TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerOpplev Asias fantastiske UNESCO-severdigheter

Opplev Asias fantastiske UNESCO-severdigheter

03.06.2018
Vis alle innlegg

Angkor

Sørøst-Asia har mange områder med storslagen kultur og natur som er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

UNESCOs verdensarvliste er en liste over bevaringsverdig kultur- og naturarv som har betydning for historien vår. Stedene illustrerer ofte viktige epoker i et lands historie som også har påvirket landets nåværende sivilisasjon.

For reisende er besøk til stedene som er oppført på UNESCOs verdensarvliste ofte ensbetydende med store opplevelser.

Nedenfor har vi valgt ut 9 spennende UNESCO-severdigheter du kan besøke på din neste reise til Øst- og Sørøst-Asia.

Borobudur på Java, Indonesia

Borobudur på Java

På en reise til øya Java er Borobudur et must see.

Borobudur er verdens største buddhistiske monument. Tempelet ble bygget i det 8. og 9. århundret av Sailendra-dynastiet og forlatt rundt det 15. århundret. Deretter lå Borobudur øde i flere hundre år.

Det ble gjenoppdaget i det 19. århundret av Javas britiske guvernør, Sir Thomas Standford Raffles. På denne tiden var Borobudur helt dekket av aske fra et vulkanutbrudd.

Når du besøker Borobodur, kan du gå til toppen av det enorme monument, som er bygget som en trinn-pyramide.

På veien opp tempelet ser du de mange vakre statuene og relieffene som forteller om Buddhas liv. Fra toppen har du en fantastisk utsikt over grønne skoger og fjell.

Den gamle bydelen i Hoi An, Vietnam

Den gamle bydelen i Hoi An

I det sentrale Vietnam finner du byen Hoi An og dens sjarmerende gamleby.

Bydelen er oppført på UNESCOs verdensarvliste fordi den er et eksempel på en meget godt bevart handelsby fra det. 15. til det 19. århundret.

Bydelen er gjennom tidene blitt påvirket av både kinesisk, japansk og europeisk kultur, noe som har gitt byen en helt unik atmosfære og et spesielt utseende. Se f.eks. Den Japanske broen, som er bygget i japansk stil.

Broen ble bygget av de japanske innbyggerne og skulle forbinde japanerne med de kinesiske handelsmennene som bodde på den andre siden av elven på 1600-tallet. I dag er Den japanske broen en av Vietnams mest berømte broer og et symbol for Hoi An.

Den gamle bydelen får en helt annen atmosfære om kvelden, for da blir flere av gatene opplyst av fargerike papirlanterner. Så etter mørkets frembrudd kan du ta flotte bilder både av Den japanske broen, som også er opplyst, bydelens gamle gater og de mange papirlanternene.

Det sentrale høylandet, Sri Lanka

Sri Lanka World's end

Sri Lankas sentrale høyland er oppført på UNESCOs verdensarvliste pga. områdets store biologiske mangfold.

Høylandet er delt opp i tre områder: The Peak Wilderness Protected Area, Knuckles Conservation Forest og Horton Plains nasjonalpark.

Områdene har et fantastisk dyreliv, og her finner du både leoparder, villsvin og sambarhjorter. I tillegg vokser det her plantearter som ikke finnes andre steder i landet, teplantasjer og brusende fosser.

På utvalgte reiser til Sri Lanka besøker du Horton Plains, en av Sri Lankas fantastiske nasjonalparker. Et av høydepunktene på din vandring i Horton Plains er utsiktspunktet ”World’s End”.

Fra kanten av World’s End kan du se 1.000 meter rett ned i avgrunnen. Utsiktspunktet har også en fantastisk utsikt over nasjonalparkens fjell. De er dekket av tåkeregnskog, og på en klar dag kan du se helt til Sri Lankas sørkyst.

Luang Prabang, Laos

Wat Xieng Thong, Luang prabang Laos

I det nordlige Laos ligger byen Luang Prabang – en av Laos’ største severdigheter.

Hele byen er oppført på UNESCOs verdensarvliste fordi den har en unik blanding av laotisk og europeisk arkitektur fra kolonitiden i det. 19. og 20. århundret.

Et godt eksempel på dette er byens berømte attraksjon Royal Palace Museum, bygget med en blanding av fransk og laotisk arkitektur.

Palasset ble bygget mellom 1904 og 1909 og var tidligere kongefamiliens hjem. I dag er det et museum. En av hovedattraksjonene på museet er Prabang-Buddhaen – en 83 cm høy Buddha som er laget av gull.

Luang Prabang er dessuten omgitt av fantastisk natur, og du kan f.eks. besøke de berømte Kuang Si-fossene. Hvis du bare trenger litt fred og ro, kan du nyte Luang Prabangs avslappede atmosfære eller ta en tur til noen av byens kafeer og restauranter.

Shirakawa-go Gokayama, Japan

Shirakawa-go

Shirakawa-go og Gokayama er to små japanske landsbyer som ligger i fjellene i det sentrale Japan – avsides og avskjermet fra resten av verden.

Landsbyene er berømt for sine gassho-zukuri-hus.

Gassho-zukuri betyder ”bygget som hender i bønn”, og husene har fått dette navnet fordi fasongen på stråtakene deres ligner hendene til en munk som ber.

Husene er cirka 300 år gamle, og de har en arkitektur som ikke finnes andre steder i Japan, noe som også er årsaken til at landsbyene er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Landsbyene ble grunnlagt i 11. århundret. I mange år var det vært svært vanskelig å reise hit fordi de ligger så avsides og ofte har problematiske værforhold. Dette er nemlig det området i Japan der det faller mest snø.

Kontakten med omverdenen var derfor meget begrenset. Det har gjort at samfunnene har hatt sine helt egne tradisjoner og levemåter, og de er gode eksempler på hvordan kulturer tilpasser seg omgivelsene.

Sukhothai Historical Park, Thailand

Sukhothai Historical Park

I det sentrale Thailand ligger Sukhothai Historical Park.

Sukhothai Historical Park er ruinene fra Sukthohai, hovedstaden til kongedømmet Sukhothai i den nordlige delen av Thailand i det 13. og 14. århundret. Man mener at det var her den thailandske sivilisasjonen oppsto i det 13. århundret.

I dag ligger det 190 gamle, flotte ruiner fra templer og det gamle kongepalasset spredt utover parken. Området er oppført på UNESCOs verdensarvliste fordi det er flere monumenter her som har spilt en grunnleggende rolle for den senere thailandske arkitekturen.

Det største og mest besøkte bygningsverket i parken er Wat Mahathat som ble bygget mellom 1292 og 1347 og var kongedømmets religiøse sentrum. Her opplever du en enorm sittende buddha som er hugget ut i stein.

Du kan se parkens statuer, pagoder og tempelruiner fra sykkelsetet – det er en morsom måte å oppleve parken på.

Den kinesiske mur, Kina

Den Kinesiske Mur

Den kinesiske mur er et av verdens mest imponerende byggverker. I tillegg til å være oppført på UNESCOS verdensarvliste er muren også utnevnt til et av verdens sju nye underverker.

Det tok flere hundre år å bygge muren. Arbeidet startet ca. år 220 f. Kr., da flere deler av befestninger ble samlet til ett forsvarssystem, og byggingen fortsatte helt til Ming-dynastiet (1368-1644 e.Kr.). Opprinnelig ble muren bygget for å forhindre invasjon fra nord.

I virkeligheten er konstruksjonen ikke én lang mur, som navnet antyder, men flere murer som er bygget etter hverandre. Det vi i dag kaller Den kinesiske mur er den delen av muren som ble bygget under Ming-dynastiet. Denne delen er 8851,8 km lang, og inkluderer grøfter, skyttergraver og naturlige barrierer, som f.eks. elver.

Du kan f.eks. Besøke muren ved Mutianyu, nord for Beijing. Det er en av de best bevarte delene av muren.

Sumatras tropiske regnskog, Indonesia

Sumatras tropiske regnskog

Hvis du setter pris på frodig natur og et spennende dyreliv, skal du besøke Sumatras flotte regnskog.

Regnskogene er delt opp i tre forskjellige nasjonalparker og har et stort biologisk mangfold. Derfor er de også oppført på UNESCOs verdensarvliste. Regnskogene er blant andet hjemstedet til Sumatra-tigeren, nesehorn, elefant og den malayiske solbjørnen, som kun lever vilt i Indonesia. Her finnes det også planter som ikke vokser andre steder i verden.

For å oppleve Sumatras regnskog kan du starte i byen Bukit Lawang som ligger ved den frodige regnskogen i nasjonalparken Gunung Leuser. Herfra kan du vandre inn i regnskogen, og dette er et av de beste stedene å få øye på Sumatras sjeldne orangutanger, som også bare lever her.

Angkor, Kambodsja

Angkor Wat

Angkor i Kambodsja er blant de viktigste arkeologiske områdene i Sørøst-Asia.

Tempelanlegget er oppført på UNESCOs verdensarvliste fordi området inneholder mange utrolig godt bevarte og vakre templer fra Khmer-imperiet, som hadde makten i landet fra det 9. til det 15. århundret og hadde sitt åndelige sentrum i Angkor.

Arkitekturen og den detaljerede utsmykningen i Angkor forteller om khmerimperiets kultur, religion og mange symboler. Den måten man utsmykket Angkor på ble etter hvert utbredt over hele Sørøst-Asia.

Det mest berømte av templene, og Kambodsjas største severdighet, er Angkor Wat, et av verdens største religiøse monumenter. Det midterste tårnet er 65 meter høyt og omgitt av fire mindre tårn.

Opplev verdensarven på din neste reise

Har du lyst til å oppleve UNESCO-verdensarv på din reise til et av Asias spennende land?

Asia har utrolig mange spennende UNESCO-severdigheter!

Uansett om de er naturlige eller menneskeskapte, er disse stedene alltid unike. De er også av stor historisk og kulturell viktighet.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende