Man - Fre 9 - 16
Meny
HomePraktisk InfoKina

Praktisk informasjon om Kina

1. Klima i Kina

Kina er et kjempestort land og strekker seg over flere klimasoner.  Derfor er nedenstående områdeinndeling generell og skal tas med litt forbehold.

Beijing
Fra april til oktober er temperaturen mellom 10 og 35 °C, og nedbøren falder hovedsakelig i juli og august. Derfor er april til juni og september og oktober behagelige måneder å reise i. Vintermånedene fra november til mars er kjølige, temperaturene ligger mellom -5 og 10 °C. Til gjengjeld er det heller ikke mye nedbør, bare noen få mm.

Xian
Fra mars til oktober er temperaturene mellom 10 og 25 °C. Xian har et forholdsvis tørt klima, og nedbøren faller jevnt i sommerhalvåret, men med en liten ”høysesong” i juli, august og september. Vintermånedene fra november til februar er kjølige, temperaturene ligger mellom -5 og 10 °C. Der faller ganske lite nedbør i vintermånedene.

Shanghai
Shanghai har et varmt og fuktig klima. Fra april til november ligger temperaturene på 15 til 30 °C, og det faller store mengder nedbør, mest i mai til august. I desember til mars ligger temperaturen på 6 til 8 °C, og det faller mellom 40 og 70 mm regn per måned.

2. Reiseform

Utflukter og transporter foregår i mindre internasjonale grupper med engelsktalende guider.

3. Når reiser man til Kina?

Man kan reise til Kina året rundt, men man må være kledd i henhold til årstiden – akkurat som i Norge. Turistmessig er det høysesong i april og mai, juli og august for utenlandske turister, og september og oktober for kinesiske turister. Generelt skal man derfor være forberedt på mange mennesker overalt, og de fleste turistene du møter er kinesiske turister. 

Man skal unngå å reise til Kina i forbindelse med kinesisk nyttår og den gylne uken i oktober. Det kinesiske nyttåret følger månekalenderen og flytter seg datomessig fra år til år, akkurat som den kristne påsken. Til det kinesiske nyttåret stenger ALT ned, og i den gylne uken i september reiser byboende kinesere på ferie til hjemegnene og for å besøke familien, og mye går i stå av den grunn.

4. Reisebetingelser

Vennligst les grundig gjennom våre generelle reisebetingelser, da disse er en del av avtalevilkårene i forbindelse med reiser som kjøpes hos Asiatours.no. Reiser som kjøpes hos oss er omfattet av ”Lov om pakkereiser”.

Klikk her for å lese reisebetingelsene våre.

5. Hjelp til å tegne reiseforsikring

Under fanen forsikring på hjemmesiden vår finner du all nødvendig informasjon.

Klikk her for å gå til vår side om forsikring.

6. Språk

Kina har mange anerkjente språk, og det mest talte er mandarin som snakkes 70 % av kineserne. Det kinesiske skriftspråket er et tegnspråk og er det same for alle de forskjellige anerkjente språkene. Dette betyr at kineserne leser samme avis eller brev, uansett om de bor i Beijing, Lijiang eller Suzhou.

7. Vaksinasjoner

Vi råder deg til å kontakte en spesiallege, fastlegen din eller en godkjent reiseklinikk. Du kan også lese mere om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær spesielt oppmerksom på reglene som gjelder for gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et annet asiatisk land der det finnes gul feber

Noen land krever bevis for at du er vaksinert mot gul feber ved innreise. Så husk å ta med deg vaksinasjonskortet ditt hvis en slik vaksine er påkrevd.

8. Pass/Visum

Pass:

Som norsk statsborger må du ha et gyldig, norsk pass. Passet skal være gyldig i minst 6 måneder etter at reisen til Kina er avsluttet.

Vær oppmerksom på at et pass som har vært meldt savnet og som dukker opp igjen kan medføre problemer, og i verste fall kan du bli avvist ved innreisen i Kina. Vi anbefaler derfor at du søker om et nytt pass før avreise hvis dette har skjedd med ditt pass.

Visum:

Som norsk statsborger trenger du visum til Kina. Visum utstedes av konsulatet på Den kinesiske ambassade i Oslo.

Du finner en oversikt over prisene her.

Du kan tidligst søke om visum 3 måneder før avreise og senest 1 måned før avreise.

Før du går i gang med selve visumsøknaden anbefaler vi at du leser søknadsveiledningen grundig, trinn for trinn. Du finner denne veiledningen her.

