TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerRyokaner – tradisjonelle japanske gjestehus

Ryokaner – tradisjonelle japanske gjestehus

19.09.2018
Vis alle innlegg

Japan er et fascinerende reiseland!

Her vil du oppleve tradisjoner og skikker som er helt forskjellige fra det du er vant til i Norge.

Overnatt på et ryokan og få et dypdykk i den japanske kulturen og japanske skikker.

Hva er et ryokan?

Et ryokan (旅館) er et tradisjonelt japansk gjestehus der du kan oppleve gamle, japanske tradisjoner og en enestående atmosfære.

Det er ikke bare et sted du overnatter, men et sted der du også lærer mer om japansk kultur og lærer betydningen av begreper som tatami, yukata, kaiseki og onsen.

Alle ryokaner er forskjellige, og det er også opplevelsene. Som gjest kan du likevel være sikker på å komme hjem med nye erfaringer om japansk kultur og gjestfrihet.

Hvordan oppsto ryokaner?

Ryokaner stammer fra det 8. århundret, og den første ryokan – Nisiyama Onsen Keiunkan i Yamanashi, som ble grunnlagt i år 705 e.Kr., regnes faktisk også for å være verdens første hotell.

Det var likevel først langt senere, i Edo-perioden (1603-1867), at ryokaner for alvor ble populære. I denne perioden blomstret Japans økonomi, det ble bygget veier, og langs disse veiene dukket det opp stadig flere ryokaner som overnattingssteder for f.eks. handelsmenn og samuraier som reiste rundt i landet.

I dag finnes det mer enn 50.000 ryokaner i Japan. Ryokanene varierer både når det gjelder størrelse, stil, fasiliteter og pris.

Hva kjennetegner et ryokan?

Du trenger ikke overnatte på et ryokan for å vite at du nå er kommet til et tradisjonelt japansk gjestehus. For du har sikkert sett dem mange ganger på film – eller i hvert fall noe lignende: Tradisjonelle japanske bygninger med skyvedører laget av rispapir, typisk japansk dekor og vakre, japanske hager.

Du har nok sett det – men det er en helt annerledes opplevelse å føle stemningen i et ryokan som gjest der.

Kleskode

Idet du kommer inn på et ryokan, trer du også inn i japanske tradisjoner.

Det vil si at du aller først tar av deg skoene, for her bruker man ikke sko innendørs.

Skoene dine blir erstattet av tøfler, og klærne dine kan du skifte ut med en yukata – en kåpe av bomull som ligner om en kimono. Gled deg til å iføre deg den behagelige kåpen – den kan brukes til alle aktiviteter i løpet av dagen. I noen onsen-byer er det også helt vanlig å gå rundt i byen i sin yukata med geta (tresandaler) på føttene. Pass på å legge yukataens venstre side over den høyre før du knyter beltet – obi – rundt livet. Hvis du binder det omvendt, bringer det ulykke, for det er slik man kler døde mennesker i en kimono.

Innredning

Ditt første inntrykk når du kommer inn på rommet på ryokanen er trolig: her mangler det noe. For hvor er alle møblene?

Innredningen er mildt sagt minimalistisk, og rommet ditt er nok innredet mer spartansk enn du er vant til fra andre hoteller.

Gulvet på rommet er dekket av tatami. Tatami er matter laget av risstrå, og her må du også huske å ta av deg tøflene, så du går i sokkelesten eller barbent. Du vil også finne et lavt bord med tilhørende lave, benløse stoler (zaisu) eller sitteputer (zabuton) – akkurat slik du har sett det på film.

Du lurer kanskje på hvor sengen er? Den tradisjonelle japanske futonen du skal sove på om natten (må ikke forveksles med de du kjenner til hjemmefra) tas ikke frem før sengetiden nærmer seg.

Når du har fordøyd de første inntrykkene, vil du sannsynligvis begynne å lure på om skyvedørene til rommet ditt, som er laget av tynt rispapir (shoji), virkelig kan holde lydene ute når du skal sove. Men det kan den – for som nevnt hersker det en behagelig ro overalt på ryokanen. Dette er en opplevelse inspirert av zen-filosofien, og det blir garantert en interessant del av oppholdet ditt.

Maten

Det er ikke sikkert at maten er inkludert i oppholdet ditt. Men det er ofte mulig å få en autentisk japansk matopplevelse, enten til frokost eller middag.

Maten serveres vanligvis i et spiserom eller på ditt eget rom, for å gi deg en litt mer privat opplevelse.

Om morgenen serveres det en tradisjonell japansk frokost med forskjellige av årstidens retter, f.eks. en lokal miso, tofu eller risvelling. Noen steder er det også mulig å få en vestlig frokost.

Om kvelden serveres det ofte kaiseki – en tradisjonell meny med mellom 6 og 15 av årstidens retter. Rettene er i perfekt harmoni med hverandre, både når det gjelder smak, konsistens og utseende.

Hvis du kommer hit med et åpent sinn, kan du få fantastiske matopplevelser. Her har du nemlig gode muligheter til å bli presentert for noen av Japans meget delikate spesialiteter, retter du kanskje ellers ikke ville våge å prøve.

Et tips: Hvis maten serveres kl. 18., må du komme presis – eller faktisk helst litt før.

Onsen – varme kilder

Badefornøyelser er en viktig del av ryokaner – og ofte en litt forvirrende opplevelse for ikke-japanere.

Ryokaner ligger ofte nær varme kilder, eller onsen (温泉), som er oppstått i områder med vulkansk aktivitet. Onsen er blitt et klassisk element i mange ryokaner.

Innen- og utendørsbadene blir varmet opp av de varme kildene, og de stedene der det ikke er en onsen, tilbys det også ofte andre klassiske japanske badeopplevelser.

Det er ikke vanlig å bade i mer enn 15 minutter om gangen, for det kan bli VELDIG varmt. Så lytt til kroppen, og se hvor lenge du bør oppholde deg i vannet. Og husk å drikke vann.

Som så mange andre ting i Japan er opplevelsene i onsen også preget av tradisjoner, og du kommer langt hvis du har forberedt deg og vet litt om skikk og bruk i Japans varme kilder.

Skikk og bruk i onsen:

  • Vask deg grundig (du skal skrubbe!) før du bruker badet. Mange steder får du en skammel du kan sitte på mens du vasker deg ved en dusj som er så nær gulvet at det er umulig å stå helt oppreist – og det er heller ikke meningen. Du må også sette opp håret, for det må ikke komme hår i vannet.
  • Badetøy er vanligvis ikke tillatt, og badene er ofte adskilt for menn og kvinner. Hvis du ikke har lyst til å bade naken sammen med andre, finnes det også private bad du kan bruke.
  • Tatoveringer er ikke så vanlige i Japan. Tidligere ble de nemlig forbundet med organisert kriminalitet. Selv om tatoveringer er mer utbredt i dag, spesielt blant utenlandske besøkende, er det enkelte onsen som ikke tillater dem. Sjekk evt. før du går til badet.

Har du lyst til å oppleve et japansk ryokan?

I Japan er det mange forskjellige, hyggelige ryokaner som absolutt er et besøk verdt. Uansett om du besøker en mindre familiedrevet ryokan eller en av de litt større, vil du oppleve en side ved Japan du ikke får se når du bor på vanlige hoteller.

Hvis du vil ha en autentisk japansk opplevelse, kan du bo på et ryokan på en av forlengelsene på våre  rundreiser i Japan.

Se våre reiser til Japan nedenfor:

TourCompass – Kom helt tett på!