• Fornøyde gjester siden 2006
 • Dedikerte reiseeksperter
 • Gjennomtestede kvalitetsreiser
 • Lokale guider valgt med omhu
 • Prisgaranti
 • Assistanse 24/7
 • Medlem av Reisegarantifonden

Praktisk informasjon om Laos

Praktisk informasjon om Laos

Praktisk informasjon om Laos

1. Klima i Laos

Klimaet i Laos er varmt og tropisk og temperaturene er høye året rundt, men det kan være forskjell på lavland og høyland og nord og sør i landet. Året kan deles opp i to klimaperioder: den tørre perioden og den regnfulle perioden.

Den tørre perioden varer fra ca. november til april. I denne perioden er temperaturene behagelig varme, det er mange soltimer og relativt få regnbyger.

Mot slutten av perioden stiger temperaturene, og det kan bli meget varmt.

Regnsesongen varer fra ca. mai til oktober. I disse månedene er det varmere enn i den tørre perioden og det regner mer. Regnet faller som regel som kraftige regnbyger om natten eller i de tidlige morgentimene og varer sjelden mer enn et par timer. De større regnmengdene fører imidlertid til at luften renses, været klarner opp og naturen blir grønn og frodig.

Selv om det faller en del regn i noen måneder, er temperaturene fremdeles høye.

Værstatistikk for Luang Prabang: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks.temp. 27 31 33 34 34 32 32 32 32 31 29 26
Gjennomsnittlig min.temp. 14 16 18 21 24 25 24 24 23 21 18 14
Nedbør i mm 15 19 30 108 147 258 228 289 173 126 40 10
Værstatistikk for Vang Vieng: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks.temp. 28 31 33 34 33 32 31 31 31 31 30 28
Gjennomsnittlig min.temp. 14 15 18 21 23 24 24 23 23 21 18 14
Nedbør i mm 9 18 49 174 369 489 840 662 508 115 44 23
Værstatistikk for Vientiane: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks.temp. 28 30 33 34 33 32 31 31 31 31 30 28
Gjennomsnittlig min.temp. 16 19 22 24 27 25 25 25 24 23 19 17
Nedbør i mm 8 13 34 85 246 280 272 335 297 78 11 3
2. Reiseform

Reisen foregår i internasjonale grupper på maks. 14 personer, og med Asiatours’ egne gjester. Alle nevnte utflukter og transfers er med engelsktalende guide.

3. Når er det best å reise til Laos?

I Laos venter det mange, spennende opplevelser året rundt.

I den tørre perioden (ca. fra november til april), som også anses for å være Laos’ høysesong, kan du forvente varmt vær, sol og få regnbyger. I den regnfulle perioden (ca. fra mai til oktober) er det enda høyere temperaturer og mer regn, men til gjengjeld også en frodigere, grønnere natur og færre turister.

4. Reisebetingelser

Vennligst les grundig gjennom våre generelle reisebetingelser, da disse er en del av avtalevilkårene i forbindelse med reiser som kjøpes hos Asiatours.no. Reiser som kjøpes hos oss er omfattet av ”Lov om pakkereiser”.

Klikk her for å lese reisebetingelsene våre.

5. Hjelp til å tegne reiseforsikring

Under fanen forsikring på hjemmesiden vår finner du all nødvendig informasjon.

Klik her for at gå til vores side om forsikring.

6. Språk

Språket i Laos er laotisk, men som turist er det ikke noe problem å klare seg på engelsk. Laotene har også et eget skriftspråk som er ukjent for vestlige øyne.  Herunder er det listet noen få ord til hjelp:

Hei: Sabaidee
Takk: Khob Jai
Tusen takk: Khob Jai lai Lai
Ja: Chao
Nei: Bor
Ikke sterk: BorPhet
Unnskyld: Khorthod
Farvel: La gone

7. Vaksinasjoner

Vi råder deg til å kontakte en spesiallege, fastlegen din eller en godkjent reiseklinikk. Du kan også lese mere om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær spesielt oppmerksom på reglene som gjelder for gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et annet land der det finnes gul feber.

Noen land krever bevis for at du er vaksinert mot gul feber ved innreise. Så husk å ta med deg vaksinasjonskortet ditt hvis en slik vaksine er påkrevd.

8. Visum

Som norsk statsborger trenger du visum til Laos, noe du får ved ankomst på flyplassen. Som med annen internasjonal reisevirksomhet må du være i besittelse av et gyldig, norsk pass. Passet må være gyldig i minst seks måneder etter utreise fra Laos.

For å få turistvisum må du ha med passet ditt, to passfoto og 30 USD i kontanter.

Utenriksdepartementets hjemmeside finner du også informasjon om visumregler.

Du kan selvsagt også spørre oss.

9. Valuta

Den laotiske valuta heter kip (LAK). Det er en beskyttet valuta, noe som betyr at det ikke er mulig å kjøpe den på forhånd, og at du ikke kan veksle før du er i Laos.  

 www.valutaveksel.no kan du alltid se den nøyaktige kursen fra både amerikanske dollar og norske kroner.  Vi anbefaler at du tar med noen amerikanske dollar i kontanter (helst store sedler som 20, 50 eller 100 USD), som du ved ankomsten kan veksle på et offisielt vekslekontor. Du må ikke regne med at du kan veksle en stor amerikansk seddel og få små amerikanske sedler tilbake. Derfor anbefaler vi også at du tar med noen amerikanske dollar i små sedler (1, 5 og 10 USD ).

Mange steder foretrekkes amerikanske dollar (eller i nærheten av grensen til Thailand også thai bath) som betalingsmiddel. Vanlige kredittkort som Visa og Mastercard kan brukes i Luang Prabang, Vang Vieng og Vientiane, hvor du også finner minibanker (ATM). Utover dette er ikke minibanker vanlige, og du må regne med at du ikke kan betale med kredittkort på mange steder.

10. Prisnivå

Generelt er Laos et av de billigste landene i det fjerne Østen, spesielt når det gjelder lokale produkter. Dette gjelder likevel ikke hvis varene skal importeres. Da er prisene vanligvis høyere enn i nabolandene.  Nedenstående guide gjelder for byene. Prisene er vanligvis lavere på landet, og utvalget er mindre.

 • Mat på gatekjøkken:
  Nudelsuppe: 15 000 kip
  Nudler med svine- eller kyllingkjøtt samt grønnsaker: 15 000 kip
  Baguette: 15 000 kip
 • Mat på restaurant:
  Restaurant med vestlig mat fra 45 000 kip
  Restaurant med laotisk fast meny fra 60 000 kip
 • Drikkevarer:
  Mineralvann 7000 kip
  Øl (laotisk flaske) 12 000 kip
 • Øvrige varer:
  T-skjorte/veske mellom 30 000 og 150 000 kip
  Telefon mellom 200 000 og 250 000 kip
  SIM-kort mellom 10 000 og 30 000 kip
  Leie av sykkel fra 20 000 kip
11. Tips

Tips er velsett, men det er opp til deg om du vil gi tips, og du kan gi så mye eller så lite du vil. Nedenfor finner du en liten veiledning:

 • Pikkolo: 1 USD
 • Stuepike: 1 USD per dag
 • Guider: 5–10 USD per dag per person avhengig av levert tjeneste
 • Sjåfører: 3–5 USD per dag per person avhengig av levert tjeneste
 • Restauranter: i moderne restauranter er tips noen ganger inkludert i prisen, og derfor er det ikke nødvendig å legge til mer. I lokale restauranter forventes det ikke at man gir tips, men du kan legge igjen noen småmynter på bordet når du går.
12. Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Laos varierer avhengig av om det er sommer- eller vintertid i Norge.
Ved sommertid: +5 timer. Det vil si at når kl. er 12 i Norge, er kl. 17 i Laos.
Ved vintertid: +6 timer. Det vil si at når kl. er 12 i Norge, er kl. 18 i Laos.

13. Strøm

Laos har typisk 230 volt. På de aller fleste stedene har støpslene 2 runde stifter. Men det kan også være andre typer, og derfor bør du sørge for å ha med en adapter på reisen så du kan bruke andre typer.

14. Telefon og internett

Den internasjonale landskoden for Laos er +856. Det kan være dyrt å ringe hjem fra eller motta anrop i Laos. Sjekk evt. med ditt eget mobilselskap mht. dekning og priser for innkommende anrop. Hvis du har behov for å ringe eller sende mange SMS, er det kanskje en idé å kjøpe et lokalt SIM-kort.  Det finnes internettkaféer i de større byene og det er wifi på de fleste hotellene.

15. Sikkerhet

Laos er generelt et meget sikkert land å reise i. Kriminalitet i det hele tatt og særlig overfor turister er svært begrenset, og kan unngås med normal omtanke og fornuft. Unngå at dyre smykker og store kontantbeløp er synlige.

Laos var det mest bombede landet under Vietnamkrigen, og det ble lagt ut store mengder landminer. Særlig i den østlige delen av landet – det vil si utenfor de vanlige turistområdene – ligger det fremdeles ueksploderte bomber (UXO=unexploded ordinance), og det finnes også områder som ikke er ryddet for landminer.  Disse områdene ligger likevel utenfor de områdene vi reiser til, og generelt utenfor turistområdene. På Krukkesletten besøker vi KUN områder som er ryddet for bomber og landminer. Følg alltid guidens råd og veiledning vedrørende sikkerhet så er det ingen fare.

16. Mat og drikke

Det tradisjonelle, laotiske kjøkkenet bruker mye vilt, villsvin og ferskvannsfisk. Ingrediensenes ferskhet er av stor betydning, og laotene vil gjerne tilberede maten fra grunnen. Krydder som galangal og sitrongress brukes i nesten alt, og padaek (laotisk fiskesaus) er tilgjengelig ved alle måltider. Et par nyttige uttrykk for mat er:

 • Lap: en tradisjonell rett som er en sterk, krydret blanding av marinert kjøtt og/eller fisk, som noen ganger serveres rå
 • Khao Nie: klebrig ris. (Som i nabolandene er ris en hovedmatvare. Her foretrekkes som regel klebrig ris, som deles opp og klemmes sammen til små kuler med fingrene. Riskulene dyppes så i sausen for å få den med)
 • Tamarkhong: papayasalat
 • Markphet: chili

Drikk alltid bare vann fra flaske. Flaskevann er billig og kan kjøpes over alt. Drikk aldri vann fra vannkraner. Spør alltid om vannet til isbitene kommer fra flaskevann.

17. Helligdager

Det er alltid en spesiell opplevelse å være med på andre lands tradisjoner og feiringer. Nedenfor kan du se en oversikt over helligdager, viktige festivaler og andre spesielle merkedager.

Vær oppmerksom på at enkelte museer og attraksjoner kan være stengt på disse dagene.

18. Flyreservasjon og flybilletter

Vi sender deg din flyreservasjon så snart du har bestilt reisen din. På reiseplanen kan du se tider og reiserute. Det er viktig, at du sjekker om navnet ditt har stavefeil. Det navnet som står på reservasjonen må være nøyaktig det som står skrevet i passet ditt. Hvis du legger merke til feil i navn, skal du kontakte oss med en gang.

I dag finnes det kun elektroniske flybilletter (e-billett), du får altså ikke en flybillett av papir til bruk ved innsjekking på flyplassen. Når du sjekker inn på flyplassen, skal du bruke passet ditt og en booking-referanse. Booking-referansen står på reiseplanen din.

19. Servicebrev

Når du har kjøpt en reise gjennom oss, vil du få tilsendt vårt servicebrev før avreise. I servicebrevet finner du viktige informasjoner om f.eks. innsjekking på nett, hvordan du forholder deg ved forsinkelser og våre avtalte retningslinjer for tips. Dessuten finner du viktige telefonnumre til våre lokale representanter samt vårt nødtelefonnummer.

Derfor er det viktig at du skriver ut servicebrevet og tar det med på reisen.

20. Setereservasjon, oppgradering og ekstra benplass

Flyselskapet vil tildele deg en plass på flyet når du sjekker inn. Hvis du har spesifikke ønsker, kan du reservere seter på flyselskapets hjemmeside. De fleste flyselskaper har et menypunkt som heter ”manage my booking”. Som hovedregel er dette noe du skal betale for,  så ha kredittkortet ditt klar, når du går i gang. Det varierer når flyselskapene åpner for reservasjon av seter, men ofte kan du reservere seter fra bestillingstidspunktet og inntil 48 timer før avgang.

Mange flyselskaper tilbyr dessuten også oppgradering til seter med ekstra benplass og komfort, f.eks. Economy Comfort hos KLM og Premium Voyageur hos Air France. Du kan selv oppgradere via flyselskapets hjemmeside mot betaling.

Vi gjør dessuten oppmerksom på at flyselskapet har full råderett over alle seter på flyet, og at de derfor alltid har rett til å foreta endringer i en reservasjon. Hvis du ikke reserverer seter før avreise, vil du få tildelt en plass av flyselskapet når du sjekker inn.

21. Bagasjen din

Vi benytter mange forskjellige flyselskap til Laos. Derfor kan det variere, hvor mye og hvor mange kg du kan ta med i både innsjekket bagasje samt håndbagasje. Se informasjon om dette på flybilletten din, eller kontakt oss hvis du har spørsmål om dette. Hvis reisen din omfatter en innenriksstrekning i Laos, kan du ta med maksimalt 20 kg.

Sørg også for at du har alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det inkluderer f.eks. pass, visum, flybilletter, forsikringer, kredittkort, penger og kamera, men også evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Det kan være kald trekk fra klimaanlegget i flyet, så ta med en genser eller vindjakke i håndbagasjen.

22. Transport til og fra flyplassene

Ved ankomst til de forskjellige flyplassene i Laos blir du hentet av vår lokale representant, som vil stå med et Asiatours.no-skilt i ankomsthallen. Ved avreise blir du igjen kjørt til flyplassen. Du vil få opplysninger om avhenting ved ankomst til Laos.

23. Etikette og kulturelle forskjeller

En av fornøyelsene ved å reise er å oppleve en annen kultur og etikette. Det er viktig å respektere disse forskjellene. Her vil vi gi noen tips og råd som vil bidra til å gi deg en enda bedre opplevelse av Laos.

 • Unngå å vise sinne. Det å vise frustrasjon eller sinne ved å rope eller være ubehøvlet er ekstremt uhøflig og nedlatende, og fører ikke til noe godt. Å bli ropt til er det samme som å tape ansikt, og det liker ikke laotene.
 • Unngå å peke med fingrene, bruk heller hele hånden. Det regnes for støtende å peke med fingrene.
 • Unnlat å vise kjærtegn offentlig, f.eks. å holde rundt hverandre eller kysse. Det oppfattes som støtende. Det er ekstremt sjelden å se par gå hånd i hånd. Derimot er det helt vanlig at venner eller venninner går hånd i hånd.
 • Unngå nakenbading og naken soling fullstendig. Det regnes for å være fullstendig uanstendig, også på et lukket hotellområde.
 • Ta av deg skoene før du går inn i et (privat) hus, og særlig i templer.
 • Laotene hilser på hverandre med et lett bukk, og med hendene samlet som i bønn (uten flettede fingre). Det er høfligst at unge personer innleder hilsener. For utlendinger og i forretningssammenheng er et (europeisk) håndtrykk vanligvis godtatt.
 • Unngå å berøre hodene til andre personer. Hodet anses for å være en hellig del av kroppen, og å berøre hodet med hånden regnes for å bringe ulykke.
 • Bruk alltid enten begge hender eller høyre hånd når du rekker noe til andre eller du mottar noe fra andre. Bruk aldri bare venstre hånd.
 • Unngå korte shorts, lårkorte skjørt og tanktops ved templer og kirker, og der hvor det er få turister. Som et minimum skal bena være dekket ned til over kneet, og skuldrene skal være dekket ved tempelbesøk.
 • Ta av deg hatt og sko før du går inn i et tempel.
 • Hvis du setter deg foran et ”dai” (Buddha-alter), bør du sitte med føttene til siden og vekk fra Buddha.
 • En kvinne kan gjerne ta i mot eller gi noe til en munk, men bør aldri berøre ham.
 • Vis respekt ved besøk i templer og slå av mobiltelefonen, ta av deg høretelefoner, senk stemmen og unngå uhøflig og høylytt samtale.
24. Lokal transport

Infrastrukturen i Laos er utmerket, men det tar tid å reise rundt. I Laos brukes både taxi og tuk-tuk, og man forhandler om prisen. I Laos finnes det også motorsykkel-taxi. Vi fraråder å benytte disse, da det skjer mange ulykker med motorsykkel-taxi. I tillegg er det en rekke reiseforsikringsselskaper som ikke dekker utgifter i forbindelse med ulykker med motorsykkel-taxi.

25. Donasjoner og gaver

Det er (stor) fattigdom i visse områder av Laos, og derfor har vår lokale samarbeidspartner gitt oss retningslinjene nedenfor når det gjelder donasjoner og gaver.

 • Gi ALDRI penger til tiggere, spesielt ikke til barn. Hvis du gir penger til tiggere, forsterker det inntrykket av at tigging er en godtatt levevei. Hvis barn får penger ved å tigge, vil foreldrene heller sende dem på gaten for å tigge enn å sende dem på skolen.
 • Unntaket er handicappede og gamle personer. Dem kan du gjerne gi en skilling.
 • Gi ALDRI sukkertøy til barn i landsbyene du besøker på reisen.
 • Slutt å tro at du må gi materielle ting. Oftest er det best å dele av din tid, dele smil og invitere til vennskap.
26. Reisende med innskrenket bevegelighet

Vi vil gjøre deg oppmerksom på at reisene våre generelt ikke egner seg for bevegelseshemmede personer. Ta kontakt med oss for å høre om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

Våre mest populære reiser
Hit reiser andre

Vi bruker cookies til å gjøre hjemmesiden vår mer brukervennlig og relevant for deg, samt til å vise deg målrettede annonser. Du samtykker i dette hvis du klikker videre.

Du kan si nei takk til cookies ved å klikke her. Vi bruker en cookie for å huske ditt nei.

Les mer her.