TRYGGHETSGARANTI - LES MER
19 dager

Det beste av Kina

Hvorfor ikke gå all-in på opplevelser i Kina! Her venter åtte enestående UNESCO-steder, poetiske landskaper, sjarmerende pandaer og storbyliv i verdensklasse. Vi viser deg det beste av Kina!

Det beste av Kina
Det beste av Kina
19 dager
ForsideAsiaKinaDet beste av Kina

Det beste av Kina

Hvorfor ikke gå all-in på opplevelser i Kina! Her venter åtte enestående UNESCO-steder, poetiske landskaper, sjarmerende pandaer og storbyliv i verdensklasse. Vi viser deg det beste av Kina!

ForsideAsiaKinaDet beste av Kina
Hva er inkludert i prisen?
Følgende er inkludert i turen
  • Flyreise fra Norge til Beijing og retur fra Shanghai
  • Transfer fra og til flyplasser med kinesisktalende sjåfør
  • Togreise med høyhastighetstog: Beijing – Luoyang – Xi’an – Chengdu – Guilin
  • Innenriksfly fra Guilin til Shanghai
  • 17 netter på 4-stjerners hoteller
  • 17 x frokost (dag 3-19)
  • Lokal engelsktalende guide på utflukter med kinesisktalende sjåfør
  • Utflukter foregår med offentlig transport og i bil eller minibuss med aircondition
  • Alle nevnte transfers og utflukter foregår i internasjonale grupper på 2-14 personer og er kun med TourCompass’ egne gjester
  • Døgnbemannet nødtelefon på hele reisen
  • Avreisegaranti – Prisen gjelder ved min. 2 reisende. Forhør deg om prisen hvis du reiser alene

Omfattende utfluktspakke:

  • Byrundtur i Beijing med Den himmelske freds plass, Den forbudte by og Kullhøyden
  • Den kinesiske mur
  • Shaolintempelet
  • Longmengrottene
  • Det muslimske kvarter i Xi’an
  • Terrakottahæren og Den store villgåspagoden
  • Chengdu Giant Panda Base
  • Byrundtur i Chengdu med besøk på et lokalt marked, Wenshutempelet og Kuan Zhai Alley
  • Byrundtur i Shanghai med bl.a. The Bund, Shanghai Tower og Yuyuan-hagen
  • Inngang og avgifter til omtalte severdigheter

REISEN KORT & GODT

Denne reisen tar deg med til det absolutt beste av Kina. Du opplever hele 8 UNESCO-severdigheter, og det er mulighet for å oppleve enda flere på våre spennende ekstrautflukter.

Du starter i den keiserlige hovedstaden Beijing, der du besøker det gigantiske samlingspunktet Den himmelske freds plass. Bak de tykke, røde murene mot nord ligger i Den forbudte by, og den skjuler blant annet det mektige keiserpalasset. Mot nord ligger den menneskeskapte Kullhøyden, der du i klart vær har flott utsikt over palasset og den travle hovedstaden.

Du forlater Beijing og setter kursen for den gamle hovedstaden Luoyang. Her besøker du det berømte Shaolin-tempelet, som i dag er kjent for kinesisk kampsport. Dagen etter går turen til de imponerende Longmen-grottene, der vi finner noen av de flotteste og mest imponerende eksemplene på buddhistisk grottekunst i Kina.

Turen tar deg videre til en annen av Kinas gamle hovedsteder. Xi’an er byen der Silkeveien endte, og her finner du derfor en smeltedigel av kulturer og religioner. Du får en guidet tur rundt i byens muslimske kvarter med dens særpregede moske, gatekjøkkenene med deres forførende dufter og den travle basaren. Et besøk i Xi’an er ikke fullendt uten at man har beundret den verdensberømte Terrakottahæren. Vi kan nesten garantere at du vil bli imponert over dette mesterverket.

I Chengdu får du møte de søte, runde pandaene i Chengdu Giant Panda Base, et fremgangsrikt oppdretts- og forskningssenter. Senteret arbeider hardt for å øke antallet av de truede pandaene, og for at gi dem et godt liv i så naturlige miljøer som overhodet mulig. Senteret startet med tre små svekkede pandaer, og i dag er tallet steget til 176 friske og raske pandaer.

Jo lenger mot sør og vest du kommer, jo friskere blir luften. Dette merker man spesielt i Yangshuo, der landskapene er blant Kinas vakreste. Her rager høye, asymmetriske kalksteinsfjell som speiler seg i de blanke og rolige elvene Li og Yalong. Dette landskapet er så enestående at det blant annet er foreviget på 20-yuan- pengeseddelen.

Reisen slutter i Shanghai, Kinas største og kanskje mest fascinerende by. Gled deg!

Derfor skal du velge denne reisen

  • Den store rundreisen der du kommer et lag dypere i den kinesiske historien og kulturen, opplever den svarte og hvite pandaen og Sør-Kinas maleriske landskaper
  • Gled deg til å besøke store UNESCO-steder som den kinesiske mur, Longmengrottene, Den forbudte by og terrakottahæren, og hør hvordan den store villgåspagoden i Xi’an fikk navnet sitt
  • Nyt roen og den friske luften i Yangshuo og beundre den billedskjønne naturen med stille elver, kalksteinsfjell og rismarker
  • Føl hvordan det kiler i magen i Kinas høyeste skyskraper med utsikt over den kontrastfylte millionbyen Shanghai, og la deg sjarmere av Chengdus søte pandaer

Prisene våre inkluderer alltid

  • Alle fly – både internasjonale og innenriks
  • Alle transfers på destinasjonen
  • Alle planlagte utflukter og aktiviteter
  • Alle overnattninger
Detaljert dagsprogram
Dag 1: Avreise fra valgt flyplass

I dag flyr du mot Kina med mellomlanding(er) underveis.

Dag 2: Ankomst i Beijing

Du lander på Beijings internasjonale flyplass og går gjennom passkontrollen før du henter bagasjen din. Ute i ankomsthallen venter guiden din med et skilt med navnet ditt på. På kjøreturen til hotellet går guiden gjennom programmet for reisen din og svarer på eventuelle spørsmål du måtte ha. Guiden forteller deg også litt om Kina, og om hva det er viktig å respektere og være oppmerksom på. Etter ankomst på hotellet, som ligger i sentrum av Beijing, skal du bli med på en rask tur til fots for å bli kjent med området rundt hotellet.

Til kvelds anbefaler vi at du prøver en av Beijings velsmakende spesialiteter, f.eks. sprø pekingand, som er en gammel, tradisjonell rett. Anden blir tørket i flere dager, noe som er med på å gi den det ekstra sprø skinnet. Den sprø anden skjæres ofte opp ved bordet og serveres sammen med tynne pannekaker, vårløk og en lekker hoisinsaus.

Overnatting:
Dag 3: Byrundtur i Beijing

Etter frokost blir du hentet på hotellet av guiden.

Sørg for å ha på deg gode, komfortable sko, for du kommer til å gå mye på dagens spennende byrundtur, som tar deg med til Beijings aller største severdigheter.

Du går fra hotellet til den 840 meter lange handlegaten Dashilan, som ligger sør for Den himmelske freds plass. Dashilan ble grunnlagt under Ming-dynastiet for over 600 år siden, men begynte for alvor først å blomstre under Qing-dynastiet. Rett før OL i 2008 gjennomgikk gaten en omfattende renovering, hvor man bestemte seg for å holde fast ved den tradisjonelle stilen fra Ming- og Qing-dynastiene. I den nordlige enden av gaten står et av Dashilans kjennetegn, den røde og gule trikken fra gamle dager. Du fortsetter herfra til Beijings berømte samlingspunkt, Den himmelske freds plass.

Under Ming- og Qing-dynastiene lå de keiserlige kontorer på denne plassen, men disse ble ødelagt under bokseropprøret. Hele området ble derfor ryddet, og dette førte til byggingen av Den himmelske freds plass, også kalt Tiananmen Square. Man valgte å navngi plassen etter Den himmelske freds port (Tiananmen), som skiller plassen fra Den forbudte by mot nord.

Plassen har et areal på 440 000 m2, og sies å ha plass til en million mennesker. Med sin enorme størrelse er plassen ikke bare Kinas største, men også verdens største.

Den himmelske freds plass er omgitt av mange historiske og betydningsfulle bygninger og monumenter. Mot nord ligger som sagt Den forbudte by, mot sør kan du oppleve Maos mausoleum, mot øst ligger muséet for kinesisk historie og den kinesiske revolusjon, og på vestsiden av plassen ligger Folkets store hall, hvor kongressen holder sine årlige møter. Midt på plassen står det 38 meter høye Monumentet for folkets helter.

Mange kjenner også plassen fra den ellers fredelige studentdemonstrasjonen i 1987, som ble slått hardt ned på av den kinesiske regjeringen.

Du får tid til å gå litt rundt på egen hånd, og deretter venter Den forbudte by, som åpenbarer seg bak de tykke, røde murene. Det mektige keiserpalasset ble bygget på 1400-tallet av keiser Zhu Di, etter at han flyttet hovedstaden fra Nanjing til Beijing.

I Nanjing hadde keiser Zhu Di drevet den daværende keiseren på flukt, slik at han selv kunne overta tronen. Zhu Di hadde ikke den største fanskaren i Nanjing, og han valgte derfor å flytte hovedstaden mot nord, til et område han døpte «Beijing», som betyr «nordlig hovedstad». Her ville Zhu Di ikke bare skape en ny hovedstad, men også bygge et ekstravagant keiserpalass, som skulle gjenspeile Kinas syn på seg selv som verdens maktsentrum. Byggingen av palasset startet i år 1406 og sto ferdig i 1420. Omgitt av ti meter høye, tykke murer og en vollgrav kunne Zhu Di leve i sikkerhet og regjere i allmektighet.

Komplekset kom til å bestå av 999 bygninger med i alt 9999,5 rom fordelt på hele 720 000 m2. Ifølge kinesisk historie sies det at palasset fikk 9999,5 rom fordi Himmelen har 10 000 rom og keiseren, som har tittelen «Himmelens sønn», ikke må overgå Himmelen.

Det var kun adgang for keiserfamilien, embetsmenn, andre adelige, tjenere og vakter, og derfor fikk palasset navnet «Den forbudte by». Palasset rakk å huse 24 keisere, helt til den siste keiseren, Puyi, ble fordrevet i 1924. Allerede året etter ble Den forbudte by et offentlig museum. I 1987 ble den opptatt på UNESCOs verdensarvliste og er i dag Beijings største attraksjon.

Like nord for Den forbudte by ligger den menneskeskapte toppen Kullhøyden, som ble laget av jorden fra utgravingen av Den forbudte by. På toppen står en paviljong, som ble brukt av embetsmenn både som samlingspunkt og fristed. Kullhøyden er nesten 46 meter høy og dermed Beijings høyeste punkt. Veien til toppen går langs steintrinn i skyggen fra trærne. Hvis været er klart, blir du belønnet med en vakker utsikt over keiserpalasset og den travle hovedstaden.

Deretter tar guiden deg med gjennom metroen tilbake til hotellet.

Overnatting:
Dag 4: Beijing

Dagen i dag er til fri disposisjon for å kunne oppleve Beijing på egen hånd.

Hvis du liker shopping, kan du dra til den populære handlegaten Xidan Street i nærheten av Den himmelske freds plass. Her er det flotte kles- og sportsbutikker, samt dyre motehus.

Du kan også oppleve flere av Beijings store, historiske severdigheter. Kinas historie er nemlig sterkt knyttet til Beijing, og ingen andre steder i landet finner du like mange kulturskatter som her i den kinesiske hovedstaden, som dessuten har cirka 22 mill. innbyggere.

Dag 5: Den kinesiske mur

Etter frokost blir du hentet av guiden og en sjåfør, som kjører deg til Den kinesiske mur nordøst for Beijing. Området du skal besøke heter Mutianyu, og er kjent som et av de minst turistifiserte områdene.

Du og guiden blir satt av på parkeringsplassen nedenfor muren, og herfra går dere opp en bratt vei til kabelbanen, som fører opp til selve muren. Oppe på muren blir du møtt av en fantastisk utsikt, og du kan tydelig se hvordan muren på vakkert vis følger åsenes kurver helt opp mot de høyeste fjellene.

Du får tid til å gå rundt på egen hånd, og det er også tid til å nyte den medbrakte lunsjen, som kjøpes på veien opp til muren.

Den kinesiske mur er et imponerende forsvarsverk, som strekker seg fra Gobiørkenen i det nordvestlige Kina til Gulehavet øst for Beijing. Muren består ikke av én lang mur, men av flere murer. De første murene ble bygget som forsvarsverk allerede i det 7. århundre f.v.t. I år 221 utvidet og forente keiser Qin Shi Huang murene som et vern mot nomadene i nord, som var interessert i åkrene og den dyrkbare jorden i sør. Dette er grunnlaget for Den kinesiske mur, som senere er blitt forlenget og forsterket i flere omganger – sist gang på 1500-tallet under Ming-dynastiet.

Den dag i dag hersker det fortsatt tvil om nøyaktig hvor lang muren er. Den består nemlig av både gamle og nyere deler, samt ruiner, noe som gjør den vanskelig å måle. På kinesisk kalles muren «Wànli chángchéng», som betyr «den 10 000 li lange mur». Li er den gamle målenheten i Kina, og 10 000 li tilsvarer cirka 5000 km. Arkeologiske undersøkelser viser imidlertid at muren er omtrent 6000 km lang.

Du vil oppleve at muren er svært forskjellig både i høyde og bredde. De fleste steder er muren mellom tre og seks meter bred og har en høyde på sju–åtte meter. Vær oppmerksom på at deler av muren er svært bratt, og noen steder er trinnene i knehøyde. Dette er særlig ved vakttårnene, som ikke bare ble brukt som utkikksposter, men også til å advare om fare ved hjelp av røyksignaler.

Etter et par timer på muren tar du kabelbanen ned og blir kjørt tilbake til hotellet i Beijing.

Tilbake i Beijing anbefaler vi at du kjøper litt snacks og drikkevarer til morgendagens togtur.

Overnatting:
Dag 6: Beijing – Luoyang – Shaolintempelet

Tidlig denne morgenen blir du hentet på hotellet og kjørt til togstasjonen i Beijing, hvor du skal ta høyhastighetstoget til Luoyang. Siden toget drar tidlig, rekker du ikke å spise frokost på hotellet. I stedet får du med deg en matpakke til å nyte på toget. Etter cirka fire timer ankommer du Luoyang.

Ved ankomst i Luoyang blir du hentet av en guide og en sjåfør og kjørt til Shaolintempelet, som ligger cirka 60 km øst for Luoyang ved Song Shan-fjellene. Shaolintempelet ble grunnlagt av den indiske munken Batuo i år 495. 32 år senere flyttet den indiske munken Damo inn i tempelet for å undervise i zenbuddhisme. Shaolintempelet betraktes derfor som fødestedet for den kinesiske zenbuddhismen. Tempelet er senere blitt verdenskjent for kinesisk kampsport, som ifølge en gammel fortelling ble startet som motvekt til flere timers stillesittende meditasjon for munkene. I dag er klosteret omgitt av kampsportskoler, og både kinesere og utlendinger flokker seg rundt de mange disiplinære skolene, som underviser i bl.a. kung fu, qigong, hongquan og tai chi quan.

Du får også oppleve den nærliggende og berømte Pagodeskogen, som er kjent for sine 240 minipagoder til minne om avdøde munker. Shaolintempelet og Pagodeskogen ble i 2010 opptatt på UNESCOs verdensarvliste.

Deretter går turen tilbake til Luoyang, som har vært hovedstad gjennom flere hundre år, men i flere omganger. Første gang var i år 771 f.v.t., og siste gang i år 937, hvorpå hovedstaden ble flyttet til Kaifeng. Dessverre for Luoyang ble dette avslutningen på byens storhetstid. Helt til et godt stykke inn på 1900-tallet var Luoyang bare en liten prikk med kun 20 000 innbyggere. Siden 1950-tallet har byen vokst dramatisk, og innbyggertallet har økt til cirka 1,5 million.

Det er imidlertid ikke lett å se at Luoyang har vært Kinas hovedstad gjennom flere hundre år. Kun i det gamle, historiske området øst for Lijingporten er litt av stemningen fra det gamle Kina bevart med markeder, små, svingete gater og gamle siheyuanhus.

Byens største trekkplastre er Longmengrottene, som du besøker i morgen, og peonfestivalen (15.–25. april), som er den store årlige begivenheten med parader, musikk og underholdning, hvor byen kles med hundretusener av peoner i sterke farger.

Overnatting:
Dag 7: Luoyang – Longmengrottene – Xi’an – Halvdagstur i Xi’an

Etter frokost sjekker du ut av hotellet, og en guide og sjåfør vil stå klar til å kjøre deg til de utrolige Longmengrottene. Grottene er noen av de flotteste og mest imponerende eksemplene på buddhistisk grottekunst i Kina, og ligger vakkert til ved floden Yi.

Det var det nordlige Wei-dynastiet som startet med grottekunsten. Den fortsatte frem til år 900, da Tang-dynastiet stod ved makten. I løpet av denne lange perioden ble det utskåret opp mot 100 000 buddhafigurer, bodhisattvaer, lotusblomster og andre figurer i de cirka 2345 grottene langs floden. Disse er i dag med god grunn blitt opptatt på UNESCOs verdensarvliste. Over 1000 år har satt sitt preg på figurene, men mange er fortsatt godt bevarte.

Du besøker de viktigste grottene, blant annet Forfedregrotten, som ble uthugget i årene 672–675 under Tang-dynastiet. Forfedregrotten er den største og uten tvil mest imponerende av dem alle. Her finner du den 17 meter høye Buddhaen med to meter lange øreflipper. Som regel er buddhaer maskuline, men ansiktet på denne Vairocana-Buddhaen (Losana) er svært feminint, og det sies at det er keiserinne Wu Zetian fra Tang-dynastiet. Buddhafiguren er omgitt av de to disiplene Ananda og Mahakasyapa, og to bodhisattvaer.

På ettermiddagen blir du kjørt til togstasjonen i Luoyang, hvor du skal reise med høyhastighetstoget til Xi’an. Togturen tar mindre enn to timer. Ved ankomst i Xi’an blir du hentet av en guide og sjåfør, som vil kjøre deg til hotellet i den sentrale delen av byen.

Xi’an er en hyggelig og sjarmerende by med cirka åtte millioner innbyggere. Den har en storslått fortid som hovedstad for 13 forskjellige dynastier i perioden rundt år 1000 f.v.t. til år 906. Den blomstret særlig under Tang-dynastiet, og man tror at det dengang var verdens største by med cirka en million innbyggere. Xi’an er også byen hvor den berømte Silkeveien endte, og byen var derfor en smeltedigel av kulturer og religioner, noe som fortsatt kan oppleves den dag i dag.

Etter innsjekk på hotellet venter en guidet gåtur rundt i byen. Turen starter ved hotellet, og du passerer det ikoniske Klokketårnet, som er vakkert opplyst når mørket faller på. I nærheten av Klokketårnet ligger et av byens mest spennende og eldste kvarterer, nemlig det velbesøkte muslimske kvarter, som er bebodd av den muslimske hui-minoriteten, som i Xi’an teller over 30 000.

Arabere og kinesere fra han-majoriteten har giftet seg med hverandre og fått barn sammen i over tusen år, og derfor er det ikke mange arabiske ansiktstrekk å se lenger. Det er derfor også kun et mindretall av muslimene i Xi’an som leser arabisk, mens enda færre snakker språket.

Første besøk på gåturen er Den store moskéen, som er den eldste og største moskéen i Kina. Den ble opprinnelig bygget i år 742 under Tang-dynastiet, da det var mange arabiske handelsreisende i byen. Senere er den blitt renovert og utvidet flere ganger. Selv om den er en moské, er byggestilen svært kinesisk med saltak, hager og paviljonger, men med arabiske inskripsjoner.

Herfra går turen videre til den travle basaren, hvor det er boder med suvenirer, kunsthåndverk, tekstiler og vesker. Her er det greit å prute på prisen, hvis du finner noe du bare må ha.

Turen slutter i de travle og fargerike gatene, der gatekjøkkener ligger som perler på en snor. Her kan du se kvinner med hodetørklær og menn som bærer det muslimske hodeplagget «kufi». Gaten er innhyllet i forførende dufter fra de mange matbodene med grillet lammekjøtt og blekksprut på spyd, krydrede supper, valnøtter så store som hønseegg, fersk frukt, tørket chili og annet krydder.

Guiden vil utpeke gode spisesteder, og vi anbefaler at du prøver de berømte dumplings, som er en spesialitet i Xi’an. Dumplings er små, kokte deigpakker med enten kjøtt eller grønnsaker.

Du kan deretter velge å rusle litt mer rundt i området, eller bli med guiden tilbake til hotellet.

Overnatting:
Dag 8: Terrakottahæren og Den store villgåspagoden

Et besøk i Xi’an er ikke fullstendig uten å ha sett den berømte terrakottahæren, som ligger en times kjøretur fra byen.

Det var lokale bønder som gjorde sitt daglige arbeid ute på jordene, som i 1974 fant fragmenter av en skulptur i menneskestørrelse. Arkeologer fortsatte med utgravingene, som resulterte i verdens største funn av underjordiske skulpturer. Utgravingen resulterte i over 7000 terrakottakrigere, hester og vogner. Krigerne er mellom 175 og 190 cm høye, og ikke to krigere er like. De har alle forskjellige klær, frisyrer og ansiktstrekk. Krigerne er oppstilt på rekke i nærheten av keiser Qin Shi Huangs grav. Fortellingene sier at krigerne ble skapt for å beskytte sin hersker i etterlivet.

Arkeologer og arkeologstudenter jobber fortsatt her daglig, og det er bygget tre store haller over de imponerende funnene, som er restaurert og oppstilt der de er funnet. Det er også laget et museum for noen av de flotte gull-, sølv- og bronseskattene som har dukket opp.

Hele området er meget imponerende, og i 1987 ble terrakottahæren opptatt på UNESCOs verdensarvliste.

Du blir deretter kjørt tilbake til Xi’an, hvor du skal besøke Den store villgåspagoden, som står på UNESCOs verdensarvliste og er et hellig sted for buddhister. Pagoden ble bygget i år 652 som oppbevaringssted for verdifulle buddhistiske skrifter som munken Xuanzang brakte med seg hjem fra en reise i India. Det var herfra at buddhismen for alvor bredte seg ut i resten av Kina, og det er derfor et valfartssted for mange av Kinas buddhister. Pagoden er en del av tempelkomplekset Daci’en, som under Tang-dynastiet var bebodd av 300 munker. I dag bor det cirka 20 praktiserende munker her. Guiden vil fortelle deg historien om hvordan pagoden fikk det underlige navnet sitt.

Du blir kjørt tilbake til hotellet, og resten av dagen er til fri disposisjon.

Dag 9: Xi’an – Chengdu – Byrundtur i Chengdu

Etter frokost blir du hentet og kjørt til togstasjonen, hvor du skal ta høyhastighetstoget til Chengdu. Chengdu er hovedstaden i Sichuanprovinsen i det sørvestlige Kina. Sichuanprovinsen ligger ved foten av det tibetanske platå, og det er derfor mange etnisk tibetanske landsbyer, tradisjoner og skikker i den vestlige delen av provinsen.

Etter cirka 3,5 time er du fremme, og en guide og sjåfør vil kjøre deg til hotellet. Etter innsjekking skal du på byrundtur, der du bl.a. besøker et lokalt marked, Wenshutempelet og Kuan Zhai Alley.

Noe av det beste ved Chengdu er det fantastiske landbruket i området rundt byen. Byen er selvforsynt i matvareproduksjonen, og folk er svært bevisste på å spise ferskt og lokalt, både når det gjelder frukt, grønnsaker og kjøtt. Du besøker et lokalt marked med grønnsaker og frukt i alle regnbuens farger og all verdens krydder, samt kjøtt og fisk.

Turen går deretter til Wenshutempelet. Tempelet har en spennende historie som strekker seg over tusen år tilbake, og har i tillegg vært med på å spre buddhismen i Chengdu. Wenshu, som tidligere het Xinxiang, ble ødelagt av krigsflammene på slutten av Ming-dynastiet. Stedet lå i ruiner helt til en buddhistisk munk under Qing-dynastiet i 1681 kom og bygde en liten hytte mellom to trær, der han kunne bo og utføre sine religiøse ritualer. Munken het Cidu, og han bodde flere år i hytten og levde et asketisk liv helt til sin død. Historien sier at da munk Cidu døde, ble han kremert, og røyken som steg opp dannet et bilde av Wenshu, som er det kinesiske navnet for visdommens bodhisattva Manjushri. Man anså derfor Cidu for å være reinkarnasjonen av Wenshu. Renoveringen og gjenoppbyggingen av tempelet begynte i 1697 og stod ferdig i 1706, da man ga tempelet sitt nåværende navn. Wenshutempelet er i dag et av de vakreste og best bevarte buddhistiske templer i Kina, og er også hjem for 80 munker.

Turen avsluttes med en gåtur i det trivelige kvarteret Kuan Zhai Alley, som er et av de best bevarte historiske områder i Chengdu. Området består av tre parallelle gater som er adskilt av kvadratiske gårdshager: Kuan Alley, Zhai Alley og Jing Alley. Kvarteret gir et godt innblikk i folkekulturen og det gamle Chengdu. Du kan bl.a. oppleve veggbilder som viser hvordan Chengdu så ut i gamle dager, og elegante, tradisjonelle hus med flotte lamper og dekorerte dører fra Qing-dynastiet. Noen av husene er originale, andre er nyrenoverte eller nybygde. I gatene ligger koselige tehus og spisesteder, samt butikker med utsøkt håndverk og smykker.

Du blir deretter fulgt tilbake til hotellet og har kvelden på egen hånd.

Chengdu er særlig kjent for sitt smakfulle kjøkken, og du må ikke gå glipp av et tradisjonelt Sichuanmåltid – en hot pot som best kan sammenlignes med fondue. Hot pot er favorittretten i provinsen og består av kjøtt og grønnsaker som kokes i en mild eller sterk suppe. Kjøttet og grønnsakene serveres rå ved bordet, hvor du selv koker dem i suppen. I gamle dager var dette en rett man fikk om vinteren for å holde varmen, men i dag serveres den året rundt.

Mot å betale et tillegg er det mulig å fly fra Xi’an til Chengdu i stedet for å ta høyhastighetstoget.

Dag 10: Chengdu Giant Panda Base

Visste du at det kun er 1864 ville pandaer igjen i naturen? Pandaen lever i 1500–3500 meters høyde i de kinesiske tåkeskogene i provinsene Sichuan, Shaanxi og Gansu. 70 prosent av Kinas pandaer lever i Sichuanprovinsen.

Dessverre er de kinesiske tåkeskogene i ferd med å forsvinne. De felles nemlig for å skaffe byggematerialer og for å gi plass til landbruk, hus og veier. I løpet av de siste 20–30 årene har pandaen mistet rundt halvparten av sine leveområder. Pandaene har derfor blitt delt opp i mindre grupperinger, og muligheten til å finne en make er blitt mindre, noe som gir stor risiko for innavl. I tillegg blomstrer bambusplantene med jevne mellomrom, før de til sist dør. Dette skjer over store områder, og det kan gå opptil 20 år før bambusen igjen kan levere føde til pandaen. Da pandaen ikke lenger har mulighet til å flytte seg til andre områder, er dette et katastrofalt problem, og pandaen er derfor en truet art.

Som du nok har gjettet, venter et av turens høydepunkter i dag – de vakre pandaene på Chengdu Giant Panda Base. Senteret ble grunnlagt i 1987 og er et av de beste avls- og forskningssentrene i verden. Giant Panda Base dekker et område på 106 hektar, og et stort antall planter, busker og bambus er plantet for å imitere pandaenes naturlige miljø. Prosjektet i Giant Panda Base er blitt en kjempesuksess. Senteret startet med seks syke og sultne pandaunger, og i dag lever det cirka 176 sunne og friske pandaer her.

Pandaen bruker opptil 15 timer om dagen på å spise. Det er ikke så mye næring i bambus, derfor må en voksen panda spise mellom 15 og 20 kg daglig for å overleve. Det er også derfor du vil se at særlig de voksne pandaene er mer dovne enn de andre og bare ligger og sover eller spiser, mens de yngre pandaene bruker mer tid på å leke og erte hverandre.

I løpet av besøket får du vite mer om de truede pandabjørnene og senterets forsknings- og avlsprosjekter. Du vil i tillegg få se den vakre, røde pandaen, som er på størrelse med en vaskebjørn og langt mer sky enn de svarte og hvite pandaene.

Du blir deretter kjørt tilbake til Chengdu, og resten av dagen er til fri disposisjon.

Dag 11: Chengdu

Dagen i dag er til fri disposisjon for å nyte og utforske Chengdu på egen hånd.

Chengdu er en sjarmerende by med et spennende folkeliv og koselige tehus. Ingen andre steder i Kina er konsentrasjonen av tehus i templer og parker større, og her kan man snakke åpent over en kopp rykende te.

Det finnes ingen bedre måte å komme tettere på kineserne enn å sitte i et av Chengdus hyggelige tehus i f.eks. Folkets park. Folkets park ble anlagt i 1911 som Chengdus første offentlige park, og er i dag blant de beste folkeparkene i Kina. Slå deg ned ved et bord i tehuset Heming, som ligger ved parkens sjø, bestill en kopp te og bare nyt stemningen. Her går praten lystig, og mahjongbrikkene sjongleres hurtig rundt på bordene mens man drikker husets beste te med hyppig påfyll. Noen får til og med renset ørene av en profesjonell ørerenser, som er utstyrt med hodelykt, pinsetter, tenger og børster med gåsedun. Velkommen til Chengdu!

Du kan avslutte dagen med en gåtur langs Jinfloden, hvor du kan beundre de omkringliggende saltakshusene og moderne skyskraperne. Her kan du også oppleve et av byens landemerker, den trebuede broen Anshun, som lyses vakkert opp om kvelden. Broen huser dessuten et av byens mest populære spisesteder.

Dag 12: Chengdu – Guilin – Yangshuo

Etter frokost blir du hentet på hotellet og kjørt til togstasjonen, hvor du skal ta høyhastighetstoget til Guilin. Det er en utrolig vakker tur, som tar deg med gjennom landskaper med grønnkledde fjell, fossefall og små landsbyer – ting du ikke ser hvis du flyr. Du tilbakelegger de cirka 1200 km på 6,5 time. Når du ankommer Guilin venter en guide og sjåfør på å ta imot deg utenfor togstasjonen. Sammen kjører dere til naturskjønne Yangshuo, som ligger cirka halvannen time unna med bil.

Yangshuo er en liten perle, omgitt av et malerisk og henrivende landskap. Det er nesten umulig å overgå den skjønnheten som finnes i Yangshuo og ved Li-floden, som renner gjennom byen. Her finner du mosegrønne kalksteinsfjell, vannbøfler som bader i gjørme og bønder som flittig steller åkrene sine. Her er det i tillegg ro og frisk luft. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor dette området har inspirert malere og poeter i århundrer. Faktisk er landskapet i Yangshuo så verdsatt av kineserne selv at Li-floden, rismarkene og kalksteinsfjellene er avbildet på 20 yuan-seddelen.

Inne i sentrum av byen er det mer liv. Her ligger barer og restauranter på rekke og rad, og særlig gaten West Street er et populært samlingspunkt. West Street er den eldste gaten i Yangshuo med en historie på over 1400 år, noe som også gjenspeiles i de gamle, sjarmerende husene. Dette er dessuten stedet hvor Østen møter Vesten: Gaten er full av butikker, spisesteder og kaféer som serverer spaghetti, den lokale retten «beer fish», cappuccino og kinesisk grønn te.

De neste dagene er det ikke fastsatt program, noe som betyr at du selv kan bestemme aktivitetene og tempoet.

Mot å betale et tillegg er det mulig å fly fra Chengdu til Guilin i stedet for å ta høyhastighetstoget.

Dag 15: Yangshuo – Guilin – Shanghai – Halvdagstur i Shanghai

I dag vinker du farvel til Yangshuo. Du blir hentet på hotellet og kjørt tilbake til Guilin, hvor du flyr til den fantastiske byen Shanghai.

Shanghai er Kinas største by med snaue 25 mill. innbyggere. Huangpu-elven, som er en bielv til Yangtze-elven, deler byen i to – Shanghais moderne finansdistrikt, Pudong, ligger på østsiden av elven, mens byens historiske sentrum, Puxi, ligger på vestsiden.

Shanghai er kontrastfylt og meget fascinerende. Her ligger tradisjonelle hus, templer og kinesisk hagekunst side om side med moderne kjøpesentre og høye science fiction-skyskrapere. Dessuten er Shanghai den byen i Kina som minner mest om Vesten. Den europeiske dominansen fra 1842–1940 har nemlig satt stort preg på arkitekturen i de gamle konsesjonsområdene langs The Bund og ved Den franske konsesjonen.

Å besøke Shanghai er som å oppleve forskjellige verdener og tidsaldre, og det er nettopp det som gjør Shanghai spennende! I ankomsthallen på flyplassen i Shanghai blir du møtt av en sjåfør og guide som står klar til å ta imot deg. Du blir kjørt til hotellet, og etter innsjekking skal du ut på en guidet tur til noen av Shanghais populære severdigheter.

Første stopp er den berømte handlegaten Nanjing Road. Den er med sine 5,5 km verdens lengste handlegate, og dessuten også en av verdens travleste med cirka 1 million besøkende daglig. Gaten går fra Jing’an-tempelet i vest til Shanghais berømte havnefront The Bund i øst, som er neste stopp på turen.

I The Bund venter det en spasertur langs den 1,5 km lange havnepromenaden, som går langs Huangpu-elven. Her får du følelsen av å befinne deg i to verdener. På den ene siden av elven står de vakre og grå engelske steinbygningene med prangende søyler og klokketårn, og på den andre siden ligger Shanghais berømte skyline med moderne skyskrapere som opplyses når mørket faller på. The Bund var i 1930-årene Shanghais svar på Wall Street. Bygningene huset både det tidligere engelske konsulatet, Bank of China, hovedkvarteret for North China Daily, som var datidens engelskspråklige avis, det gamle tollkammeret, som er bygget som en kopi av Big Ben i London, og Hong Kong & Shanghai Bank, som i 1923 var verdens nest største bank. I dag inneholder bygningene eksklusive motebutikker, hoteller, klubber og restauranter.

Dagens siste besøk er i Kinas høyeste skyskraper, Shanghai Tower. Skyskraperen er hele 632 meter høy og har 128 etasjer. Fra observasjonsplattformen i 121. etasje kan du nyte den fenomenalt flotte utsikten over den opplyste millionbyen.

Etter dette avsluttes turen, og du kan bli med guiden tilbake til hotellet eller bli i området og se deg litt rundt på egenhånd.

Dag 16: Halvdagstur i Shanghai

I dag venter det en spennende halvdagsutflukt rundt i Shanghai.

Guiden møter deg i hotellets lobby, og sammen tar dere metroen til det kinesiske kvarteret ved Shanghai Old Street. Her ligger det butikker på rekke og rad, men det du bør legge spesielt merke til, er de tradisjonelle husene og den arkitektoniske utviklingen fra Ming- og Qing-dynastiet frem til det 20. århundre. Du kan bl.a. oppleve hvitmalte hus med dekorative, rødbrune treutskjæringer, saltak og de ikoniske, røde lampene. Stedet er et av de få gjenværende steder i byen der du kan oppleve det opprinnelige Shanghai. I dette området ligger også det berømte tehuset Chun Feng De Yi, som ble bygget i de siste årene av Qing-dynastiet. Hit kommer folk for å nyte en kopp tradisjonell te, som er tilberedt på den helt riktige måten.

Fra travle Shanghai Old Street fortsetter du til den populære Jiuqu-broen, også kjent som Nisvingsbroen, som snor seg over en liten sjø med karper. I denne sjøen står Shanghais eldste tehus, Huxinting, som ble bygget i 1855. Broen fører deg videre til turens siste besøk – den berømte Yuyuanhagen, som er Shanghais fineste hage.

Yuyuan ble bygget under Ming-dynastiet av embetsmannen Pan Yunduan, som et fristed for hans foreldre. Yu betyr velvære og fred på kinesisk, og det er akkurat hva hagen reflekterer. Yuyuan er det fineste eksemplet på kinesisk hagekunst og ligger som en oase midt i den pulserende storbyen med paviljonger, små karpefylte dammer, steinbroer og vannløp. Shanghais travle Old Town holdes på avstand takket være den beskyttende dragemuren som omkranser hagen.

Deretter er du velkommen til å utforske området på egen hånd, eller du kan bli med guiden tilbake til hotellet.

Dag 17-18: Shanghai

Det er ikke planlagt noen utflukter, og du kan derfor selv disponere over tiden din. Shanghai er en by i konstant forandring, så vi kan garantere at du ikke kommer til å kjede deg. Det er nok tid til å gjøre de siste innkjøpene og utforske enda mer av byen. Du kan også kjøpe vår ekstra utflukt til kanalbyen Zhujiajiao, som er Kinas svar på Venezia.

Er du klar for å utforske byen på egen hånd, kan du besøke noen av de stedene du ikke fikk opplevd i går. Her kan vi bl.a. anbefale Folkets park, som ligger i hjertet av Shanghai. Parken er bygget på samme sted som den tidligere hesteveddeløpsbanen, som ble etablert av britene i 1862. I dag er dette et vakkert, grønt og fredelig pusterom, hvor du kan trekke deg tilbake og oppleve hvordan de lokale tilbringer hverdag og helg. Du kan se folk som leser, danser og utøver tai-chi. Det er også her i parken du finner ekteskapsmarkedet Blind Date Corner, hvor håpefulle foreldre forsøker å finne den rette ektefellen til sin sønn eller datter med datingannonser klistret på paraplyer. En virkelig morsom og annerledes opplevelse!

Hundre meter sør for Folkets park ligger Folkets plass, som er et populært sted å dra for å nyte atmosfæren eller være kulturell. Her ligger nemlig Shanghai Grand Teater og det spennende Shanghai Museum, som rommer en av Kinas mest interessante kunstsamlinger. I nærheten ligger Radisson Blu Hotel med den ufo-lignende Sky Dome Bar i 47. etasje.

Et sted som absolutt er verdt et besøk, er Den franske konsesjon, som er Shanghais triveligste bydel med både sjel og sjarm. Her kan du spasere i ro og mak gjennom labyrinten av gater med velbesøkte kaféer og restauranter, og langs de grønne alléene med villaer og herskapshus i gammel fransk stil.

Dag 19: Hjemreisen starter – Hjemkomst

I dag er det tid for å ta farvel med Kina. Du blir hentet på hotellet av en sjåfør som kjører deg til flyplassen, hvor hjemreisen din starter.

Du lander i Norge etter en spennende og opplevelsesrik ferie.

Når vil du reise?
Avreisedato
Alle oppgitte priser er pr. person
Unike fordeler ved grupper fra 6 personer – innhent tilbud i dag for å se alle fordelene.
Vær oppmerksom for at prisen for enkeltrom kun gjelder ved min. to reisende. Kontakt oss hvis du reiser alene.
Reisebrev
Fortellinger fra reisende
FØR DU REISER
Godt å vite
Asia
Iida Egelund Väänänen

Iida er vår Asia-spesialist og har over 5 års erfaring med reiser i Asia.

Se åpningstider
Mandag - torsdag fra 10-16
Fredag fra 10-14
HVORFOR REISE MED TOURCOMPASS?
Derfor velger kundene oss
  • Personlig service fra reisekonsulenter med personlig erfaring
  • Dedikert bestillingsteam sørger for en god begynnelse på reisen
  • Assistanse døgnet rundt på reisen
  • Gjennomtenkte programmer med nøye utvalgte høydepunkter
  • Alle reiser inkluderer flyreise, transport og overnatting
  • Du kan ofte tilpasse reisen etter dine egne ønsker
  • Overnatting på flotte steder
  • Nøye utvalgte lokale guider med meget gode kunnskaper
  • Valgt av tusenvis av gjester siden 2006
  • Alle reiser er utprøvd og kvalitetssjekket av vårt eget team
  • Langsiktig samarbeid med et stort nettverk av samarbeidspartnere
  • Vi garanterer de beste prisene
  • Et utmerket samarbeidsforhold med partnerne våre sikrer den beste kvaliteten og prisen
  • Vi optimerer logistikken og prosessene våre, slik at du kun betaler for det som betyr mest
  • Vårt medlemskap i Rejsegarantifonden (nr. 1778) er din sikkerhet mot en eventuell konkurs
UTFORSK
Se alle våre spennende reisemål