TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerSeverdigheter i Vietnam

Severdigheter i Vietnam

08.05.2019
Vis alle innlegg

Vietnam er et fantastisk reisemål med mange spennende attraksjoner

Du kan f.eks. gå på oppdagelsesferd i gamle hinduistiske ruiner som ligger skjult mellom vakre fjell, ta et cruise mellom kalksteinsklippene i Ha Long-buktens smaragdgrønne vann eller utforske en avsidesliggende tropeøy ved Phu Quoc.

Les mer om 10 spennende severdigheter du kan oppleve på din reise til Vietnam nedenfor.

Båttur i den vakre Ha Long-bukten

I Ha Long-bukten kan du best oppleve det fantastiske landskapet om bord i en båt på buktens smaragdgrønne vann, der utallige kalksteinsklipper rager rett opp. Det er til sammen mer enn 1.600 øyer og holmer i denne bukten.

I 1994 oppførte UNESCO Ha Long-bukten på sin verdensarvliste pga. områdets særpregede og uberørte natur. Et cruise er en perfekt måte å oppleve bukten på. Du seiler gjennom det vakre landskapet, med fantastisk utsikt til øyene. På cruiset får du også komme til noen av buktens mer avsidesliggende øyer. Noen båter låner ut kajakker, slik at du kan utforske skjulte grotter og naturen på nærmeste hold. Du kan også ta en dukkert i det smaragdgrønne vannet eller bare nyte utsikten til det fantastiske landskapet.

På cruiset kommer du også forbi små flytende fiskerlandsbyer, der menneskene som bor der gjennom tusenvis av år har tilpasset seg forholdene i bukten. Livet i fiskerlandsbyene er likevel blitt sterkt endret etter at en lovendring tvang innbyggerne til å flytte til fastlandet for å sikre at barna fikk en bedre utdanning. Samtidig ønsket man å hindre forurensing av Ha Long-bukten.

Gamleby og fargerike lanterner i Hoi An

Det gamle Vietnam opplever du i Hoi Ans gamle bydel, en utrolig godt bevart gammel handelsby.

Den gamle bydelen var Sørøst-Asias handelssentrum fra det 15. til det 17. århundre, da handelsmenn fra flere verdensdeler kom reisende hit. De mange reisende har gjennom tidene påvirket bydelens arkitektur, og det kan du fremdeles se i dag. Det er cirka 800 godt bevarte bygninger, og du kan besøke 28 av dem.

I den gamle bydelen finner du f.eks. kinesiske templer, hus fra den franske kolonitiden og mange små hyggelige gater.

En av bydelens populære attraksjoner er Den japanske bro, et av Vietnams vartegn. Broen ble bygget i japansk stil i det 18. århundre. Man bygget broen slik at de japanske innbyggerne i Hoi An kunne gå over til bydelens kinesiske område, som lå på den andre siden av elven.

Gjennom Hoi Ans gamle bydel renner Thu Bon-elven, og ved elven er det perfekt å tilbringe kvelden.  Når de mange lanternene lyser opp byen og speiler seg i vannet, blir stemningen nesten magisk.

Langs elven ligger det mange små hyggelige restauranter der du kan smake på velsmakende, tradisjonelle vietnamesiske retter eller lære å lage vietnamesisk mat. Nær elven ligger det også små markeder der fiskerne selger fangsten sin i de tidlige morgentimene.

Seil mellom kokospalmer i Mekongdeltaet

I den sørlige delen av Vietnam ligger Mekongdeltaet, et naturområde på 40.000 m2. Deltaet består av mange små elver og kanaler som renner på kryss og tvers og danner en enorm labyrint.

Mekongdeltaet er skapt av Mekongelven, som er hele 4.500 kilometer lang og renner gjennom ikke mindre enn seks land. Deltaet skaper gode vekstforhold for et mangfoldig naturområde og landbruk. Rundt deltaet er det derfor en enorm risproduksjon, og dette har gitt Mekongdeltaet tilnavnet «Vietnams spiskammer».

Når du utforsker deltaet, tar du båt på små åer og elver som ligger som passasjer mellom de grønne kokospalmene som vokser i deltaets vann. Underveis på turen møter du kanskje lokale handlende som selger varer som vannmeloner, kokosnøtter og ananas fra båten sin.

Naturen og levekårene i deltaet er helt spesielle, men menneskene som bor her vet å innrette seg etter forholdene på beste måte.  På båtturen din kommer du forbi små lokale landsbyer der du for eksempel kan treffe en familie som bruker bladene fra kokospalmer til å lage tak til hus. Du får også se en fabrikk der det fremstilles rispapir.

De underjordiske Cu Chi-tunnelene

Ved Cu Chi-tunnelene, ikke så langt fra Ho Chi Minh City, kan du oppleve et underjordisk nettverk av tunneler, nærmest en underjordisk by, der Viet Cong-styrkene holdt til under Vietnamkrigen på 1960-tallet.

Cu Chi-tunnelene er et nettverk av underjordiske tunneler på hele 120 kilometer. Her fantes det alt Viet Cong-styrkene trengte under krigen, blant annet sykehus, kjøkkener og kommandosentre.

Noen av tunnelene er meget smale og kun bygget slik at bare de slankeste kan krabbe gjennom.  Du kan likevel få oppleve de underjordiske gangene i tunnelene, for noen passasjer er gravd litt større og sikret med sement.

Ved Cu Chi-tunnelene kan du gå i en 100 meter lang tunnel som befinner seg 7 meter under jorden. Du kravler gjennom den smale tunnelen, der Viet Cong-styrker gjemte seg under krigen. Noen steder er det lyst i tunnelen, andre steder er det helt mørkt, slik at du får et inntrykk av hvordan det var for soldatene å oppholde seg der nede.

Utenfor tunnelene ser du de ørsmå «revehullene» i skogbunnen, der de vietnamesiske soldatene flyktet ned under jorden. Hullene er så små at de fleste voksne ikke kan komme ned i dem i dag.

Rismarker, fjell og kultur i Sapa

I rundt 1.500 meters høyde i den nordlige delen av Vietnam ligger Sapa, et av Vietnams aller flotteste naturområder. Sapa ligger i et kupert landskap, omgitt av Hoang Lien Son-fjellene, og flere av fjellene er dekket av frodige, grønne risterrasser.

Nettopp Sapas fantastiske natur gjør området til et av de beste turområdene i Vietnam. Du kan f.eks. vandre til landsbyen Ta Van til Lao Chai, der hmongene holder til. Det er ca. 1 million mennesker i Vietnam som tilhører den etniske folkegruppen hmong. Hmongene i Vietnam lever primært i fjellene langs landets nordlige grense. Hmong-folket har flere ulike undergrupper, og du kan se forskjell på dem fordi de har på seg klær i forskjellige farger.

På din vandring kommer du forbi de fantastiske rismarkene og vakre fjellene som preger naturen i området, og du opplever også det lokale folkelivet i Sapa. Du ser f.eks. bøndene som pløyer jordene med okser eller høster ris når du går oppover fjellsidene.

Det lever også andre etniske minoriteter i Sapa, bl.a. Yao-, Zay- og Ha Pho-folkestammene. Hver etnisk gruppe har sine egne tradisjoner, klesstil og skikker, og Sapa er det mest kulturelt mangfoldige området i Vietnam. De forskjellige kulturene er spredt over hele Sapa-området, men mange reiser inn til Sapa by for å selge ris, mais eller håndverk.

Markeder i Vietnam

I Asia finner du mange livlige lokale markeder, og Vietnam er intet unntak. På de vietnamesiske markedene kan du kjøpe alt fra fersk fisk til vakre silkeskjerf.

Et marked vi absolutt kan anbefale er Hoi An Central Market. Det ligger ved bredden av elven Thu Bon. Markedet starter allerede i de tidlige morgentimene, og da kan du kjøpe nyfanget fisk av de lokale fiskerne. På markedet kan du også finne velsmakende krydder og urter som blir brukt i det vietnamesiske kjøkkenet.

Du finner også fargerik, vietnamesisk silke i alle varianter. Faktisk har skredderne sitt eget område på markedet, og her kan du kjøpe noen av de billigste skreddersydde klærne i Vietnam. Hvis du har lyst til å kjøpe noe, er det viktig å være oppmerksom på at mange av varene på dette markedet selges til overpris, så her bør du benytte sjansen til å vise hvor flink du er til å prute.

Hver helg kan du også dra til det travle Hanoi Weekend Night Market, der du kan kjøpe suvenirer og deilig mat i de mange bodene. Markedet har et utrolig folkeliv, og her kan du få et lite innblikk i vietnamesernes liv i hovedstaden. På gaten spiller musikere iført tradisjonelle drakter vietnamesisk musikk.

Rundt markedet er de omliggende historiske bygningene opplyst, så det er også mulighet for litt sightseeing mens du går rundt på markedet.

Du kan kjøpe deg en god middag ved en av markedets mange matboder. Prøv f.eks. Bún Chả, en rett fra Hanoi.

Slapp av på Phu Quocs hvite sandstrender

På tropeøya Phu Quoc finner du en kilometerlang kyst med sandstrender og vaiende palmetrær. Øya ligger i Phu Quoc-distriktet, som består av 28 små øyer. Phu Quoc er den største.

Rundt øya er livet under havet helt fantastisk, her kan du oppleve rundt 135 forskjellige arter av fargestrålende korallfisk. Hvis du er heldig, får du kanskje også se grønne havskilpadder eller karetter (en av de minste havskilpaddeartene).

Fra Phu Quoc kan du ta små dagsturer til noen av de andre øyene i Phu Quoc-området. F.eks. kan du besøke Hon Xuang, etter sigende områdets vakreste øy. Det er ingen hotellanlegg på øya, og derfor virker den mer øde og har også fått navnet Robinson Crusoe Island.

På Phu Quoc venter det utrolige naturopplevelser. Halvparten av øya er en beskyttet nasjonalpark som er opptatt på UNESCOs verdensarvliste. Hvis du har lyst til å ta en tur i denne parken, kan du dra til Khu Rung Nguyen Sinh-skogreservatet fra landsbyen Ganh Dau l. I parken kan du oppleve det flotte fuglelivet, og hvis du er heldig, får du se aper og otere.

My Son Sanctuary i Hoi An

Rundt 40 kilometer utenfor Hoi An ligger My Son Sanctuary, et område med ruiner av historiske hinduistiske templer. Templene ble bygget mellom det 4. og det 13. århundre til religiøse seremonier for Cham-dynastiet, men templene ble også brukt som begravelsesplass for dynastiets kongelige.

De første templene ble bygget i tre og oppført til ære for den indiske guden Shiva, men de brant dessverre ned i det 6. århundre. Mange av templene ble imidlertid gjenoppbygget, og man vet at det kan ha vært opptil 70 templer i området.

Kort tid etter at de siste templene ble bygget i det 13. århundre, ble området forlatt igjen. Det sov sin tornerosesøvn helt til 1898, da My Son Sanctuary ble gjenoppdaget av en franskmann.

I dag ligger tempelruinene spredt utover et 2 kilometer stort område som er omgitt av fjell. Når du vandrer rundt her, får du se mange pittoreske og imponerende ruiner, som delvis er skjult av naturen.

Opplev det kongelige citadellet i Hue

Ved Huong-elven, eller Parfymeelven, som den også kalles, ligger en av Vietnams UNESCO-bevaringsverdige severdigheter: Citadellet i Hue. Fra 1802 til 1945 var Hue Vietnams hovedstad, og derfor hadde kongefamilien sin residens i citadellet.

Citadellet er omgitt av steinmurer, og innenfor murene finner du et imponerende bygningsverk med templer, pagoder, tårn og mye mer. Anlegget er inspirert av Den forbudte by i Beijing.

På citadellet kan du oppleve Ngo Mon Gate, som har flere forskjellige porter. Den midterste inngangen kunne kun brukes av keiseren. Fra en plattform øverst på Ngo Mon Gate overvar keiseren militærøvelser.

Rett etter at du er kommet gjennom Ngo Mon Gate kommer du til the Palace of Supreme Harmony eller Throne Palace, der keiseren avholdt sine viktigste seremonier.

På hele citadellet er det flere fascinerende bygninger du kan utforske, bl.a. den daværende keiserens private bolig og andre historiske anlegg og paviljonger. Dessverre ble noe av citadellet ødelagt under Vietnamkrigen, men det meste er i dag restaurert og et spennende sted å besøke i Hue.

Gatekjøkkener i Ho Chi Minh City

Vietnam har en utrolig variert matkultur, og den kan du både oppleve på markeder, restauranter og gatekjøkkener.

Du kan f.eks. smake på god, tradisjonell vietnamesisk mat når du går på oppdagelsesferd blant Ho Chi Minh Citys gatekjøkkener. Om kvelden dukker det opp små «pop-up-restauranter» og gatekjøkkener, og der spiser lokalbefolkningen middag. Neste morgen er de små restaurantene borte.

Hvis du gjerne vil få en både kulinarisk og kulturell opplevelse og spise middag på disse små pop-up-kjøkkenene eller -restaurantene, må du være forberedt på å sitte på små plastmøbler. Prøv f.eks. den vietnamesiske nasjonalretten phở, en nudelsuppe som er laget på okse- eller kyllingbuljong og tilsatt krydder, grønnsaker og kjøtt.

Et annet godt sted å spise i Ho Chi Minh City er street food-markedet Ban Thanh Street Food Market. Her finner du også like god – og like billig mat – som på de vietnamesiske gatekjøkkenene. På markedet kan du kjøpe mat fra rundt 20-25 forskjellige boder og smake deg gjennom vietnamesiske vårruller, fisk og skalldyr og mye annet godt. Ved markedet ligger det også flere barer der du kan ta en drink og oppleve litt av Ho Chi Minh Citys natteliv.

Vietnam er et land fullt av opplevelser, og uansett om du foretrekker natur, kultur eller palmestrender, er det garantert noe for deg!

Hvis du ønsker å få vite mer om våre reiser til Vietnam, skal du sjekke ut hjemmesiden vår eller ringe til reisekonsulentene våre. De hjelper deg gjerne.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende