TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartikler10 spennende storbyer i Asia

10 spennende storbyer i Asia

10.02.2019
Vis alle innlegg

Asia har utrolig mange spennende storbyer, og i dem kan du finne alt fra moderne shopping til kulturelle opplevelser i verdensklasse.

De gamle byene i Asia, som ble grunnlagt for mange hundre år siden, er fremdeles i rivende utvikling. Derfor kan du oppleve både moderne bymiljøer og flotte kulturminner som f.eks. vakkert usmykkede templer.

I disse asiatiske storbyene finner du alt det hjertet begjærer.

Les mer om 10 spennende storbyer i Asia nedenfor.

Bangkok, Thailand

Med sine 9,2 millioner innbyggere er Thailands hovedstad Bangkok landets mest folkerike by – og hjemsted for 13 % av landets befolkning. Siden 1980-tallet har det vært en enorm vekst i hovedstaden, og i dag er Bangkok delt opp i 50 distrikter, som igjen er oppdelt i hele 169 underdistrikter.

I byen ser man mange tegn på Bangkoks enorme vekst og utvikling. Her får du oppleve en fascinerende blanding av moderne skyskrapere av stål og glass og flere hundre år gamle templer som ligger spredt rundt omkring i byen. Det er den helt spesielle blandingen av det moderne og det gamle som gjør denne byen så spesiell.

I Bangkok kan du beundre mange vakre og interessante historiske monumenter og templer. Et av dem er det spektakulære Kongepalasset, Grand Palace, fra 1782, som i 150 år har vært hjemmet til den thailandske kongefamilien. I dag kan du besøke kongepalasset og oppleve anleggets berømte gullpagode og de flotte templene – bl.a. Wat Phra Kaew (Smaragdbuddhaens tempel), der du kan se smaragdbuddhaen som i sin tid ble hugget ut av én kjempestor jadeblokk.

Bangkok er også byen der du finner et av verdens største markeder – helgemarkedet Chatuchak. Her er det mer enn 8.000 forskjellige boder som selger alt mellom himmel og jord. Hvis du har lyst til å ha med deg fine skjerf hjem, trenger spisepinner til middager med thailandsk mat eller bare har lyst på en is: dette er stedet.

Beijing, Kina

I den nordlige delen av Kina ligger Beijing, landets hovedstad.

Beijing ble grunnlagt for cirka 3.000 år siden og er en av verdens eldste byer. Gjennom århundrene har byen også vært et maktsentrum for de kinesiske regjeringene som styrte Kina. Kjært barn har mange navn, og det gjelder også for Kinas hovedstad. Beijing er det 16. og siste navnet.

I dag er Beijing en millionby, med 22 millioner innbyggere. Av dem heter ca. 11 % Wang til etternavn!

Siden Beijings historie går så langt tilbake i tiden, betyr det at du her finner en utrolig spennende kulturarv og et utall historiske severdigheter, og dem kan du bruke både timer, dager og uker på å oppdage. I og omkring Beijing ligger det 7 UNESCO-attraksjoner, f.eks. Den kinesiske mur, Den forbudte by, verdens største palass, og Sommerpalasset.

Et fellestrekk for mange av de største kinesiske attraksjonene er at de er helt ubegripelige store! Den kinesiske mur strekker seg f.eks. 8.852 km gjennom det kinesiske landskapet, Den forbudte by inneholder hele 970 bygninger med mer enn 8.700 rom og Sommerpalasset består av 3.000 bygninger, broer og tårn.

Tokyo, Japan

Tokyo, Japans hovedstad, er en by med helt spesielle severdigheter fordelt på mange forskjelligartede bydeler.

Storbyen har en av verdens beste infrastrukturer, og det er en stor fordel når byens 9,36 millioner innbyggere daglig skal bevege seg rundt. Sinjuku er Tokyos travleste stasjon. Hele 3,6 millioner mennesker reiser til, fra eller gjennom denne stasjonen hver dag, og derfor er den også en av verdens mest frekventerte.

Tokyo består i dag av 23 forskjellige bydeler, og hver enkelt av dem har sin egen atmosfære.

Bydelen Asakua er et must-see når du besøker Tokyo. I denne bydelen kan du oppleve det 1.300 år gamle Sensoji-tempelet. Bydelen Ueno har fantastiske museer, men er mest berømt for Ueno Park, der det også ligger en zoologisk hage. Japan er verdensberømt for den årlige kirsebærblomstringen, og i denne tiden blir Ueno-parken farget i vakre, rosa nyanser.

I dag er Tokyo også et sentrum for shopping, kultur og underholdning! Og for alle som elsker shopping er bydelen Ginza et mekka for motehus og teknologibutikker. Hvis du er i området i morgentimene, kan du også oppleve verdens største fiskemarked, Tsukiji, der noen av de dyreste fiskene selges for flere hundre tusen kroner.

Ho Chi Minh City, Vietnam

Før det 17. århundre var Ho Chi Minh City en liten havneby som het Prey Nokor og var del av Kambodsja. I dag har Ho Chi Minh City 8,2 millioner innbyggere og er Vietnams største by.

Første gang du kommer til Ho Chi Minh City, kan trafikken virke overveldende, og det er ikke så rart. For i denne storbyen kjører det hver dag 1,5 millioner motorsykler. Det betyr at det er 25 ganger så mange motorsykler som biler i denne livlige byen.

Byens historie har formet det urbane bybildet, og i dag er Ho Chi Minh Citys arkitektur en blanding av franske kolonitidsbygninger og skyskrapere av stål og glass.

Den franske koloniseringen av Vietnam i det 19. århundre hadde en sterk påvirkning på byens arkitektur. En spesielt berømt bygning fra kolonitiden er hovedpostkontoret – Saigon Central Post Office – som ble tegnet av Gustave Eiffel, mannen bak Eiffeltårnet i Paris. Postkontoret er utrolig vakkert og en meget populær turistattraksjon.

Noen timers kjøring fra Ho Chi Minh City kan du oppleve de underjordiske Cu Chi-tunnelene som ble bygget av de nordvietnamesiske Viet Cong-styrkene. Tunnelsystemet forbandt kommandosentraler, oppholdsrom, skoler og treningsfasiliteter. Tunellene ble også brukt til angrep på amerikanerne under Vietnamkrigen.

Vietnam er berømt for sin matkultur. Vietnameserne spiser ofte mat fra byens gatekjøkkener, som sies å være blant verdens beste. Selv om det ofte kan være varmt i byen, drikker vietnameserne store mengder te. Flere steder i byen er det tehus der eieren kan fortelle kundene om de ulike typene te og deres helsebringende effekter.

Phnom Penh, Kambodsja

Rett ved Mekongelven ligger Kambodsjas hovedstad – Phnom Penh. Byen ble grunnlagt i 1372, men ble ikke utnevnt til landets hovedstad før i 1865.

Phnom Penh har en meget dyster fortid, og den kan du blant annet få vite mer om på Tuol Sleng-museet. Her kan du få et innblikk i folkemordet der 17.000 mennesker ble drept på Choeung Ek, også kjent som ”Killing fields,” under Khmer Rouges regime fra 1975-1979.

Hvis du reiser til hovedstaden i dag, vil du oppleve denne byens helt spesielle sjarm. I Phnom Penh finner du nemlig både vakre franske villaer fra kolonitiden og storslagne buddhistiske templer. F.eks. kan du oppleve sølvpagoden, der en del av gulvet er dekket av 5.000 klinker av sølv – derav navnet. I tempelet kan du også se en 90 kg tung buddhastatue som er laget av gull.

Du kan også besøke Kambodsjas nasjonalmuseum, landets største museum. Bygningen er et utrolig flott eksempel på khmer-arkitekturen, og den er bygget av røde sandstein. Om kvelden er det et livlig folkeliv på Phsar Thmey, et stort innendørs marked der du kan kjøpe alt fra smykker, klær og suvenirer til fisk og skalldyr.

Kyoto, Japan

I 1.000 år var Kyoto Japans hovedstad, og i dag er byen Japans kulturelle sentrum.

Det ligger mer enn 1.600 buddhistiske templer i byen, som har hele 17 UNESCO-severdigheter. I alt finner du 20 % av Japans nationalskatter i Kyoto.

Du kan f.eks. besøke Fushimi Inari-helligdommen, som ble grunnlagt i år 711. På veien til dette tempelet går du først igjennom Torii-portene, japanske tempelporter. Dette er i virkeligheten mange små porter som står etter hverandre. Portene står langs stier, og dette er en helt spesiell opplevelse.

Selv om templene har stor historisk betydning, er det faktisk bambuslunden som er en av Kyotos største attraksjoner. Bambuslunden består av grønne, høye bambusplanter, som tårner seg opp side ved side. Det ser nesten ut som om bambusen vokser inn i himmelen. Denne skogen er helt ulik alle andre skoger, og derfor er den også en av Japans mest berømte attraksjoner.

Kyoto er også kjent for de mange vakre hagene som ligger rundt byens templer. Tempelhager ser du mange steder i Japan.

Hanoi, Vietnam

Hanoi er ikke den største byen i Vietnam, men har likvel vært landets hovedstad helt siden år 1010.

I dag er Hanoi hjembyen til 7,7 millioner mennesker.

Gjennom tidene har Hanoi også vært kolonisert av franskmennene, men Vietnams tidligere kommunistiske leder, Ho Chi Minh, gjorde landet fritt i 1954. Den franske kolonitiden vises tydelig i Hanois bybilde, blant annet i det franske kvarteret, der du kan se flotte franske kolonitidsbygninger. I dette området er det også gode shoppingmuligheter, blant annet i flotte luksusbutikker.

Gamlebyen i Hanoi kan dateres helt tilbake til det 14. århundre, og har gjennom tidene vært et viktig område for handel. I gamlebyen kan du oppleve mye forskjellig, du kan f.eks. ta en tur på Dong Xuan-markedet, Hanois største marked. Gatene i området er fulle av små boder der det selges alt fra leker til silkeslips. Det er også i denne gamle bydelen at du kan se Saint Joseph Cathedral, den store kirken som er inspirert av Notre Dame i Paris.

Rett ved den gamle bydelen ligger sjøen Hoan Kiem. Hit kommer mange turister og lokalbefolkningen for å slappe av eller drive med tai chi. Via en trebro kan du gå ut på en liten øy som ligger midt i sjøen. Her kan du se Ngoc Son-tempelet, en liten pagode som ble bygget i det 13. århundre.

Shanghai, Kina

Shanghai ligger ved Yangtze-elvens utløp i Øst-Kina-havet. Med sine 25 millioner innbyggere er Shanghai både Kinas største by og en av verdens mest folkerike byer.

I byen kan du gå en tur langs den 1,5 km lange havnepromenaden «The Bund». Langs promenaden kan du se vakre historiske bygninger som er bygget i forskjellige arkitektoniske stilarter. Det er også fra «The Bund» at du har den beste utsikten til Shanghais berømte skyline, en av verdens mest spektakulære skylines.

I byens franske område føles det nesten som om du for en stakket stund forlater storbyen og kommer inn i et typisk småbykvarter. Her finner du små butikker og hyggelige villaer. Langs gatene er det plantet trær som ble importert i begynnelsen av det 20. århundre.

I Shanghai kan du også oppleve Den gamle byen (南市), der du kan få en fornemmelse av hvordan det gamle Kina så ut. Selv om det står moderne bygninger blant de eldre, er bydelen fremdeles full av sjarmerende, gamle templer. En tradisjonsrik aktivitet i denne bydelen er å drikke en kopp te i et av bydelens mange vakre tehus.

Chiang Mai, Thailand

I det nordlige Thailand ligger Chiang Mai, en by full av kulturopplevelser. Byen er den nest største byen i Thailand og ble grunnlagt i år 1296.

I byen ligger det mer enn 300 templer, og ingen byer i Thailand har flere templer enn Chiang Mai. En av hovedattraksjonene er templet Wat Phra That Doi Suthep fra det 14. århundre, et av Thailands vakreste og helligste templer. I midten av tempelet står det en 24 meter høy, forgylt pagode.

Om kvelden er en av de mest populære aktivitetene i Chiang Mai shopping. Gå på oppdagelsesferd på noen av byens mange kveldsmarkeder, der du kan kjøpe alt fra thailandsk håndverk til suvenirer og mat. Rett utenfor Chiang Mai ligger det også mange kjøpesentre.

Osaka, Japan

Osaka er Japans tredje største by, og her kan du både se moderne bydeler, vakre parker og få et glimt av «det gamle Japan».

Byen er delt opp i to urbane områder – Kita i nord og Minami i sør. I Kita ligger byens finansielle hjerte, der mange forretninger ligger side om side med restauranter og hoteller. I Minami finner du mange spennende restauranter og et hav av neonlys. Det er også i Minami du kan «shop till you drop» i Midouji-området, Osakas store shoppingområde.

Dotonbori er byens underholdningsmekka. Her er det neonskilt og menneskemylder. Gå f.eks. en tur langs Dotonbori-kanalen, der du kan spise et smakfullt måltid på en av de mange gode restaurantene området er så kjent for. Om kvelden våker området til liv når neonlysene tennes. Kveldsstemningen her bør oppleves!

Hvis du vil ha en pause fra storbyen, har Osaka mange frodige parker som absolutt er verdt et besøkt. Hvert år i mars forvandles parkene til små, rosa oaser av kirsebærblomster i Osakas urbane landskap. En av de største parkene i byen er Tennoji, og der ligger det en zoologisk hage og et museum.

Du kan også besøke den 170 meter høye Umeda Sky Building, der du har en flott panoramautsikt over byens skyskrapere.

Hvis du vil oppleve det tradisjonelle Osaka, kan du ta en tur til gaten Hozenji Alley med dens tradisjonelle japanske restauranter og butikker. Dette sies å være et av de vakreste stedene i byen.

På en reise til en av disse byene i Asia kan du oppleve en fascinerende blanding av gammelt og moderne. Her finner du severdigheter og attraksjoner i særklasse.

Du kan gå på oppdagelsesferd i gamle bydeler og utforske vakre historiske templer og pagoder, samtidig som du får oppleve det moderne storbylivet. I de byene som ligger i land som tidligere var kolonier kan du oppleve de interessante kontrastene mellom asiatisk og europeisk kultur.

Hver by er unik og har sin egen, rike historie. Uansett hvilken av disse asiatiske byene du reiser til: du vil få store opplevelser og minner for livet.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende