TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerBali – øya med de 1000 templer

Bali – øya med de 1000 templer

02.11.2017
Vis alle innlegg

Man sier at kjært barn har mange navn. Dette er også tilfelle for Bali.

Denne indonesiske øya blir på folkemunne kalt både Gudenes øy og Island of a thousand temples.

Begge navnene er velfortjent.

For Bali har mere end 10.000 templer, mange av dem helligdommer, og hvert eneste monument er unikt.

Men hva betyr templene og religionen egentlig for balineserne?

Balis religion og templer

Den dominerende religionen på Bali er hinduisme. Bali-hinduismen karakteriseres ved at naturen anses for å ha ”makt”, forfedredyrkelse og troen på at åndene har innflytelse på menneskenes liv.

Balineserne ofrer til forfedrene og åndene og gir dem helligdommer de kan bo i – templer.

På balinesisk kalles templer pura. Navnet kommer fra sanskrit, der pura betyr ”et sted som er omgitt av murer”.

På øya er det flere forskjellige typer pura-er.

  • Pura puseh er den tempeltypen balineserne har i landsbyene. Slike templer er viet til landsbyboernes forfedre.
  • Byer og landsbyer har også templer beregnet til offisielle feiringer. Denne type tempel kalles et pura desa.
  • Dødstemplene heter pura dalem. Disse templene er viet til gudenes død.

Hver eneste familie på Bali har et lite tempel for å ære sine forfedre, og landsbyene har templer til offisielle formål.

Templene er en viktig del av det balinesiske folkets religion, for her kan de ofre til forfedre og ånder. Bali-hinduismen er kjent for sine utallige ritualer, og disse ritualene er også en stor del av hverdagen.

Fem storslagne, vakre og severdige templer på Bali

På en reise til Bali, må du absolutt få med deg noen av øyas mange templer. Dette gir deg et godt innblikk i hvordan balineserne lever og hvilke ting som er viktige i livet deres.

Nedenfor gir vi deg fem forslag til templer du bør besøke på din reise til Øya med de tusen templer.

Pura Besakih

Det storslagne Besakih-tempelet ligger i en utrolig vakker fjellside. Det er et overdådig syn som møter deg her oppe ved det hellige vulkanfjellet Agung.

Dette enorme tempelet er det viktigste på hele Bali. Basakih-tempelet, som også kalles mortemplet, er selve senteret for hinduismen på Bali.

Pura Besakih består av flere templer, og Pura Penataran Agung er det viktigste. Tempelet strekker seg over 6 nivåer i fjellsiden og har porter av stein (candi betar). På plassen er det en tresidet helligdom, lotustronen, viet til Brahma, Wisnu og Siva. Når festivalene er i gang, er helligdommen kledt i fargede klær som symboliserer disse gudene.

Mange områder av det store tempelet er åpent for turister, men det er også flere steder der de må nøye seg med å titte inn.

 

Pura Tanah Lot

Når man nærmer seg Tanah Lot-tempelet, tror man nesten ikke sine egne øyne. Midt ute i havet troner en majestetisk klippeøy. Når dagen går mot hell, innhylles tempelet i eventyrlige fargenyanser, og man tror nesten av man er havnet i drømmeland.

Tanah Lot-tempelet er Balis mest besøkte tempel. I tillegg til den ekstraordinære naturen har stedet også en rik historie.

Ifølge fortellinger var det den hinduistiske presten Danghyang Nirartha som på 1500-tallet sto bak byggingen av tempelet. Siden den gang har tempelet hatt stor betydning for både den religiøse arkitekturen og religionen på Bali.

Pura Tirta Empul

Rennende vann fra ”steinkraner”, mennesker og rituelle handlinger.

Noe av det først du får øye på når du besøker vanntemplet Tirta Empul er de religiøse besøkende som står i vannet med klærne på. De følger renselsesritualene der de fra venstre mot høyre står under hver eneste av de 30 steinkranene.

Det mest betydningsfulle stedet i templet er nettopp her, for det er her de to renselsesbassengene ligger, Jaba Tengah.

Tempelet er et av de viktigste på Bali på grunn av det hellige vannet som de religiøse hinduene bruker til sine renselsesritualer.

Tempelets navn, som på balinesisk betyr hellig vannkilde, og tempelet ble oppført til ære for vannguden Vishnu.

Ved siden av tempelet ligger det et hus fra det 20. århundre som ble bygget til Indonesias første president.

Pura Taman Ayun

En harmonisk ro hersker i det kongelige vanntempelet som ble bygget i 1634.

Rundt tempelet er det en slags vanngrav, og man kan kun komme inn til tempelet via en bro.

Tempelområdet består blant andet av to gårdsplasser, én stor og åpen og én med mange små templer.

Grønne trær, rolige dammer og små balinesiske templer med stråtekte tak finner du her i tempelanlegget, som også har fått sitt navn på grunn av områdets frodighet. Taman Ayun betyr nemlig vakker hage.

Det er dessverre ikke mulig å gå inn i templene, men du kan finne idylliske, mennesketomme steder, få en rolig stund og nyte de maleriske omgivelsene.

Pura Goa Lawah

I en huleåpning ligger tempelet Goa Lawah. På grunn av sin beliggenhet kalles det flaggermusgrottetempelet, Bat Cave.

Dette tempelet ble oppført i det 11. århundret og er et av Balis viktigste. Det var presten Mpu Kuturan som lot tempelet oppføre. Presten var også en av dem som innførte hinduismen på Bali.

Man er ikke i tvil om hvor inngangen er, for her står det to kneisende banyan-trær.

Bak inngangen ligger det mange mindre templer, noen av dem er like gamle som anlegget selv. Se etter tegningen av dragen som sies å holde verden i balanse.

På tempelets gårdsplass står det tre paviljonger der troende setter offergaver, som oftest frukt. Mange balinesere kommer til dette tempelet for å be en bønn og gi offergaver.

Hvis du er blitt fascinert av denne fascinerende øya og har lyst til å se Balis unike og vakre templer med egne øyne, skal du ta en titt på våre rundreiser til Bali her.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende