Man - Fre 9 - 16
Meny
HomePraktisk InfoLaos

Praktisk informasjon om Laos

1. Klima i Laos

klima-laosLaos har et tropisk monsunklima som ikke endrer seg stort i løpet av året. Det er to sesonger: tørketiden fra november til april og regntiden fra mai til oktober. Gjennomsnittstemperaturen ligger på 25–30 °C året rundt. Det er varmest i mars med temperaturer opp til 40 °C midt på dagen, og kjøligst i desember, hvor temperaturen kan gå så lavt som 15 °C.

2. Reiseform

Utflukter og transporter foregår i mindre internasjonale grupper med engelsktalende guider.

3. Når reiser man til Laos?

Du kan reise til Laos hele året. I våre vintermåneder er det tørketid, og temperaturen er meget behagelig. I våre sommermåneder er temperaturen høyere, størsteparten av nedbøren faller her, og det er derfor svært lite støv. I sommermånedene må man likevel regne med at reisetiden på veiene kan være lengre pga. store og plutselige regnmengder.

4. Reisebetingelser

Vennligst les grundig gjennom våre generelle reisebetingelser, da disse er en del av avtalevilkårene i forbindelse med reiser som kjøpes hos Asiatours.no. Reiser som kjøpes hos oss er omfattet av ”Lov om pakkereiser”.

Klikk her for å lese reisebetingelsene våre.

5. Hjelp til å tegne reiseforsikring

Under fanen forsikring på hjemmesiden vår finner du all nødvendig informasjon.

Klik her for at gå til vores side om forsikring.

6. Språk

Språket i Laos er laotisk, men som turist er det ikke noe problem å klare seg på engelsk. Laotene har også et eget skriftspråk som er ukjent for vestlige øyne.  Herunder er det listet noen få ord til hjelp:

Hei: Sabaidee
Takk: Khob Jai
Tusen takk: Khob Jai lai Lai
Ja: Chao
Nei: Bor
Ikke sterk: BorPhet
Unnskyld: Khorthod
Farvel: La gone

7. Vaksinasjoner

Vi råder deg til å kontakte en spesiallege, fastlegen din eller en godkjent reiseklinikk. Du kan også lese mere om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

8. Visum

Som norsk statsborger trenger du visum til Laos. Som med annen internasjonal reiseaktivitet må du ha et gyldig norsk pass. Passet skal være gyldig i minst 6 måneder etter utreise fra Laos. 
Som norsk statsborger får du visum ved ankomst til Laos. Du må ta med deg passet, et passbilde og 42 USD i kontanter. 

Utenriksdepartementets hjemmeside finner du også informasjon om visumregler.

Du kan selvsagt også spørre oss.

9. Valuta

Den laotiske valuta heter kip (LAK). 1 kip er oppdelt i 100 att. Det er en beskyttet valuta, noe som betyr at det ikke er mulig å kjøpe den på forhånd, og at du ikke kan veksle før du er i Laos.  

 www.valutaveksel.no kan du alltid se den nøyaktige kursen fra både amerikanske dollar og norske kroner.  Vi anbefaler at du tar med noen amerikanske dollar i kontanter (helst store sedler som 20, 50 eller 100 USD), som du ved ankomsten kan veksle på et offisielt vekslekontor. Du må ikke regne med at du kan veksle en stor amerikansk seddel og få små amerikanske sedler tilbake. Derfor anbefaler vi også at du tar med noen amerikanske dollar i små sedler (1, 5 og 10 USD ).

Mange steder foretrekkes amerikanske dollar (eller i nærheten av grensen til Thailand også thai bath) som betalingsmiddel. Vanlige kredittkort som Visa og Mastercard kan brukes i Luang Prabang, Vang Vieng og Vientiane, hvor du også finner minibanker (ATM). Utover dette er ikke minibanker vanlige, og du må regne med at du ikke kan betale med kredittkort på mange steder.

10. Prisnivå

Generelt er Laos et av de billigste landene i det fjerne Østen, spesielt når det gjelder lokale produkter. Dette gjelder likevel ikke hvis varene skal importeres. Da er prisene vanligvis høyere enn i nabolandene.  Nedenstående guide gjelder for byene. Prisene er vanligvis lavere på landet, og utvalget er mindre.

 • Mat på gatekjøkken:
  Nudelsuppe: 15 000 kip
  Nudler med svine- eller kyllingkjøtt samt grønnsaker: 15 000 kip
  Baguette: 15 000 kip
 • Mat på restaurant:
  Restaurant med vestlig mat fra 45 000 kip
  Restaurant med laotisk fast meny fra 60 000 kip
 • Drikkevarer:
  Mineralvann 7000 kip
  Øl (laotisk flaske) 12 000 kip
 • Øvrige varer:
  T-skjorte/veske mellom 30 000 og 150 000 kip
  Telefon mellom 200 000 og 250 000 kip
  SIM-kort mellom 10 000 og 30 000 kip
  Leie av sykkel fra 20 000 kip
11. Tips

Tips er velsett, men det er opp til deg om du vil gi tips, og du kan gi så mye eller så lite du vil. Nedenfor finner du en liten veiledning:

 • Pikkolo: 1 USD
 • Stuepike: 1 USD per dag
 • Guider: 5–10 USD per dag per person avhengig av levert tjeneste
 • Sjåfører: 3–5 USD per dag per person avhengig av levert tjeneste
 • Restauranter: i moderne restauranter er tips noen ganger inkludert i prisen, og derfor er det ikke nødvendig å legge til mer. I lokale restauranter forventes det ikke at man gir tips, men du kan legge igjen noen småmynter på bordet når du går.
12. Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Laos varierer avhengig av om det er sommer- eller vintertid i Norge.
Ved sommertid: +5 timer. Det vil si at når kl. er 12 i Norge, er kl. 17 i Laos.
Ved vintertid: +6 timer. Det vil si at når kl. er 12 i Norge, er kl. 18 i Laos.

13. Strøm

Laos har typisk 230 volt. På de aller fleste stedene har støpslene 2 runde stifter. Men det kan også være andre typer, og derfor bør du sørge for å ha med en adapter på reisen så du kan bruke andre typer.

14. Telefon og internett

Den internasjonale landskoden for Laos er +856. Det kan være dyrt å ringe hjem fra eller motta anrop i Laos. Sjekk evt. med ditt eget mobilselskap mht. dekning og priser for innkommende anrop. Hvis du har behov for å ringe eller sende mange SMS, er det kanskje en idé å kjøpe et lokalt SIM-kort.  Det finnes internettkaféer i de større byene og det er wifi på de fleste hotellene.

15. Sikkerhet

Laos er generelt et meget sikkert land å reise i. Kriminalitet i det hele tatt og særlig overfor turister er svært begrenset, og kan unngås med normal omtanke og fornuft. Unngå at dyre smykker og store kontantbeløp er synlige.

Laos var det mest bombede landet under Vietnamkrigen, og det ble lagt ut store mengder landminer. Særlig i den østlige delen av landet – det vil si utenfor de vanlige turistområdene – ligger det fremdeles ueksploderte bomber (UXO=unexploded ordinance), og det finnes også områder som ikke er ryddet for landminer.  Disse områdene ligger likevel utenfor de områdene vi reiser til, og generelt utenfor turistområdene. På Krukkesletten besøker vi KUN områder som er ryddet for bomber og landminer. Følg alltid guidens råd og veiledning vedrørende sikkerhet så er det ingen fare.

16. Mat og drikke

Det tradisjonelle, laotiske kjøkkenet bruker mye vilt, villsvin og ferskvannsfisk. Ingrediensenes ferskhet er av stor betydning, og laotene vil gjerne tilberede maten fra grunnen. Krydder som galangal og sitrongress brukes i nesten alt, og padaek (laotisk fiskesaus) er tilgjengelig ved alle måltider. Et par nyttige uttrykk for mat er:

 • Lap: en tradisjonell rett som er en sterk, krydret blanding av marinert kjøtt og/eller fisk, som noen ganger serveres rå
 • Khao Nie: klebrig ris. (Som i nabolandene er ris en hovedmatvare. Her foretrekkes som regel klebrig ris, som deles opp og klemmes sammen til små kuler med fingrene. Riskulene dyppes så i sausen for å få den med)
 • Tamarkhong: papayasalat
 • Markphet: chili

Drikk alltid bare vann fra flaske. Flaskevann er billig og kan kjøpes over alt. Drikk aldri vann fra vannkraner. Spør alltid om vannet til isbitene kommer fra flaskevann.

17. Helligdager

Det er alltid en spesiell opplevelse å være med på andre lands tradisjoner og feiringer. Nedenfor kan du se en oversikt over helligdager, viktige festivaler og andre spesielle merkedager.

Vær oppmerksom på at enkelte museer og attraksjoner kan være stengt på disse dagene.

18. Flyreservasjon og flybilletter

Vi sender deg din flyreservasjon så snart du har bestilt reisen din. På reiseplanen kan du se tider og reiserute. Det er viktig, at du sjekker om navnet ditt har stavefeil. Det navnet som står på reservasjonen må være nøyaktig det som står skrevet i passet ditt. Hvis du legger merke til feil i navn, skal du kontakte oss med en gang.

I dag finnes det kun elektroniske flybilletter (e-billett), du får altså ikke en flybillett av papir til bruk ved innsjekking på flyplassen. Når du sjekker inn på flyplassen, skal du bruke passet ditt og en booking-referanse. Booking-referansen står på reiseplanen din.

19. Servicebrev

Når du har kjøpt en reise gjennom oss, vil du få tilsendt vårt servicebrev før avreise. I servicebrevet finner du viktige informasjoner om f.eks. innsjekking på nett, hvordan du forholder deg ved forsinkelser og våre avtalte retningslinjer for drikkepenger. Dessuten finner du viktige telefonnumre til våre lokale representanter samt vårt nødtelefonnummer.

Derfor er det viktig at du skriver ut servicebrevet og tar det med på reisen.

20. Setereservasjon, oppgradering og ekstra benplass

Vi anbefaler at du reserverer sete på flyet. Mange flyselskaper tilbyr også oppgradering av reserverte billetter til plasser med ekstra plass og komfort, f.eks. Economy Comfort hos KLM og Premium Voyageur hos Air France. Dette kan du gjøre på flyselskapets hjemmeside. De fleste selskaper har et punkt på menyen som heter ”manage my booking”.  Vær oppmerksom på at mange flyselskaper krever betaling for setereservasjon, så du må ha kredittkortet/betalingskortet ditt klart når du går i gang.

Dessverre er det ikke like regler for når det åpnes for reservasjon av seter. Vi anbefaler derfor at du så tidlig som mulig prøver å reservere sete, for da får du også vite når du kan reservere, hvis det ennå ikke er mulig å gjøre det. Det er meget vanlig at det ikke er mulig å reservere sete før mellom 72 og 24 timer før avreise.

21. Bagasjen din

Vi benytter mange forskjellige flyselskap til Laos. Derfor kan det variere, hvor mye og hvor mange kg du kan ta med i både innsjekket bagasje samt håndbagasje. Se informasjon om dette på flybilletten din, eller kontakt oss hvis du har spørsmål om dette. Hvis reisen din omfatter en innenriksstrekning i Laos, kan du ta med maksimalt 20 kg.

Sørg også for at du har alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det inkluderer f.eks. pass, visum, flybilletter, forsikringer, kredittkort, penger og kamera, men også evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Det kan være kald trekk fra klimaanlegget i flyet, så ta med en genser eller vindjakke i håndbagasjen.

22. Transport til og fra flyplassene

Ved ankomst til de forskjellige flyplassene i Laos blir du hentet av vår lokale representant, som vil stå med et Asiatours.no-skilt i ankomsthallen. Ved avreise blir du igjen kjørt til flyplassen. Du vil få opplysninger om avhenting ved ankomst til Laos.

23. Etikette og kulturelle forskjeller

En av fornøyelsene ved å reise er å oppleve en annen kultur og etikette. Det er viktig å respektere disse forskjellene. Her vil vi gi noen tips og råd som vil bidra til å gi deg en enda bedre opplevelse av Laos.

 • Unngå å vise sinne. Det å vise frustrasjon eller sinne ved å rope eller være ubehøvlet er ekstremt uhøflig og nedlatende, og fører ikke til noe godt. Å bli ropt til er det samme som å tape ansikt, og det liker ikke laotene.
 • Unngå å peke med fingrene, bruk heller hele hånden. Det regnes for støtende å peke med fingrene.
 • Unnlat å vise kjærtegn offentlig, f.eks. å holde rundt hverandre eller kysse. Det oppfattes som støtende. Det er ekstremt sjelden å se par gå hånd i hånd. Derimot er det helt vanlig at venner eller venninner går hånd i hånd.
 • Unngå nakenbading og naken soling fullstendig. Det regnes for å være fullstendig uanstendig, også på et lukket hotellområde.
 • Ta av deg skoene før du går inn i et (privat) hus, og særlig i templer.
 • Laotene hilser på hverandre med et lett bukk, og med hendene samlet som i bønn (uten flettede fingre). Det er høfligst at unge personer innleder hilsener. For utlendinger og i forretningssammenheng er et (europeisk) håndtrykk vanligvis godtatt.
 • Unngå å berøre hodene til andre personer. Hodet anses for å være en hellig del av kroppen, og å berøre hodet med hånden regnes for å bringe ulykke.
 • Bruk alltid enten begge hender eller høyre hånd når du rekker noe til andre eller du mottar noe fra andre. Bruk aldri bare venstre hånd.
 • Unngå korte shorts, lårkorte skjørt og tanktops ved templer og kirker, og der hvor det er få turister. Som et minimum skal bena være dekket ned til over kneet, og skuldrene skal være dekket ved tempelbesøk.
 • Ta av deg hatt og sko før du går inn i et tempel.
 • Hvis du setter deg foran et ”dai” (Buddha-alter), bør du sitte med føttene til siden og vekk fra Buddha.
 • En kvinne kan gjerne ta i mot eller gi noe til en munk, men bør aldri berøre ham.
 • Vis respekt ved besøk i templer og slå av mobiltelefonen, ta av deg høretelefoner, senk stemmen og unngå uhøflig og høylytt samtale.
24. Lokal transport

Infrastrukturen i Laos er utmerket, men det tar tid å reise rundt. I Laos brukes både taxi og tuk-tuk, og man forhandler om prisen. I Laos finnes det også motorsykkel-taxi. Vi fraråder å benytte disse, da det skjer mange ulykker med motorsykkel-taxi. I tillegg er det en rekke reiseforsikringsselskaper som ikke dekker utgifter i forbindelse med ulykker med motorsykkel-taxi.

25. Donasjoner og gaver

Det er (stor) fattigdom i visse områder av Laos, og derfor har vår lokale samarbeidspartner gitt oss retningslinjene nedenfor når det gjelder donasjoner og gaver.

 • Gi ALDRI penger til tiggere, spesielt ikke til barn. Hvis du gir penger til tiggere, forsterker det inntrykket av at tigging er en godtatt levevei. Hvis barn får penger ved å tigge, vil foreldrene heller sende dem på gaten for å tigge enn å sende dem på skolen.
 • Unntaket er handicappede og gamle personer. Dem kan du gjerne gi en skilling.
 • Gi ALDRI sukkertøy til barn i landsbyene du besøker på reisen.
 • Slutt å tro at du må gi materielle ting. Oftest er det best å dele av din tid, dele smil og invitere til vennskap.
26. Reisende med innskrenket bevegelighet

Vi vil gjøre degoppmerksom på at denne reisen generelt ikke egner seg for bevegelseshemmede personer. Ta kontakt med oss for å høre om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

SPØRSMÅL?

Kontakt ekspertene våre nå:
21 95 37 99
info@asiatours.no

Åpningstider:
Hverdager 9 - 16

Populære reiser
Bali, Indonesia
Bali, Indonesia
Rundreise på Bali, Gudenes øy.
 
Vakre Nordvietnam
Vakre Nordvietnam
Natur-og kulturopplevelser.
 
Opplev Kambodsja
Opplev Kambodsja
Kambodsjas klassiske høydepunkter
 

Nyhetsbrev

Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev vil du motta en mail ca. 3 ganger om måneden med relevante nyheter, gode tilbud m.m.

Vi bruker cookies til statistikk og målrettet markedsføring hos tredjepart.
Du samtykker i dette ved å klikke deg videre.
Les mer her.