse dagene.

18. Flyreservasjon og flybilletter

Vi sender deg din flyreservasjon så snart du har bestilt reisen din. På reiseplanen kan du se tider og reiserute. Det er viktig, at du sjekker om navnet ditt har stavefeil. Det navnet som står på reservasjonen må være nøyaktig det som står skrevet i passet ditt. Hvis du legger merke til feil i navn, skal du kontakte oss med en gang.

I dag finnes det kun elektroniske flybilletter (e-billett), du får altså ikke en flybillett av papir til bruk ved innsjekking på flyplassen. Når du sjekker inn på flyplassen, skal du bruke passet ditt og en booking-referanse. Booking-referansen står på reiseplanen din.

19. Servicebrev

Når du har kjøpt en reise gjennom oss, vil du få tilsendt vårt servicebrev før avreise. I servicebrevet finner du viktige informasjoner om f.eks. innsjekking på nett, hvordan du forholder deg ved forsinkelser og våre avtalte retningslinjer for drikkepenger. Dessuten finner du viktige telefonnumre til våre lokale representanter samt vårt nødtelefonnummer.

Derfor er det viktig at du skriver ut servicebrevet og tar det med på reisen.

20. Setereservasjon, oppgradering og ekstra benplass

Vi anbefaler at du reserverer sete på flyet. Mange flyselskaper tilbyr også oppgradering av reserverte billetter til plasser med ekstra plass og komfort, f.eks. Economy Comfort hos KLM og Premium Voyageur hos Air France. Dette kan du gjøre på flyselskapets hjemmeside. De fleste selskaper har et punkt på menyen som heter ”manage my booking”.  Vær oppmerksom på at mange flyselskaper krever betaling for setereservasjon, så du må ha kredittkortet/betalingskortet ditt klart når du går i gang.

Dessverre er det ikke like regler for når det åpnes for reservasjon av seter. Vi anbefaler derfor at du så tidlig som mulig prøver å reservere sete, for da får du også vite når du kan reservere, hvis det ennå ikke er mulig å gjøre det. Det er meget vanlig at det ikke er mulig å reservere sete før mellom 72 og 24 timer før avreise.

21. Bagasjen din

Vi benytter mange forskjellige flyselskap til Vietnam. Derfor kan det variere, hvor mye og hvor mange kg du kan ta med i både innsjekket bagasje samt håndbagasje. Se informasjon om dette på flybilletten din, eller kontakt oss hvis du har spørsmål om dette. Hvis reisen din omfatter en innenriksstrekning i Vietnam, kan du ta med maksimalt 20 kg.

Sørg også for at du har alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det inkluderer f.eks. pass, visum, flybilletter, forsikringer, kredittkort, penger og kamera, men også evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Det kan være kald trekk fra klimaanlegget i flyet, så ta med en genser eller vindjakke i håndbagasjen.

22. Transport til og fra flyplassene

Ved ankomst til de forskjellige flyplassene i Vietnam blir du hentet av vår lokale representant, som vil stå med et skilt med navnene deres på i ankomsthallen. Ved avreise blir du igjen kjørt til flyplassen. Du vil få opplysninger om avhenting ved ankomst til Vietnam.

23. Etikette og kulturelle forskjeller

En av fornøyelsene ved å reise er å oppleve en annen kultur og etikette. Det er viktig å respektere disse forskjellene. Her vil vi gi noen tips og råd som vil bidra til å gi deg en enda bedre opplevelse av Vietnam.

 • Unngå å vise sinne. Det å vise frustrasjon eller sinne ved å rope eller være ubehøvlet er ekstremt uhøflig og nedlatende, og fører ikke til noe godt.
 • Unngå å peke med fingrene da det oppfattes støtende og nedlatende. Bruk i stedet hele hånden.
 • Unnlat å vise kjærtegn offentlig, f.eks. å holde rundt hverandre eller kysse. Det oppfattes som støtende. Det er ekstremt sjelden å se par gå hånd i hånd.
 • Unngå korte shorts, lårkorte skjørt og tanktops ved templer og kirker, og ute på landet hvor det er få turister.
 • Ta alltid av deg skoene når du går inn i et privat hjem eller i et tempel.
 • Unngå nakenbading og naken soling fullstendig. Det regnes for å være fullstendig uanstendig, også på stranden.
 • Ta av deg hatten når du går inn i et tempel, eller når du henvender deg til eldre eller til viktige personer, medregnet munker.
 • Unngå å berøre hodet hos barn. Det regnes for å bringe ulykke (vietnamesere berører skuldre og armer i stedet)
 • Unngå at stikke/la spisepinner stå i risskålen, legg dem ved siden av. Hvis de settes strittende i risskålen minner de om røkelsespinnene som blir tent i templene til ære for de avdøde.
 • Bruk alltid enten begge hender eller høyre hånd når du rekker noe til andre eller du mottar noe fra andre. Bruk aldri bare venstre hånd.
24. Donasjoner og gaver

Det er fattigdom i visse områder av Vietnam, og derfor har vår lokale samarbeidspartner gitt oss retningslinjene nedenfor når det gjelder donasjoner og gaver.

 • Gi ALDRI penger til tiggere, spesielt ikke til barn. Hvis du gir penger til tiggere, forsterker det inntrykket av at tigging er en godtatt levevei. Hvis barn får penger ved å tigge, vil foreldrene heller sende dem på gaten for å tigge enn å sende dem på skolen.
 • Unntaket er handicappede og gamle personer. Dem kan du gjerne gi en skilling.
 • Gi ALDRI sukkertøy til barn i landsbyene du besøker på reisen.
 • Slutt å tro at du må gi materielle ting. Oftest er det best å dele av din tid, dele smil og invitere til vennskap.
25. Reisende med innskrenket bevegelighet

Vi vil gjøre degoppmerksom på at denne reisen generelt ikke egner seg for bevegelseshemmede personer. Ta kontakt med oss for å høre om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

SPØRSMÅL?

Kontakt ekspertene våre nå:
21 95 37 99
info@asiatours.no

Åpningstider:
Hverdager 9 - 16

Populære reiser
Bali, Indonesia
Bali, Indonesia
Rundreise på Bali, Gudenes øy.
 
Vakre Nordvietnam
Vakre Nordvietnam
Natur-og kulturopplevelser.
 
Opplev Kambodsja
Opplev Kambodsja
Kambodsjas klassiske høydepunkter
 

Nyhetsbrev

Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev vil du motta en mail ca. 3 ganger om måneden med relevante nyheter, gode tilbud m.m.

Vi bruker cookies til statistikk og målrettet markedsføring hos tredjepart.
Du samtykker i dette ved å klikke deg videre.
Les mer her.