TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerReiseberetning fra Kambodsja: Det kulinariske Kambodsja

Reiseberetning fra Kambodsja: Det kulinariske Kambodsja

02.10.2019
Vis alle innlegg

I september 2019 reiste vår kollega Anne til Kambodsja for første gang. Les om hennes opplevelser med den kambodsjanske matkulturen nedenfor.

Kambodsja, street kjøkken

“Hva spiser man egentlig i Kambodsja?”

Dette spørsmålet fikk jeg flere ganger da jeg fortalte at jeg snart skulle reise til Kambodsja. Og det nok ikke et uviktig spørsmål hvis man kanskje følger en spesiell diett eller hvis man er allergisk eller overfølsom overfor spesielle matvarer.

Kambodsja, tallerken

Kambodsja ligger mellom Thailand og Vietnam, og derfor er det lokale kjøkkenet også påvirket disse landene. Her finner du stekt ris, stekte nudler, stekte eller frityrstekte vårruller og fiskeretter ved kysten.

Nasjonalretten er “amok”, og den kan lages med fisk, oksekjøtt eller kylling. Kjøttet serveres sammen med biter av grønnsaker og en deilig kokos-karri-saus. Som tilbehør spiser kambodsjanerne primært ris, selv om du også kan finne nudler og poteter i vestlig-inspirerte retter.

Kambodsja, mat

Ris er en meget viktig matvare. Det kan til og med kjøpes som snack i veikanten. I en av rettene presses en ris-kokosmasse med bønner i et stykke bambus og grilles deretter over åpen ild. Man kan også spise “crispy ris” – sprø ris – som chips.

Maten smakte veldig godt overalt. I turistområder som Siem Reap og Phom Penh er utvalget av restauranter og retter selvfølgelig større enn på landet. Men også her var maten også god og nylaget.

Som dessert kan jeg anbefale “sticky ris” – klebrig ris – med kokos og mango.

Av drikkevarer kan jeg anbefale friske drikker av frukter som mango, papaya, banan eller lime. Du kan få dem som saft eller smoothies og shakes. Jeg likte spesielt godt de friske kokosnøttene.
Melkeprodukter som yoghurt og ost finner man på hotellets frokostbuffet i turistområdene, men de kan ikke sammenlignes med de produktene vi kjenner hjemmefra.

Mat, kambodsja

Hvis man har lyst til å prøve noe helt nytt, bør man sjekke ut de mange gatekjøkkenene. Her vil du finne ting som stekte gresshopper, edderkopper, frosker eller kokte snegler.

Som en av guidene våre så treffende uttrykte det: kambodsjanere spiser alt bortsett fra gaffelen, skjeen og spisepinnene.

Anne, TourCompass