Når du begynner med visumsøknaden, skal du ha følgende tilgjengelig:

 • Passet ditt
 • Et digitalt passbilde som oppfyller de spesifikke kravene til slike bilder. Les mer her
 • Invitasjonsbrevet du får fra oss sammen med din bekreftelse på reisen

Visumsøknaden skal fylles ut på nett, via følgende kobling: Kina visum

Søknaden består av 10 punkter. Du skal bl.a. laste opp et digitalt passbilde, fylle ut personlige opplysninger, utdannings- og jobbrelaterte opplysninger, informasjon om tidligere reiseaktivitet samt opplyse om vår samarbeidspartners lisensnummer og adressen til stedene der du skal overnatte. Dette fremgår av invitasjonsbrevet ditt.

Når du er ferdig med søknaden, skal du bestille en tid til personlig fremmøte på konsulatet i Oslo, og det kan du gjøre her. Adressen er Holmenveien 5, 0374 Oslo, og konsulatet er åpent på alle hverdager fra kl. 9.00 til 11.30. Vær oppmerksom på at ambassaden holder stengt på norske og kinesiske helligdager.

Før det personlige fremmøtet må du huske å skrive ut visumsøknaden din. Den tar du med til ambassaden sammen med fremmøtebekreftelsen, en kopi av informasjonssiden og bildesiden i passet ditt, et fysisk passbilde i farger og en kopi av invitasjonsbrevet.

Ved fremmøte på konsulatet avleverer du alle dine medbragte dokumenter og svarer på eventuelle spørsmål. Det vil også bli tatt fingeravtrykk av deg dersom du er mellom 14 og 70 år og ikke har søkt om visum til Kina i løpet av de siste 5 årene.

Fra du innleverer visumsøknaden til den er ferdigbehandlet tar det vanligvis rundt en ukes tid.

Når du henter visumet ditt, skal du betale for det. Visumet er et klistremerke som settes inn i passet ditt. Vennligst sjekk at all informasjon i visumet er korrekt.

Hvis du er forhindret fra å hente visumet selv, kan du få en venn eller et familiemedlem til å gjøre det. Da må du skrive en fullmakt. Det er også viktig at personen som henter har med seg en kopi av den kvitteringen som skal brukes til å hente visumet. Personen som henter visumet ditt må kunne legitimere seg ved å vise frem legitimasjon med bilde.

Vi vet at visumreglene til Kina er kompliserte. Hvis det er noe som helst du er i tvil om, anbefaler vi at du henvender deg til det kinesiske konsulatet i Oslo på telefon 22490570. Konsulatet kan kontaktes på telefon alle hverdager mellom kl. 14.00 og 15.00.

Du kan lese mer om visumreglene på Utenriksdepartementets hjemmeside.

9. Valuta

Den kinesiske valuta heter yuan renminbi (CNY). 1 yuan (rmb) tilsvarer 10 jiao, som tilsvarer 100 fen. Påwww.valutaveksel.no kan du alltid se den nøyaktige kurs fra både euro, amerikanske dollars og norske kroner. Vi anbefaler at du tar med enten euro eller amerikanske dollar i kontanter som du kan veksle ved ankomst eller på et offisielt vekslekontor.  Amerikanske dollar er i tillegg bredt akseptert i forretninger og på varemarkeder. Vanlige kredittkort som Visa og Mastercard er helt normalt, i tillegg til minibanker (ATM) som finnes i alle byene. Kredittkort kan brukes på hoteller, mange restauranter og butikker, men ikke på små lokale markeder.

10. Tips

Tips er helt vanlig og til en viss grad også forventet.  Generelt gir du selvfølgelig tips som svarer til den tjenesten du har mottatt. 
Nedenfor finner du en liten veiledning:

 • Pikkolo: 1–2 USD per rom
 • Stuepike: 2 USD per dag
 • Guider: 5–10 USD per dag per person avhengig av levert tjeneste
 • Sjåfører: 2–5 USD per dag per person avhengig av levert tjeneste
 • Restauranter: på små lokale restauranter og gatekjøkken forventer man ikke tips, på restauranter med internasjonalt preg kan du legge igjen 1–5 USD på bordet når du går.
11. Tidsforskjell

Kina har til tross for sin enorme utstrekning bare 1 tidssone. Tidsforskjellen mellom Norge og Kina varierer avhengig av om det er sommer- eller vintertid i Norge.  
Ved sommertid: +6 timer. Det vil si at når kl. er 12 i Norge, er kl. 18 i Kina.
Ved vintertid: +7 timer. Det vil si at når kl. er 12 i Norge, er kl. 19. i Kina.

12. Strøm

Kina har 220 V alle steder.  Støpslene kan være av alle varianter, og det vanligste har 2 runde stifter. Men jo lenger vekk du beveger deg fra Beijing og Shanghai, jo flere morsomme støpsler finnes det. Stikkontakter med 3 runde stifter (datamaskinstøpsel med jording) er sjelden tilgjengelig. Derfor bør du sørge for at ta med en adapter på reisen, hvis du f.eks. trenger å lade opp en bærbar PC.

13. Telefon og internett

Den internasjonale landskoden for Kina er +86. Det kan være dyrt å ringe hjem fra eller motta anrop i Kina. Sjekk evt. med ditt eget mobilselskap mht. dekning og priser for innkommende anrop. Hvis du har behov for å ringe eller sende mange SMS er det kanskje en idé å kjøpe et lokalt SIM-kort.  Det finnes internettkaféer i de større byene og det er wifi på de fleste hotellene.

Internettet i Kina er sterkt sensurert og blokkerer adgangen til mange vestlige medier, bl.a. Google, Dropbox, Youtube, Facebook, Instagram, Twitter, Vimeo, HBO og Netflix. Vi anbefaler at du laster ned en VPN-forbindelse i Appstore på mobiltelefonen din hvis du vil ha tilgang til de mediene du bruker mest på reisen.

I Kina bruker man i stedet WeChat, og for kineserne er dette blitt en like naturlig inngang til internettet som Facebook, Google og Youtube er i vestlige land. WeChat brukes til å kommunisere med både venner og kollegaer, og langsomt er begrepet e-post i ferd med å bli utdatert i Kina. WeChat skiller seg fra for eksempel Facebook ved at brukerne også har bankkontoen sin tilknyttet appen, slik at de kan betale med en strekkode.

14. Sikkerhet

Kina er generelt et sikkert land å reise i. Det største problemet er oftest å orientere seg når man er på egenhånd, fordi det bare er få steder som er tekstet med bokstaver. Vanligvis begrenser kriminalitet overfor turister seg til lommetyveri og sjeldne tilfeller av kredittkortmisbruk. Dette kan ofte unngås ved å utvise vanlig omtanke og fornuft. Unngå at dyre smykker og store kontantbeløp gjøres synlige, og la aldri kredittkortet ditt være ute av syne på typiske turiststeder.  Følg alltid guidens råd og veiledning vedrørende sikkerhet så er det ingen fare.

15. Mat og drikke

Kina har 8 forskjellige kjøkken: anhui, kantonesisk, fujiansk, hunansk, jiangsisk, shandong, sichuan og zhejiang.  Maten i de forskjellige kjøkkenene er svært forskjellige, og de mest utpregede er nok anhui som hovedsakelig er wokmat, sichuan som er svært krydret, og kantonesisk som har en mild og svært avbalansert smak. 

I Kina spiser man med pinner, og det forventes det også at turistene gjør. Du kan be om å få bestikk. 
Drikk alltid bare vann fra flaske. Flaskevann er billig og kan kjøpes over alt. Drikk aldri vann fra vannkraner.

Det er ofte vanskelig å finne ut hva som står på menyen i Kina, for det er ikke alle restauranter som tilbyr menyer på engelsk. I dag finnes det heldigvis mange smarte oversettelsesapper som kan være til god hjelp på reisen. Vi anbefaler Waygo, som kan lese kinesiske menyer og oversette dem til engelsk ved å bruke kameraet på mobiltelefonen din.

16. Helligdager

Det er alltid en spesiell opplevelse å være med på andre lands tradisjoner og feiringer. Nedenfor kan du se en oversikt over helligdager, viktige festivaler og andre spesielle merkedager.

Vær oppmerksom på at enkelte museer og attraksjoner kan være stengt på disse dagene.

17. Flyreservasjon og flybilletter

Vi sender deg din flyreservasjon så snart du har bestilt reisen din. På reiseplanen kan du se tider og reiserute. Det er viktig, at du sjekker om navnet ditt har stavefeil. Det navnet som står på reservasjonen må være nøyaktig det som står skrevet i passet ditt. Hvis du legger merke til feil i navn, skal du kontakte oss med en gang.

I dag finnes det kun elektroniske flybilletter (e-billett), du får altså ikke en flybillett av papir til bruk ved innsjekking på flyplassen. Når du sjekker inn på flyplassen, skal du bruke passet ditt og en booking-referanse. Booking-referansen står på reiseplanen din.

18. Servicebrev

Når du har kjøpt en reise gjennom oss, vil du få tilsendt vårt servicebrev før avreise. I servicebrevet finner du viktige informasjoner om f.eks. innsjekking på nett, hvordan du forholder deg ved forsinkelser og våre avtalte retningslinjer for drikkepenger. Dessuten finner du viktige telefonnumre til våre lokale representanter samt vårt nødtelefonnummer.

Derfor er det viktig at du skriver ut servicebrevet og tar det med på reisen.

19. Setereservasjon, oppgradering og ekstra benplass

Vi anbefaler at du reserverer sete på flyet. Mange flyselskaper tilbyr også oppgradering av reserverte billetter til plasser med ekstra plass og komfort, f.eks. Economy Comfort hos KLM og Premium Voyageur hos Air France. Dette kan du gjøre på flyselskapets hjemmeside. De fleste selskaper har et punkt på menyen som heter ”manage my booking”.  Vær oppmerksom på at mange flyselskaper krever betaling for setereservasjon, så du må ha kredittkortet/betalingskortet ditt klart når du går i gang.

Dessverre er det ikke like regler for når det åpnes for reservasjon av seter. Vi anbefaler derfor at du så tidlig som mulig prøver å reservere sete, for da får du også vite når du kan reservere, hvis det ennå ikke er mulig å gjøre det. Det er meget vanlig at det ikke er mulig å reservere sete før mellom 72 og 24 timer før avreise.

20. Bagasjen din

Vi benytter mange forskjellige flyselskap til Kina. Derfor kan det variere hvor mye og hvor mange kg du kan ta med deg i både innsjekket bagasje og håndbagasje. Se informasjon om dette på flybilletten din eller kontakt oss hvis du har spørsmål om dette. Hvis reisen din omfatter en innenriksstrekning i Indonesia, kan du ta med maksimalt 20 kg.

Sørg også for at du har alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det inkluderer f.eks. pass, visum, flybilletter, forsikringer, kredittkort, penger og kamera, men også evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Det kan være kald trekk fra klimaanlegget i flyet, så ta med en genser eller vindjakke i håndbagasjen.

21. Transport til og fra flyplassene

Ved ankomst til de forskjellige flyplassene i Kina blir du hentet av vår lokale representant, som vil stå med et skilt med navnene deres på i ankomsthallen. Ved avreise blir du igjen kjørt til flyplassen. Du vil få opplysninger om avhenting ved ankomst til Kina.

22. Etikette og kulturelle forskjeller

En av fornøyelsene ved å reise er å oppleve en annen kultur og etikette. Det er viktig å respektere disse forskjellene. Her vil vi gi noen tips og råd som vil bidra til å gi deg en enda bedre opplevelse av Kina.

 • Unngå å vise sinne. Det å vise frustrasjon eller sinne ved å rope eller være ubehøvlet er ekstremt uhøflig og nedlatende, og fører ikke til noe godt.
 • Det er ikke alminnelig å håndhilse, man bøyer i stedet hodet i et ærbødig nikk som hilsen.
 • Bruk alltid enten begge hender eller høyre hånd når du rekker noe til andre eller du mottar noe fra andre. Bruk aldri bare venstre hånd.
23. Reisende med innskrenket bevegelighet

Vi vil gjøre degoppmerksom på at denne reisen generelt ikke egner seg for bevegelseshemmede personer. Ta kontakt med oss for å høre om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

SPØRSMÅL?

Kontakt ekspertene våre nå:
21 95 37 99
info@asiatours.no

Åpningstider:
Hverdager 9 - 16

Populære reiser
Bali, Indonesia
Bali, Indonesia
Rundreise på Bali, Gudenes øy.
 
Vakre Nordvietnam
Vakre Nordvietnam
Natur-og kulturopplevelser.
 
Opplev Kambodsja
Opplev Kambodsja
Kambodsjas klassiske høydepunkter
 

Nyhetsbrev

Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev vil du motta en mail ca. 3 ganger om måneden med relevante nyheter, gode tilbud m.m.

Vi bruker cookies til statistikk og målrettet markedsføring hos tredjepart.
Du samtykker i dette ved å klikke deg videre.
Les mer her.