TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerWorld Elephant Day – Vi hyller den asiatiske elefanten

World Elephant Day – Vi hyller den asiatiske elefanten

03.08.2018
Vis alle innlegg

Du har mange store opplevelser i vente når turen går til Asia.

En av de helt store opplevelsene er det spennende dyrelivet de asiatiske landene kan by på.

Elefanten er et fascinerende bekjentskap, og de små elefantungene vil garantert smelte hjertet ditt.

De siste årene har verden satt fokus på dette fantastiske dyret som dessverre stadig faller i antall. Dagen kalles World Elephant Day og har eksistert siden 2012.

Nedenfor kan du lese mer om dagen og den asiatiske elefanten, som har en helt spesiell plass i TourCompass` hjerte. 

Hva er World Elephant Day?

På World Elephant Day hyller vi elefantene!

Dagen har blitt til for det formål å sette fokus på disse fantastiske dyrene som symboliserer styrke og visdom, og som spiller en viktig rolle i mange asiatiske land.

Håpet er at World Elephant Day kan bidra til å rette fokus mot beskyttelse av elefantene.

Grunnen til at de trenger beskyttelse, er at titusenvis av elefanter blir drept av krypskyttere hvert år. Krypskytterne selger elefantenes støttenner, kjøtt og hud på det svarte markedet. Elfenben blir blant annet brukt i smykker, og elefantenes hud og kjøtt blir brukt til medisin i Sørøst-Asia.

Men denne kjedelige statistikken skal vi gjøre noe med, og derfor fokuserer verden på elefanten 12. august hvert år under World Elephant Day. 

Den asiatiske elefanten

Antallet asiatiske elefanter er halvert de siste 45 årene, og det er nå rundt 50 000 asiatiske elefanter igjen i verden.

I de senere årene har flere land, for eksempel Sri Lanka, brent eller ødelagt deres lagere av elfenben, for å sende et signal til omverdenen om at de er mot krypskytteri og handel med elefanter.

Men ut over de harde kjensgjerningene om elefantenes eksistens er det også mange fascinerende fakta om disse fantastiske dyrene. 

5 fakta om den asiatiske elefanten

På flere av turene våre – for eksempel i Thailand og Sri Lanka – kan du oppleve dette flotte snabeldyret.

Du vet kanskje allerede mye om elefanter, men her får du 5 fakta om den asiatiske elefanten som du kanskje ikke visste fra før. 

1) Den asiatiske elefanten er stor!

Den asiatiske elefanten kan bli opptil 6,5 meter lang og veie opptil 5 tonn. På grunn av størrelsen spiser denne elefanten opptil 150 kg mat hver eneste dag, noe den bruker rundt 16 timer av dagen på!

Den asiatiske elefanten er imidlertid ikke like stor som den afrikanske, som er verdens største landdyr. Men den er fortsatt stor.

2) Elefanter er sosiale dyr

De asiatiske hunnelefantene lever ofte i flokk. Her dannes sosiale relasjoner, og elefantene samarbeider for å oppdra elefantungene og beskytte flokken. I motsetning til de afrikanske elefantene har de asiatiske elefantene sjelden en matriark som leder flokken, selv om en dominant hunnelefant godt kan ta over og lede i en periode.

Unge hannelefanter forlater typisk flokken når de er mellom 8 og 13 år – da de blir modne. De unge hannelefantene danner iblant sin egen flokk av hannelefanter.

2) Elefanter har sensitiv hud

Du har kanskje lagt merke til at elefanter kaster jord på seg selv eller dekker seg til med gjørme? Dette gjør de for å beskytte seg mot solen.

Voksne elefanter skygger ofte for elefantungene når de sover, for å beskytte dem.

3) Elefanter kan lytte med føttene:

Elefanter avgir lyder som er på mellom 0 og 20 hertz. Til sammenligning kan mennesker kun høre lyder fra 20 hertz.

Elefantene kan registrere de svært lave lydenes vibrasjon med føttene og forstå hva de betyr – helt opptil 3,5 kilometer unna!

5) Elefantens snabel har 100 000 muskler

Snabelen er et viktig redskap for elefanten og blir blant annet brukt til å lukte, puste, drikke og til å gripe ting, for eksempel mat.

I tillegg har de asiatiske elefantene en fingerlignende utvekst på enden av snabelen som de bruker til å plukke opp mindre ting (afrikanske elefanter har to).

Opplev de asiatiske elefantene

Hvis du vil oppleve den asiatiske elefanten, har du muligheten til å gjøre det på flere av våre destinasjoner, for eksempel i Thailand og Sri Lanka.

I Sri Lanka kan du møte den asiatiske elefanten i landets nasjonalparker, for eksempel i Minneriya nasjonalpark, som er et av de beste stedene i landet å oppleve elefanter på. I Thailand kan du møte elefanten på en helt forskjellig måte på senteret ChangChill.

Vil du vite mer om World Elephant Day? Les mer om dagen og de forskjellige initiativene her.

TourCompass – Kom helt tett på!