TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartikler10 spektakulære templer i Asia

10 spektakulære templer i Asia

29.02.2020
Vis alle innlegg

Wat Pho Thailand

Asia har mange av verdens eldste, vakreste og mest interessante templer.

De gamle byggverkene kan fortelle fantastiske historier og gi deg store opplevelser.

Mange templer er helt belagt av gull, andre er fargerike, og mange er fulle av fascinerende detaljer og flotte utskjæringer.

Vi tar deg med på rundtur til 10 av Asias mest spektakulære templer.

Sensoji i Japan

Sensoji i Japan

I den gamle bydelen Asakusa i Japans hovedstad Tokyo står det vakre tempelet Sensoji.

Dette buddhistiske tempelet er Tokyos eldste, og trolig det mest berømte og mest fotograferte tempelet i Tokyo, en by som er full av templer.

Selv om Sensoji er et populært mål for mange turister, vil du også treffe japanere her. Tempelet har nemlig en helt spesiell betydning for lokalbefolkningen, som kommer hit for å tenne røkelsespinner. De vifter den hellige røyken på seg i håp om at det kan holde dem friske, gi dem hell i livet, hjelpe dem med å få barn eller noe helt annet.

Gaten opp til templet er full av innholdsrike suvenirbutikker og interessante matboder, så her er det gode muligheter til å kjøpe noen småting eller få seg en matbit.

Det buddhistiske grottetempelet på Sri Lanka

Det buddhistiske grottetempel i Sri Lanka

I Dambulla, en av Sri Lankas større byer, ligger Sri Lankas best bevarte huletempel, Golden Temple of Dambulla, også kalt Grottetempelet.

Huletemplet kan dateres tilbake til det 1. århundre f.Kr. og er det mest imponerende grottetempelet på Sri Lanka.

Det buddhistiske tempelet ligger i en enorm klippe og er en del av UNESCOs verdenskulturarv. Som det fremgår av navnet, ligger tempelet inne i en grotte. Så det er først virkelig imponerende når du kommer inn i tempelets gyldne indre. Her blir du møtt av et spektakulært syn av strålende veggmalerier og fantastiske Buddha-statuer. Du må gå mange trinn oppover de bratte trappene, men grottetempelet er så fantastisk at turen opp absolutt lønner seg.

Wat Xiong Thong i Laos

Wat Xieng Thong

I den vakre byen Luang Prabang i Laos finner du templet Wat Xiong Thong, kanskje bedre kjent under navnet “Det gyldne klosteret”.

Wat Xiong Thong er et av de mest betydningsfulle templene i Luang Prabang og et viktig symbol på buddhismen i Laos. Det buddhistiske templet ble bygd på 1500-tallet og tilhørte frem til 1975 kongefamilien, som blant annet brukte det til å krone landets konger. I dag blir det brukt som samlingssted for forskjellige festligheter i byen.

Det er vanskelig å si hvordan templet opprinnelig så ut, for det er restaurert mange ganger. I dag er det kjent for sine sirlig forgylte mosaikker og det karakteristiske taket, som i lag på lag svever ned mot bakken.

Wat Pho i Thailand

Wat Pho Thailand

Wat Pho-tempelet ligger i Thailands hovedstad Bangkok. Av alle av Thailands utallige templer er Wat Pho det største og eldste.

Tempelet utgjør et større anlegg med flere forskjellige bygninger, blant annet et kloster der det lever 300 munker.

Wat Pho er spesielt berømt for sin gigantiske liggende gullbuddha. Den er hele 46 meter lang og 14 meter høy. Buddhaen er laget av murstein og gips og deretter helt dekket med bladgull. Den imponerende buddhafiguren er et fantastisk syn, og når du er ferdig med å beundre den, kan du vandre videre til de over 1 000 Buddha-bildene i tempelet.

Spesielt for Wat Pho-tempelet er også at det er et senter for bevaring og undervisning i tradisjonell thailandsk medisin og massasje.

Angkor Wat i Kambodsja

Angkor Wat i Kambodsja

Angkor ligger nord i Kambodsja og er verdens største tempelanlegg.

Tempelanlegget består av flere forskjellige templer. Det mest kjente av templene, Angkor Wat, er Kambodsjas hjerte og sjel, og det er også blitt landets aller viktigste symbol.

Angkor Wat, som betyr ”templenes by”, ble bygd i det 12. århundre og var opprinnelig et hinduistisk tempel. Senere ble det omdannet til et buddhistisk tempel.

Når du besøker templet, vil du raskt få øye på de mange himmelske nymfene som smykker Angkor Wat. Nesten 2 000 himmelske nymfer er utskåret i veggene, og hver av dem er helt unik.

Med sin storhet, helt fantastiske arkitektur og spektakulære beliggenhet er det ikke overraskende at tempelanlegget er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

My Son-tempelområdet i Vietnam

My Son tempelområdet i Vietnam

En time fra byen Hoi An i Vietnam ligger interessante tempelområdet My Son.

Tempelområdet ble oppført av Cham-kongeriket mellom det 4. og det 13. århundre, og disse byggverkene var blant de viktigste for Cham-folket. Området består av flere forskjellige templer som ligger spredt rundt i klynger. Mange av templene ble bygd for å ha steder der man kunne tilbe de hinduistiske gudene.

Tempelområdet ble bombet av amerikanerne i 1969, og dette ødela mange av templene. En gang var det hele 71 templer på området. I dag står det bare 20 igjen. De gjenstående templene og ruinene i My-Son er fremdeles et helt spektakulært syn, og området er også oppført på UNESCOs liste over verdenskulturarv.

Sri Mariamman-tempelet i Singapore

Sri Mariamman templet i Singapore

I hjertet av Singapores kinesiske område, Chinatown, ligger det flotte og fargerike tempelet Sri Mariamman.

Tempelet stammer fra 1827 og er det eldste hinduistiske tempelet i Singapore. Det er viet til gudinnen Mariamman, kjent for sin evne til å kunne helbrede sykdommer.

Sri Mariamman er fullt av fine detaljer og kreative dekorasjoner. Her ser du fargestrålende gipsskulpturer av guder, gudinner og mystiske vesener. Den fargeglade utsmykningen bidrar til å gi dette tempelet et helt unikt og annerledes utseende enn tradisjonelle, gullbelagte templer. Spesielt det imponerende og dekorative tårnet over hovedinngangen er et helt spesielt syn.

Borobudur-tempelet i Indonesia

Borobudur i Indonesien

Borobudur-templet ligger på øya Java i Indonesia.

Tempelet er et av verdens eldste og ble bygget i det 8. og 9. århundre av hele to millioner steinblokker. Det er verdens største buddhistiske tempel og et av Indonesias viktigste kulturelle byggverk.

Den enorme bygningen består av tre nivåer som er bygd opp rundt en ås. Der er det en fenomenalt flott utsikt over de grønne markene og dramatiske fjellene. Borobudur er helt spesielt og meget dekorativt, noe blant annet de mange klokkeformede monumentene bidrar til. I tillegg pryder over 500 Buddha-statuer tempelet.

Dette storslåtte tempelet er oppført på UNESCOs liste over verdenskulturarv og ble på 1970-tallet restaurert ved støtte fra UNESCO. Borobudur er en fantastisk severdighet døgnet rundt, men spesielt ved daggry og skumringstid er opplevelsen helt spesiell.

Pura Besakih på Bali

Pura Besakih på Bali

Det hinduistiske tempelet Pura Besakih er Balis største, helligste og viktigste tempel.

Pura Besakih kalles også mortempelet og består av et storslått anlegg med massevis av større og mindre templer fordelt over seks nivåer.

Tempelanlegget ligger i en skråning på det hellige vulkanfjellet Agung, og du kan se frem til å oppleve et fantastisk fjellandskap rundt det enorme tempelanlegget. Når du besøker Pura Besakih, har du også gode muligheter til å se lokalbefolkningen utøve tradisjonelle seremonier ved templet når de besøker den hinduistiske helligdommen.

Som besøkende kan du bevege deg rundt i mange av områdene ved tempelanlegget, men vær oppmerksom på at det er noen steder der besøkende bare får lov til å titte inn.

Himmelens tempel i Kina

Himmelens tempel i Kina

I Kinas pulserende hovedstad Beijing ligger det berømte tempelet The Temple of Heaven – eller Himmelens tempel.

Det vakre byggverket ble bygd på begynnelsen av 1400-tallet og ble ofte besøkt av keiserne fra Ming- og Qing-dynastiene. De kom hit for å be om gode avlinger.

I dag er tempelet en av de mest berømte severdighetene i Beijing og besøkes hvert år av mange tilreisende. Men også lokalbefolkningen kommer hit, blant annet for å meditere.

Parken som omgir tempelet utgjør et område som er større enn hele Den forbudte by. Her kan du glede deg til å oppleve det vakre tempelet, den hviskende muren, kalt ekkoveggen, og til å gå på oppdagelsesferd i den interessante parken.

Tempelets helt spesielle utforming er inspirert av den gamle troen på at himmelen er rund og jorden firkantet. Templet symboliserer nettopp forholdet mellom himmel og jord.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende