Man - Fre 9 - 16
Meny
HomePraktisk InfoKambodsja

Praktisk informasjon om våre reiser til Kambodsja

1. Klima i Kambodsja

klima-cambodia

Kambodsja har et rolig, tropisk klima, som ikke endrer seg stort gjennom året.

Det er to sesonger: tørketiden fra november til mai og regntiden fra juni til oktober.

Gjennomsnittstemperaturen for året ligger på 27 °C. 
Været er uforutsigbart, men i meget generelle vendinger kan man inndele Kambodsjas værsesonger som følger:

Midten av november til februar: lunt og tørt
Mars til mai: varmt og tørt
Juni til september: varmt og vått
Oktober til begynnelsen av november: lunt og vått

 

2. Reiseform

Utflukter og transporter foregår i mindre internasjonale grupper med engelsktalende guider.

3. Når reiser man til Kambodsja?

Du kan reise til Kambodsja hele året. I våre vintermåneder er det tørketid, og temperaturene er meget behagelige. Derfor er det mange turister ved de store attraksjonene, samt ved strendene i Sihanoukville og Kep. I våre sommermåneder er temperaturen høyere, størsteparten av nedbøren faller her, og det er derfor svært lite støv. Til gjengjeld er det langt færre turister. Severdighetene er fullt ut tilgjengelige og man kan med rette hevde at Angkor Wat er særdeles vakker med vollgravene fylt til kanten med vann og alle plantene er saftige og grønne.

Merk: det sentrale tårnet i Angkor Wat er stengt for turister på buddhistiske helligdager.

4. Reisebetingelser

Vennligst les grundig gjennom våre generelle reisebetingelser, da disse er en del av avtalevilkårene i forbindelse med reiser som kjøpes hos Asiatours.no. Reiser som kjøpes hos oss er omfattet av ”Lov om pakkereiser”.

Klikk her for å lese reisebetingelsene våre.

5. Hjelp til å tegne reiseforsikring

Under fanen forsikring på hjemmesiden vår finner du all nødvendig informasjon.

Klikk her for å gå til vår side om forsikring.

6. Språk

I Kambodsja er språket khmer, men som turist er det ikke noe problem å klare seg på engelsk.

7. Vaksinasjoner

Vi råder deg til å kontakte en spesiallege, fastlegen din eller en godkjent reiseklinikk. Du kan også lese mere om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær spesielt oppmerksom på reglene som gjelder for gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et annet asiatisk land der det finnes gul feber

Noen land krever bevis for at du er vaksinert mot gul feber ved innreise. Så husk å ta med deg vaksinasjonskortet ditt hvis en slik vaksine er påkrevd.

8. Visum

Som norsk statsborger trenger du visum til Kambodsja. Som for reiser til andre land må du ha et gyldig norsk pass. Passet må være gyldig i minst 6 måneder etter utreise fra Kambodsja.
Som norsk statsborger kan du få visum på tre måter, enten elektronisk, ved ankomst til Kambodsja eller ved å kontakte Kambodsjas ambassade i London.

Les mer om hvordan du søker om elektronisk visum her: www.evisa.gov.kh
Prisen er 30 USD + et gebyr på 7 USD som skal betales med kredittkort. Visumet ditt bliver sendt på e-post og skal skrives ut og tas med til Kambodsja. Vær oppmerksom på at visumet ditt er gyldig i 30 dager etter at det er utstedt.

Hvis du velger å få visum ved ankomst til Kambodsja, skal du ta med passet ditt, et passbilde og 30 USD i kontanter.

Du kan lese om hvordan du går frem for å søke om visum via Kambodsjas ambassade i London her: www.cambodianembassy.org.uk under punktet visa.

Utenriksdepartementets hjemmeside finner du også informasjon om visumregler.

Du kan selvfølgelig også alltid gjerne spørre oss.

9. Valuta

Den kambodsjanske valuta heter riel (KHR). 1 riel tilsvarer 100 sen. 
Det er en beskyttet valuta, noe som betyr at det ikke er mulig å kjøpe den på forhånd, og at du ikke kan veksle før du er i Kambodsja. 

På www.valutaveksel.no kan du alltid se den nøyaktige kursen fra både amerikanske dollar og norske kroner. Vi anbefaler at du tar med noen amerikanske dollar i kontanter (helst store sedler som 20, 50 eller 100 USD), som du ved ankomsten kan veksle på et offisielt vekslekontor. Du må ikke regne med at du kan veksle en stor amerikansk seddel og få små amerikanske sedler tilbake. Derfor anbefaler vi også at du tar med noen amerikanske dollar i små sedler (1, 5 og 10 USD ).

Mange steder foretrekkes amerikanske dollar som betalingsmiddel. Hvis prisen for det du vil kjøpe har en verdi under 1 USD, foretrekkes likevel betaling i riel. 

Vanlige kredittkort som Visa og Mastercard kan anvendes i byene Phnom Penh, Siem Reap, Battambang og Sihanoukville, hvor det også finnes minibanker (ATM). Utenfor disse byene er minibankene sjeldne, og du kan ikke regne med å betale med kredittkort på mange steder. Dette er likevel vanligvis mulig på hoteller, mange restauranter og butikker.

Merk at det er mange butikker i Kambodsja som handler med edelstener. Vi anbefaler å unngå å kjøpe edelstener i Kambodsja, da der er mange falske edelstener innimellom. Guidene våre tar ikke med kundene våre til edelstensbutikker, og innkjøp av edelstener skjer på eget ansvar.

10. Prisnivå

Generelt er prisene lave i Kambodsja. Nedenstående guide gjelder for byene. Prisene er vanligvis lavere på landet, og utvalget er mindre.

 • Mat:
  Restaurant med vestlig mat fra 4 USD
  Restaurant med khmer-mat fra 3 USD
 • Drikkevarer:
  Mineralvann 1 USD
  Øl 1 USD
  Jus 2 USD
  Vann liten flaske 0,50 USD, stor flaske 1 USD
 • Øvrige varer:
  Telefon fra 10–20 USD
  SIM-kort 3 USD
  DVD-er 2,50–3 USD
  Bøker 10–15 USD
11. Tips

Tips er velsett, men det er opp til deg om du vil gi tips, og du kan gi så mye eller så lite du vil. Nedenfor finner du en liten veiledning:

 • Pikkolo: 1–2 USD per rom
 • Stuepike: 1 USD per dag
 • Guider: 5–10 USD per dag per person avhengig av levert tjeneste
 • Sjåfører: 2–5 USD per dag per person avhengig av levert tjeneste
 • Restauranter: i moderne restauranter er tips noen ganger inkludert i prisen, og derfor er det ikke nødvendig å legge til mer. I lokale restauranter forventes det ikke at man gir tips, men du kan legge igjen noen småmynter på bordet når du går.
12. Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Laos varierer avhengig av om det er sommer- eller vintertid i Norge.
Ved sommertid: +5 timer. Det vil si at når kl. er 12 i Norge, er kl. 17 i Kambodsja.
Ved vintertid: +6 timer. Det vil si at når kl. er 12 i Norge, er kl. 18 i Kambodsja.

13. Strøm

Kambodsja har ikke standardisert strøm eller støpsler. Derfor kan du oppleve alt fra 110 til 230 volt. Støpslene har enten 2 runde stifter eller 3 flate stifter. Derfor bør du sørge for å ta med en adapter på reisen, hvis du f.eks. trenger å lade opp en bærbar PC.

14. Telefon og internett

Den internasjonale landskoden for Kambodsja er +855. Det kan være dyrt å ringe hjem fra eller motta anrop i Kambodsja. Sjekk evt. med ditt eget mobilselskap mht. dekning og priser for innkommende anrop. Hvis du har behov for å ringe eller sende mange SMS er det kanskje en idé å kjøpe et lokalt SIM-kort. Det finnes internettkaféer i de større byene og det er wifi på de fleste hotellene.

15. Sikkerhet

Kambodsja er generelt et meget sikkert land å reise i. Kriminalitet overfor turister begrenser seg generelt til få tilfeller av lommetyveri, og kan unngås med normal omtanke og fornuft. Unngå at dyre smykker og store kontantbeløp er synlige. 

Under Indokinakrigen ble det lagt ut store mengder landminer i Kambodsja, og det finnes fremdeles områder hvor landminene ikke har blitt ryddet. Disse områdene ligger likevel utenfor de områdene vi reiser til, og generelt utenfor turistområdene. Hovedparten av de ikke-ryddede områder er landområdene (rismarkene) i det nordlige og vestlige hjørnet av landet. 

Følg alltid guidens råd og veiledning vedrørende sikkerhet så er det ingen fare.

16. Mat og drikke

Khmer-mat regnes for å være et av de sunneste kjøkken i verden. Maten lukter godt, er velsmakende, sunn og minner mye om thailandsk mat, uten er ikke like sterk. Det er også stor innflytelse fra det vietnamesiske kjøkken pga. den felles franske Indokina-historien. 

Den mest kjente khmer (kambodsjanske) retten heter ”amok”. Amok er en tradisjonell curry tilberedt på kokos og typisk med fisk, selv om den også av og til kan fås med kylling. 

Drikk alltid bare vann fra flaske. Flaskevann er billig og kan kjøpes over alt. Drikk aldri vann fra vannkraner.

17. Helligdager

Det er alltid en spesiell opplevelse å være med på andre lands tradisjoner og feiringer. Nedenfor kan du se en oversikt over helligdager, viktige festivaler og andre spesielle merkedager.

Vær oppmerksom på at enkelte museer og attraksjoner kan være stengt på disse dagene.

18. Flyreservasjon og flybilletter

Vi sender deg din flyreservasjon så snart du har bestilt reisen din. På reiseplanen kan du se tider og reiserute. Det er viktig, at du sjekker om navnet ditt har stavefeil. Det navnet som står på reservasjonen må være nøyaktig det som står skrevet i passet ditt. Hvis du legger merke til feil i navn, skal du kontakte oss med en gang.

I dag finnes det kun elektroniske flybilletter (e-billett), du får altså ikke en flybillett av papir til bruk ved innsjekking på flyplassen. Når du sjekker inn på flyplassen, skal du bruke passet ditt og en booking-referanse. Booking-referansen står på reiseplanen din.

19. Servicebrev

Når du har kjøpt en reise gjennom oss, vil du få tilsendt vårt servicebrev før avreise. I servicebrevet finner du viktige informasjoner om f.eks. innsjekking på nett, hvordan du forholder deg ved forsinkelser og våre avtalte retningslinjer for drikkepenger. Dessuten finner du viktige telefonnumre til våre lokale representanter samt vårt nødtelefonnummer.

Derfor er det viktig at du skriver ut servicebrevet og tar det med på reisen.

20. Setereservasjon, oppgradering og ekstra benplass

Vi anbefaler at du reserverer sete på flyet. Mange flyselskaper tilbyr også oppgradering av reserverte billetter til plasser med ekstra plass og komfort, f.eks. Economy Comfort hos KLM og Premium Voyageur hos Air France. Dette kan du gjøre på flyselskapets hjemmeside. De fleste selskaper har et punkt på menyen som heter ”manage my booking”.  Vær oppmerksom på at mange flyselskaper krever betaling for setereservasjon, så du må ha kredittkortet/betalingskortet ditt klart når du går i gang.

Dessverre er det ikke like regler for når det åpnes for reservasjon av seter. Vi anbefaler derfor at du så tidlig som mulig prøver å reservere sete, for da får du også vite når du kan reservere, hvis det ennå ikke er mulig å gjøre det. Det er meget vanlig at det ikke er mulig å reservere sete før mellom 72 og 24 timer før avreise.

21. Bagasjen din

Vi benytter mange forskjellige flyselskap til Kambodsja. Derfor kan det variere, hvor mye og hvor mange kg du kan ta med i både innsjekket bagasje samt håndbagasje. Se informasjon om dette på flybilletten din eller kontakt oss hvis du har spørsmål om dette. Hvis reisen din omfatter en innenriksstrekning i Kambodsja, kan du ta med maksimalt 20 kg. 

Sørg også for at du har alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det inkluderer f.eks. pass, visum, flybilletter, forsikringer, kredittkort, penger og kamera, men også evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Det kan være kald trekk fra klimaanlegget i flyet, så ta med en genser eller vindjakke i håndbagasjen.

22. Transport til og fra flyplassene

Ved ankomst til de forskjellige flyplassene i Kambodsja blir du hentet av vår lokale representant, som vil stå med et skilt med Asiatours.no på i ankomsthallen. Ved avreise blir du igjen kjørt til flyplassen. Du vil få opplysninger om avhenting ved ankomst til Kambodsja.

23. Etikette og kulturelle forskjeller

En av fornøyelsene ved å reise er å oppleve en annen kultur og etikette. Det er viktig å respektere disse forskjellene. Her vil vi gi noen tips og råd som vil bidra til å gi deg en enda bedre opplevelse av Kambodsja.

 • Unngå å vise sinne. Det å vise frustrasjon eller sinne ved å rope eller være ubehøvlet er ekstremt uhøflig og nedlatende, og fører ikke til noe godt. Å bli ropt til er det samme som å tape ansikt, og det liker ikke kambodsjanerne.
 • Unnlat å vise kjærtegn offentlig, f.eks. å holde rundt hverandre eller kysse. Det oppfattes som støtende. Det er ekstremt sjelden å se par gå hånd i hånd. Derimot er det helt vanlig at venner eller venninner går hånd i hånd.
 • Ta av deg skoene før du går inn i et hus. Det finnes unntak, så se etter sko ved døren. Hvis det står sko der, bør du også ta av deg dine før du går inn.
 • Kambodsjanerne hilser på hverandre med et lett bukk, og med hendene samlet som i bønn (uten flettede fingre). Det er høfligst at unge personer innleder hilsener. For utlendinger og i forretningssammenheng er et (europeisk) håndtrykk vanligvis godtatt.
 • Unngå å berøre hodet hos barn. Det regnes for å bringe ulykke (kambodsjanere berører skuldre og armer i stedet)
 • Bruk alltid enten begge hender eller høyre hånd når du rekker noe til andre eller du mottar noe fra andre. Bruk aldri bare venstre hånd.
 • Unngå korte shorts, lårkorte skjørt og tanktops ved templer og kirker, og ute på landet hvor det er få turister.
 • Ta av de hatt og sko for du går inn i et kloster (vihara).
 • Unngå å peke med fingre mot en person og særlig en Buddha-figur.
 • Unngå nakenbading og naken soling fullstendig. Det regnes for å være fullstendig uanstendig, også på stranden.
 • Hvis du setter deg foran et ”dai” (Buddha-alter), bør du sitte med føttene til siden og vekk fra Buddha.
 • En kvinne kan gjerne ta i mot eller gi noe til en munk, men bør aldri berøre ham.

Merk: det sentrale tårnet i Angkor Wat er stengt for turister på buddhistiske helligdager.

24. Lokal transport

I Siem Reap og Phnom Penh blir det generelt brukt taxi fra og til flyplassen og til fast pris. Reumork (svarer til tuktuk) brukes i byene og koster typisk 1 til 3 USD per tur i Siem Reap, og 2 til 5 USD i Phnom Penh. I begge byene koster korte turer på under 1 km ca. 1 USD og prisene er vanligvis litt høyere på kvelden. 
I Kambodsja finnes det også motorsykkel-taxi. Vi fraråder å benytte disse, da det skjer mange ulykker med motorsykkel-taxi.

25. Donasjoner og gaver

Det er fattigdom i visse områder av Kambodsja, og derfor har vår lokale samarbeidspartner gitt oss retningslinjene nedenfor når det gjelder donasjoner og gaver.

 • Gi ALDRI penger til tiggere, spesielt ikke til barn. Hvis du gir penger til tiggere, forsterker det inntrykket av at tigging er en godtatt levevei. Hvis barn får penger ved å tigge, vil foreldrene heller sende dem på gaten for å tigge enn å sende dem på skolen.
 • Unntaket er handicappede og gamle personer. Dem kan du gjerne gi en skilling.
 • Gi ALDRI sukkertøy til barn i landsbyene du besøker på reisen
 • Slutt å tro at du må gi materielle ting. Oftest er det best å dele av din tid, dele smil og invitere til vennskap.
26. Reisende med innskrenket bevegelighet

Vi vil gjøre degoppmerksom på at denne reisen generelt ikke egner seg for bevegelseshemmede personer. Ta kontakt med oss for å høre om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

SPØRSMÅL?

Kontakt ekspertene våre nå:
21 95 37 99
info@asiatours.no

Åpningstider:
Hverdager 9 - 16

Populære reiser
Bali, Indonesia
Bali, Indonesia
Rundreise på Bali, Gudenes øy.
 
Vakre Nordvietnam
Vakre Nordvietnam
Natur-og kulturopplevelser.
 
Opplev Kambodsja
Opplev Kambodsja
Kambodsjas klassiske høydepunkter
 

Nyhetsbrev

Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev vil du motta en mail ca. 3 ganger om måneden med relevante nyheter, gode tilbud m.m.

Vi bruker cookies til statistikk og målrettet markedsføring hos tredjepart.
Du samtykker i dette ved å klikke deg videre.
Les mer her.