TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartikler7 japanske retter du bør prøve

7 japanske retter du bør prøve

20.04.2018
Vis alle innlegg

Sushi er kanskje det første du kommer på når du tenker japansk mat, og det stemmer at dette også er en meget populær og velsmakende rett i Japan.

Men det japanske kjøkkenet er mye mer variert enn du kanskje aner. Maten her er basert på friske råvarer, og ingrediensene er alt fra grønnsaker til fisk og mange forskjellige typer kjøtt.

Nedenfor disker vi opp med 7 forskjellige japanske retter du bare må få med deg når turen går til fantastiske Japan.

Ramen – ラーメン

Ramen er en slags japansk utgave av en av Vietnams klassiske retter, Pho. Denne tradisjonelle retten kan kjøpes på så å si alle gater i Japan.

Suppen inneholder tynne nudler laget på hvete og lages ofte på kyllingbuljong og serveres med kjøtt eller fisk, grønnsaker og et kokt soyamarinert egg. Grønnsakene i suppen er f.eks. sopp, bønnespirer og løk.

Ramen serveres i mange utgaver. Shoyu er en variant med soyasauser og den mest vanlige.

Ramen er Japan i suppeform.

NB: Når du spiser nudelsuppe, er det lov å slurpe. Du kan nesten høre nudelsupperestaurantene før du ser dem!

Sushi – すし, 寿司, 鮨

Du bør absolutt også prøve ekte sushi når du er i Japan.

Sushi er en utsøkt og delikat munnfull som serveres i utrolig mange varianter.

Kort fortalt er dette rå fisk eller skalldyr med ris kombinert med forskjellige toppings, grønt og tang. Du kan f.eks. få sushi med laks, krabbe, reker, tunfisk og mye, mye mer.

Hvert eneste sushisstykke er nesten et lite kunstverk. Så tar det også 8 år å bli sushikokk, og det er ikke før etter 3 år med prøving og feiling at man kan koke sushirisen til perfeksjon.

Tempura – 天ぷら eller 天麩羅

Tempura er det beste fra frityrgryten. Tempura er grønnsaker og fisk svøpt i en perfekt og lett deig som fullendes i en frityrgryten som inneholder sesam- eller rapsolje. Og vips: en meget lekker lekker og syndig rett er klar til å hoppe rett inn i munnen.

Tempura serveres for eksempel med ris, soyasaus eller tentsuyu, en tempura-dip.

Prøv en restaurant som har spesialisert seg på tempura – det er liten bit av paradis i hver eneste munnfull.

Dumplings/Gyoza – 餃子 (ぎょうざ)

Gyoza, eller dumplings, er små saftige deigpakker med krabbe, svinekjøtt, oksekjøtt, kylling eller grønnsaker.

Disse lekre kjøtt- eller grønnsakfylte pakkene dyppes i soya, chiliolje eller andre lekre sauser.

Japanerne spiser ofte dumplings som snacks, men også som hovedmåltid. Og de lekre appetittvekkende pakkene er i tillegg rimelige.

Okonomiyaki – お好み焼き

Over hele Japan kan du få okonomiyaki, men retten er mest populær i vest. Prøv den f.eks. i byene Hiroshima eller Osaka, der de har sine helt spesielle varianter av denne flate retten.

Okonomiyaki består av noe som minner om et flatt stykke brød med forskjellige ingredienser oppå. Det kan f.eks. være ost, wasabi, grønnsaker, kjøtt eller fisk.

Men retten tilberedes på mange forskjellige måter, avhengig av region. I Hiroshima lages det for eksempel en okonomiyaki med stekte sobanudler.

Hvis du har lyst til å lage din egen okonomiyaki, er det mange restauranter som tilbyr dette.

Yakitori – 焼き鳥

Retten er basert på kylling i alle mulige varianter (som skinn, lever eller lår) som er marinert i f.eks. soyasauser og stekt over kull.

Hvis du vil prøve yakitori, skal du unne deg et besøk på en av de såkalte yakitori-ya-restaurantene, for de har spesialisert seg nettopp på denne retten. Du kan få yakitori til en billig penge, men også på topprestauranter, der retten serveres til høye priser.

Du kan prøve forskjellige varianter av retten, f.eks. negima, som er laget på kjøtt av kyllinglår og purre, reba, der en av ingrediensene er kyllinglever eller tsukune, kjøttboller av kylling, krydder, grønnsaker og egg.

Sukiyaki -すき焼き

Sukiyaki er en hotpot-rett. Den kommer ofte inn på bordet i halvveis tilberedt utgave og koker ferdig på bordet i en støpejernsgryte.

Retten tilberedes på den måten av det tynt skårne oksekjøttet brunes av i gryten før buljongen, som heter warishita og er basert på søt og saltet soyasaus, og resten av ingrediensene tilføyes.

Ingrediensene varierer fra region til region, men ingrediensene i en sukiyaki kan være f.eks. tofu, grønnsaker og shiitakesopp. Noen steder kan du også få retten med egg i sausen.

Vil du ha en kulinarisk Japan-opplevelse?

Har du begynt å få vann i munnen og fått lyst til å smake på noen av alle de fortreffelige, smakfulle og utsøkte rettene det japanske kjøkkenet har å by på? Da er det bare å pakke kofferten og komme seg av gårde!

Ta en titt på våre reiser til Japan, og kontakt gjerne reisekonsulentene våre hvis du har spørsmål eller ønsker hjelp til å finne den reisen som passer perfekt til din smak. Få også våre anbefalinger om japanske desserter.

Velbekomme!

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende