TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerReiseberetning fra Vietnam: Organisert kaos

Reiseberetning fra Vietnam: Organisert kaos

15.08.2019
Vis alle innlegg

I mai 2019 var vår kollega Sofia i Vietnam for første gang. En av de tingene som gjorde stort inntrykk var trafikken. Nedenfor kan du lese beretningen hennes.

Sykkel i vietnam

Det første som fascinerte meg da vi kom til Vietnam var trafikken.

Vi landet i Hanoi og skulle kjøre fra flyplassen til hotellet vårt. Det lå i sentrum av byen, ved gamlebyen. Min første tanke var: Vi kommer aldri frem til hotellet vårt i denne trafikken – for et kaos! Etter en stund gikk det imidlertid opp for meg at det som for oss fra Norden lignet et kaos i virkeligheten var et organisert kaos, der alle faktisk hele tiden beveget seg fremover selv om ingen fulgte noen trafikkregler.. I Vietnam gjelder det bare å kjøre frem i sakte fart og komme rundt hverandre i kryss eller rundkjørsler. Alle krysser veien hulter til bulter og kommer faktisk uskadde ut på den andre siden.

Hvis man vil forbi noen, må man bare dytte litt på den man vil forbi for å gjøre oppmerksom på at man er der – og ofte må man dytte flere ganger. Her bruker man ikke hornet fordi man er sur eller irritert, men bare for å si: ”her kommer jeg, og jeg vil gjerne forbi, så hold deg helst til høyre.”

Vietnam, sykkel

Til slutt skulle vi også lære å krysse en gate til fots. Guiden fortalte at det bare var å begynne å gå langsomt og å fortsette i samme tempo over gaten – så kjører alle biler og scootere bare utenom deg. Jeg tenkte: Ok, jeg skal aldri krysse en eneste gate – det er livsfarlig. Da vi var blitt satt av ved hotellet vårt og skulle tilbringe ettermiddagen og kvelden på egenhånd i storbyen, oppdaget vi jo raskt at vi måtte krysse gaten for å komme til alle de gode restaurantene og gamlebyen. Det må man jo bare oppleve når man er i Hanoi.

Vi gikk slik guiden hadde fortalt. Selv om hjernen min protesterte sterkt, skjedde det utrolige: vi kom oss helskinnet over til en andre siden av gaten. Etter denne ilddåpen vente vi oss raskt til å krysse gatene, og etter hvert ble vi nesten like flinke som ekte hanoianere.

Sofia, TourCompass