• Fornøyde gjester siden 2006
 • Dedikerte reiseeksperter
 • Gjennomtestede kvalitetsreiser
 • Lokale guider valgt med omhu
 • Prisgaranti
 • Assistanse 24/7
 • Medlem av Reisegarantifonden

Praktisk informasjon om Indonesia

Praktisk informasjon om Indonesia

Praktisk informasjon om Indonesia

1. Klima i Indonesia

Indonesia ligger både nord og sør for ekvator, og har et tropisk klima. Temperaturene svinger ikke noe særlig fra øy til øy. Den store forskjellen ligger i mengden regn og regntidene. Luftfuktigheten er generelt høy, selv om den typisk faller noe når man kommer opp i høyden.

Bali er en meget grønn og frodig øy, og det er ingen ekte regntid. Det regner minst fra mai til oktober, og mest i januar til mars med april samt oktober til desember som mellomperioder. Regn på dagtid er sjeldent, selv i de regntunge månedene, og regnet faller typisk på kvelden som heftige kortvarige regnskyll. Derfor er det mange solskinnstimer også i de regntunge månedene. Selv om det kan virke overskyet eller disig skal man beskytte seg mot solen da den likevel kan brenne. Temperaturene ligger på det laveste omkring 22 grader og på det høyeste rundt 33 grader. Det er varmest fra september til april og ”kjøligst” fra mai til august. Bali får ca. 1800 mm regn i året, og ca. halvparten faller i desember–mars.

2. Reiseform

Utflukter og transporter foregår i mindre internasjonale grupper med engelsktalende guider.

3. Når reiser man til Indonesia?

Man kan reise til Indonesia året rundt. Bali har høysesong fra juli til september og i desember.

4. Reisebetingelser

Vennligst les grundig gjennom våre generelle reisebetingelser, da disse er en del av avtalevilkårene i forbindelse med reiser som kjøpes hos Asiatours.no. Reiser som kjøpes hos oss er omfattet av ”Lov om pakkereiser”.

Klikk her for å lese reisebetingelsene våre.

5. Hjelp til å tegne reiseforsikring

Under fanen forsikring på hjemmesiden vår finner du all nødvendig informasjon.

Klikk her for å gå til vår side om forsikring.

6. Språk

Det offisielle språket er indonesisk (Bahasa Indonesia), og det er det språket som det undervises i ved utdanningsinstitusjoner og som anvendes ved offentlige institusjoner. Språket snakkes som første eller andre språk av ca. 200 mill. mennesker ut av en samlet befolkning på ca. 230 mill. mennesker. I tillegg til det offisielle språket snakkes det flere regionale språk, og et mindretall på ca. 25 mill. mennesker snakker bare et regionalt språk. Som turist kan du uten problemer klare deg på engelsk, som snakkes spesielt av den yngre delen av befolkningen.

7. Vaksinasjoner

Vi råder deg til å kontakte en spesiallege, fastlegen din eller en godkjent reiseklinikk. Du kan også lese mere om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær spesielt oppmerksom på reglene som gjelder for gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et annet asiatisk land der det finnes gul feber

Noen land krever bevis for at du er vaksinert mot gul feber ved innreise. Så husk å ta med deg vaksinasjonskortet ditt hvis en slik vaksine er påkrevd.

8. Visum

Som norsk statsborger trenger du visum til Indonesia. Et 30 dagers turistvisum utstedes gratis ved ankomsten til Ngurah Rai Airport på Bali, KualaNamu Airport i Medan på Sumatra, Soekarno-Hatto Airport i Jakarta på Java samt Juanda Airport i Surabaya på Java. Ved innreise via andre flyplasser enn de nevnte koster et turistvisum 35 USD, og det skal betales kontant i amerikanske dollar. Som for andre reisemål må du ha gyldig norsk pass. Passet må være gyldig i minst 6 måneder etter utreise fra Indonesia. På Utenriksdepartementets hjemmeside finner du også informasjon om visumregler. Du er selvfølgelig også alltid velkommen til å spørre oss.

9. Valuta

Den indonesiske valuta heter rupiah (IDR). På www.valutaveksel.no kan du alltid se den nøyaktige kursen fra både amerikanske dollar og norske kroner. Vi anbefaler at du tar med noen amerikanske dollar i kontanter (som minimum til betaling av visum), som du ved ankomsten kan veksle på et offisielt vekslekontor. Vanlige kredittkort som Visa og Mastercard er helt normalt, i tillegg til minibanker (ATM) som finnes i alle byene. Kredittkort kan brukes på hoteller, mange restauranter og butikker, men ikke på små lokale markeder.

10. Tips

I Indonesia er det meget utbredt å gi drikkepenger – spesielt hvis du får en personlig service. Generelt skal du selvfølgelig gi drikkepenger etter nivået på den servicen du har fått.

Her er en veiledning til hvor mye det er vanlig å gi i drikkepenger:

 • Pikkolo: Min. 10.000 Rp pr. stk. bagasje (ca. 1 USD)
 • Stuepike: Min. 20.000 Rp pr. dag pr. rom (ca. 1,5 USD)
 • Sjåfører: Min. 30.000 Rp pr. dag, avhengig av servicen som gis (ca. 2 USD)
 • Guider: Min. 50.000 Rp pr. utflukt pr. person, avhengig av servicen som gis (ca. 3,5 USD)
 • Kelnere på restauranter: Min. 20.000 Rp (ca. 1,5 USD)
 • Restauranter: På små lokale restauranter og gatekjøkkener forventes det ikke drikkepenger, men på litt finere og internasjonale restauranter er det vanlig å legge min. 10.000 Rp på bordet når du går (ca. 1 USD).

Vi har brukt USD som retningslinje i denne veiledningen om drikkepenger, men på reisemålet gis drikkepenger i den lokale pengeenheten rupiah.

11. Tidsforskjell

Indonesia har 3 tidssoner. Tidsforskjellen mellom Norge og Indonesia varierer avhengig av om det er sommer- eller vintertid i Norge.

Vest-indonesisk tid er +7 timer i forhold til vår vintertid og +6 i forhold til vår sommertid

Bali er sentral-indonesisk tid og er +8 i forhold til vår vintertid og +7 i forhold til vår sommertid.
Med sommertid: +6 timer. Det vil si at når klokken er 12 i Norge, er klokken 18 i Indonesia.
Med vintertid: +7 timer. Det vil si at når klokken er 12 i Norge, er klokken 19 i Indonesia.

Øst-indonesisk tid er +9 i forhold til vår vintertid og +8 i forhold til vår sommertid.

12. Strøm

Indonesia bruker 220 V på de fleste steder, og i hvert fall på de vanligste turiststedene. Støpslene har 2 runde stifter. Stikkontakter med 3 runde stifter (datamaskinstøpsel med jording) er sjelden tilgjengelig. Derfor bør du sørge for at ta med en adapter på reisen, hvis du f.eks. trenger å lade opp en bærbar PC.

13. Telefon og internett

Den internasjonale landskoden for Indonesia er +62. Det kan være dyrt å ringe hjem fra eller motta anrop i Indonesia. Sjekk evt. med ditt eget mobilselskap mht. dekning og priser for innkommende anrop.
Det finnes internettkaféer i de større byene, og det er wifi på de fleste hotellene.

14. Sikkerhet

Det er generelt trygt å reise i Indonesia så lenge man holder seg til turistområdene. Gjennom årene har det dessverre vært terroristangrep i Indonesia som også har rammet turister. Derfor har sikkerheten svært høy prioritet. Vanligvis begrenser kriminalitet overfor turister seg til lommetyveri og sjeldne tilfeller av kredittkortmisbruk. Dette kan ofte unngås ved å utvise vanlig omtanke og fornuft. Unngå at dyre smykker og store kontantbeløp er synlige, og la aldri kredittkortet ditt være ute av syne på typiske turiststeder. Følg alltid guidens råd og veiledning vedrørende sikkerhet så er det ingen fare.

15. Mat og drikke

Indonesisk mat lukter godt, er velsmakende, sunt og påvirket av det indiske, malaysiske og kinesiske kjøkken. Den vanligste retten heter «satay», som er små grillspyd med kylling eller oksekjøtt med f.eks. peanøttsaus til.

Drikk alltid bare vann fra flaske. Flaskevann er billig og kan kjøpes over alt. Drikk aldri vann fra vannkraner.

16. Helligdager

Det er alltid en spesiell opplevelse å være med på andre lands tradisjoner og feiringer. Nedenfor kan du se en oversikt over helligdager, viktige festivaler og andre spesielle merkedager.

Vær oppmerksom på at enkelte museer og attraksjoner kan være stengt på disse dagene.

17. Flyreservasjon og flybilletter

Vi sender deg din flyreservasjon så snart du har bestilt reisen din. På reiseplanen kan du se tider og reiserute. Det er viktig, at du sjekker om navnet ditt har stavefeil. Det navnet som står på reservasjonen må være nøyaktig det som står skrevet i passet ditt. Hvis du legger merke til feil i navn, skal du kontakte oss med en gang.

I dag finnes det kun elektroniske flybilletter (e-billett), du får altså ikke en flybillett av papir til bruk ved innsjekking på flyplassen. Når du sjekker inn på flyplassen, skal du bruke passet ditt og en booking-referanse. Booking-referansen står på reiseplanen din.

18. Servicebrev

Når du har kjøpt en reise gjennom oss, vil du få tilsendt vårt servicebrev før avreise. I servicebrevet finner du viktige informasjoner om f.eks. innsjekking på nett, hvordan du forholder deg ved forsinkelser og våre avtalte retningslinjer for drikkepenger. Dessuten finner du viktige telefonnumre til våre lokale representanter samt vårt nødtelefonnummer.

Derfor er det viktig at du skriver ut servicebrevet og tar det med på reisen.

19. Setereservasjon, oppgradering og ekstra benplass

Flyselskapet vil tildele deg en plass på flyet når du sjekker inn. Hvis du har spesifikke ønsker, kan du reservere seter på flyselskapets hjemmeside. De fleste flyselskaper har et menypunkt som heter ”manage my booking”. Som hovedregel er dette noe du skal betale for,  så ha kredittkortet ditt klar, når du går i gang. Det varierer når flyselskapene åpner for reservasjon av seter, men ofte kan du reservere seter fra bestillingstidspunktet og inntil 48 timer før avgang.

Mange flyselskaper tilbyr dessuten også oppgradering til seter med ekstra benplass og komfort, f.eks. Economy Comfort hos KLM og Premium Voyageur hos Air France. Du kan selv oppgradere via flyselskapets hjemmeside mot betaling.

Vi gjør dessuten oppmerksom på at flyselskapet har full råderett over alle seter på flyet, og at de derfor alltid har rett til å foreta endringer i en reservasjon. Hvis du ikke reserverer seter før avreise, vil du få tildelt en plass av flyselskapet når du sjekker inn.

20. Bagasjen din

Vi benytter mange forskjellige flyselskap til Indonesia. Derfor kan det variere hvor mye og hvor mange kg du kan ta med deg i både innsjekket bagasje og håndbagasje. Se informasjon om dette på flybilletten din eller kontakt oss hvis du har spørsmål om dette. Hvis reisen din omfatter en innenriksstrekning i Indonesia, kan du ta med maksimalt 20 kg. 

Sørg også for at du har alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det inkluderer f.eks. pass, visum, flybilletter, forsikringer, kredittkort, penger og kamera, men også evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Det kan være kald trekk fra klimaanlegget i flyet, så ta med en genser eller vindjakke i håndbagasjen.

21. Transport til og fra flyplassene

Ved ankomst til de forskjellige flyplassene i Indonesia blir du hentet av vår lokale representant, som vil stå med et skilt med navnene deres på i ankomsthallen. Ved avreise blir du igjen kjørt til flyplassen. Du vil få opplysninger om avhenting ved ankomst til Indonesia.

22. Etikette og kulturelle forskjeller

En av fornøyelsene ved å reise er å oppleve en annen kultur og etikette. Det er viktig å respektere disse forskjellene. Her vil vi gi noen tips og råd som vil bidra til å gi deg en enda bedre opplevelse av Indonesia.

 • Unngå å vise sinne. Det å vise frustrasjon eller sinne ved å rope eller være ubehøvlet er ekstremt uhøflig og nedlatende, og fører ikke til noe godt.
 • Bruk aldri rød kulepenn eller tusj, da det oppfattes som et tegn på sinne.
 • Ta alltid av deg skoene når du går inn i et privat hjem eller i et tempel.
 • Hvis du blir invitert til et privat hjem må du aldri forlate stedet uten å ha inntatt en forfriskning, uansett hvor lang tid det tar for verten å tilberede den. Hvis du går uten at ha mottatt en forfriskning er det en skam for huset og verten.
 • Bruk alltid enten begge hender eller høyre hånd når du rekker noe til andre eller du mottar noe fra andre. Bruk aldri bare venstre hånd.
 • Stå aldri med hendene på hoften da det oppfattes som arrogant og trassig.
 • Pek aldri på en person eller en ting, verken med én enkelt finger eller hele hånden. Når du vil tilkalle deg oppmerksomhet ved å vinke skal du gjøre dette med hånden i hoftehøyde, og vinke inn mot deg selv.
 • Unngå å ta på hodet hos barn. Det regnes for å bringe ulykke.
 • Unngå å vise kjærtegn offentlig, f.eks. å holde rundt hverandre eller kysse, da det oppfattes som støtende.
 • Unngå korte shorts, lårkorte skjørt og tanktops ved templer og kirker.
 • Unngå nakenbading og naken soling fullstendig. Det regnes for å være fullstendig uanstendig, både på stranden og på hotellene.
23. Reisende med innskrenket bevegelighet

Vi vil gjøre deg oppmerksom på at reisene våre generelt ikke egner seg for bevegelseshemmede personer. Ta kontakt med oss for å høre om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

Våre mest populære reiser
Hit reiser andre
Kontakt reisekonsulent Lea Charlotte Alber

Skriv til:
info@asiatours.no

Ring til:
21 95 37 99

Åpningstider:
Hverdager fra 9 - 16

Vi bruker cookies til statistikk og målrettet markedsføring hos tredjepart.
Du samtykker i dette ved å klikke deg videre.
Les mer her.

Velkommen til ny design på Asiatours.no

Vi har fått ny design siden du sist besøkte oss, men reisene våre er fremdeles de samme.