TRYGGHETSGARANTI - LES MER

Guide: Tips i Asia

05.05.2018
Vis alle innlegg

For de fleste av oss er det ikke enkelt å vite om man skal gi tips. Hvis det brukes, hvor mye skal man gi?

Når er det egentlig man bør gi tips?

Hvor og når gir man tips?

Generelt sett er det veldig vanskelig å gi faste regler for bruk av tips.

Tipsene er avhengig av hvilket reisemål i Asia du reiser til og av den servicen du får.

Generelt er det ikke etablert en tipskultur utenfor de vanlige turistområdene i Asia, og her forventes det derfor ikke at du gir tips. I noen land er det vanlig å gi – og i andre land er det ikke utbredt.

Husk at det ALLTID er frivillig om du vil gi tips eller ikke.

Nedenfor finner du en veiledning om bruk av tips på utvalgte reisemål i Asia.

Vær oppmerksom på at denne veiledningen er veiledende. Lokale beløp er basert på gjeldende valutakurser (februar 2018).

Tips i Vietnam

Det er vanlig å gi tips i Vietnam, men det er opp til deg hvor mye du ønsker å gi. Tipsene skal som regel gjenspeile den servicen du får.

Oversikt: Hva skal jeg gi i tips?

  • Restauranter: De fleste restauranter legger til 10 % skatt og 5 % servicegebyr på regningen, men disse pengene går ikke til kelnerne. Hvis du ønsker det, kan du derfor gi 5-10 % ekstra for god service. På lokale restauranter forventes det ikke tips, men du kan eventuelt legge igjen noen småsedler.
  • Turguider/sjåfører: På en dagstur gir man vanligvis guider 5-10 amerikanske dollar pr. person (ca. 115-230 Dong) og sjåføren 2-5 dollar (ca. 45-115 Dong) pr. person.
  • Taxisjåfører: Ingen tips – men du kan runde opp.
  • Hotellpersonale: Stuepiken får et par dollar, mens pikkoloen får 1-2 dollar (ca. 20-45 Dong) pr. rom.

Tips på Sri Lanka

Sri Lanka er det også vanlig å gi tips.

Du bestemmer selv hva du ønsker å gi, avhengig av den servicen du får. Beløpet bestemmes først og fremst av hvordan du opplever servicen.

Oversikt: Hva skal jeg gi i tips?

  • Restauranter: Legg gjerne 10 % av beløpet på regningen igjen som tips. Du kan selv velge om barpersonalet skal få litt tips, det er helt opp til deg. Gi eventuelt ½-1 dollar (ca. 100 Rupee) for god service.
  • Turguide/sjåfører: Hvis du er godt fornøyd med turguiden din, er det fint om du gir rundt 20 dollar pr. dag pr. familie (ca. 3.000 Rupee). Sjåføren kan du gi rundt 10 dollar pr. dag pr. familie (ca. 1.500 Rupee).
  • Taxisjåfører: Det er god skikk å gi taxisjåfører tips. Det er vanlig å gi 1-3 dollar (ca. 2-400 Rupee) for en tre timer lang tur eller 3-3 ½ dollar (ca. 500 Rupee) for en dagstur.
  • Hotellpersonale: Normalt gis det 1 dollar pr. koffert (ca. 150 Rupee) til pikkoloen, mens stuepiken får 2 dollar pr. dag pr. familie (ca. 300 Rupee). Hvis du får en spabehandling, er det skikk og bruk å gi 10 % i tips.

Tips i Thailand

I Thailand forventes det ofte at turister gir tips – i hvert fall på turisthoteller og restauranter. Men det handler også om tilfredshet, så gi tips hvis du er fornøyd med den servicen du har fått. Nesten uansett beløp setter de fleste thaiene stor pris på dette.

Men legg aldri bare 1 Baht igjen som tips, for det er et fornærmende lite beløp.

Oversikt: Hva skal jeg gi i tips?

  • Restauranter: På restauranter forventes det at du gir 10 % av beløpet på regningen i tips hvis det ikke allerede er betalt et servicegebyr. Gi pengene direkte til kelneren. På lokale restauranter bør du gi rundt 1 dollar (ca. 20-40 Baht). Jo finere restauranten er, jo flere tips. På gatekjøkkener forventes det derimot ingen tips.
  • Turguider/sjåfører: Avhengig av hvor fornøyd du er, kan du gi 3-9 dollar pr. person pr. dag (ca. 100-300 Baht) til guiden for en dagstur. Sjåføren kan du gi halvparten av dette beløpet.
  • Taxisjåfører: La dem få beholde vekslepengene eller rund opp til nærmeste runde beløp hvis du har vært fornøyd med turen. På en tuk-tuk-tur er prisen betalt på forhånd, og derfor trenger du ikke gi tips.
  • Hotellpersonale: Gi pikkoloen rundt 1 dollar (ca. 20-40 Baht) for hjelp med bagasjen – alt etter servicenivå og antall kofferter. Stuepiker forventer ikke å få tips, men legg gjerne rundt (50-100 Bath) pr. dag i en konvolutt hvis du ønsker å vise din takknemlighet.

Tips i Indonesia/på Bali

I Indonesia og på Bali er det helt vanlig å gi tips.

Derfor er det alltid en god ide å ha noen småsedler klar i lommen så du kan si takk for hjelpen.

Oversikt: Hva skal jeg gi i tips?

  • Restauranter: På restauranter med internasjonalt preg kan du gi minimum 1 dollar (ca. 10-15.000 Rupiah) pr. person, mens små lokale restauranter ikke forventer tips.
  • Turguider/sjåfører: Gi guiden din 4 dollar (ca. 50-55.000 Rupiah) pr. dag pr. person. Sjåføren kan du gi 2-3 dollar (ca. 30.000 Rupiah) pr. dag pr. person
  • Taxisjåfører: Gi vekslepengene eller 1 dollar ekstra til sjåføren (ca. 10-15.000 Rupiah).
  • Hotellpersonale: Gi 1 dollar pr. koffert til pikkoloene (ca. 10-15.000 Rupiah) og 2 dollar til stuepikene pr. dag pr. rom (ca. 20-30.000 Rupiah).

Tips i Japan

Det er ikke vanlig å gi tips i Japan.

Hvis du legger igjen tips på en restaurant, vil personalet ofte løpe etter deg for å gi dem tilbake.

Til gjengjeld er det meget vanlig å gi små gaver som er pent innpakket. Du kan f.eks. glede guiden eller stuepiken med å gi en liten symbolsk gave, f.eks. en liten kake eller japanske søtsaker. Men husk at det er gavens betydning og ikke størrelsen som teller.

Oversikt: Hva skal jeg gi i tips?

  • Restauranter: Ingen – du får dem igjen.
  • Turguider/sjåfører: Der er noen få unntak når det gjelder tips i Japan. Du kan gjerne gi turguiden din et par dollar (ca. 220-230 Yen) som takk, men det forventes ikke.
  • Taxisjåfører: Ingen.
  • Hotellpersonale: Hotellpersonalet takker nei til tips.

Tips i Kambodsja

Tips er vanlig i Kambodsja.

Som regel gir man rundt 2 dollar (ca. 8 Riel) i tips.

Det tas ikke ille opp hvis du går uten å gi tips, hvis f.eks. servicen ikke har vært god.

Oversikt: Hva skal jeg gi i tips?

  • Restauranter: På restauranter er det vanligvis inkludert et servicegebyr, så her er det ikke nødvendig å gi tips. På lokale restauranter forventes det ikke tips, men legg gjerne igjen et beløp som tilsvarer 5 % av regningen for god service og 10 % for ekstraordinært god service.
  • Turguider/sjåfører: Gi turguiden 5-10 dollar pr. dag pr. person (ca. 20-40 Riel) og 2-5 dollar (ca. 10-20 Riel) til sjåføren pr. dag pr. person.
  • Taxisjåfører: Rund opp eller gi 1 dollar (ca. 4 Riel).
  • Hotellpersonale: Gi 1-2 dollar (ca. 4-8 Riel) pr. dag eller pr. koffert, alt etter arbeidsområde.

Tips på Maldivene

Du forventes ikke å gi tips på Maldivene. Men en liten påskjønnelse for god service er høyt verdsatt. Du må imidlertid ikke føle deg presset til å gi noe. Servicen du mottar, blir ikke dårligere hvis du velger ikke å gi tips.

Dessuten pålegges en serviceavgift på 10 % på alt du kjøper – fra mat og drikke til utflukter.

Myntenheten på Maldivene kalles maldiviske rufiyaa, men du trenger ikke noe annet enn amerikanske dollar og eventuelt bankkort.

Oversikt: Hvor mye skal jeg gi i tips?

  • Restauranter: Som sagt vil du alltid betale en serviceavgift på 10 %. På resorten betaler du ikke regningen før på avreisedagen, og her kan du velge å legge igjen tips i felleskassen. Hvis du drar til Male for å spise, kan du om ønskelig gi vekslepengene tilbake eller runde opp når du betaler.
  • Turguider: Generelt er det ikke vanlig å gi tips til turguider. Hvis du mener at du har fått ekstraordinær god service, kan du gi guiden 10 dollar per person. 
  • Taxisjåfører: På Maldivene er drosjene byttet ut med båter. Mellom de forskjellige maldiviske øyene går det både private og statseide båter. Hvis du har fått god service i en privateid båt, kan du gi mellom 5 og 10 dollar i tips som takk for servicen. På hurtigbåter er det ikke vanlig å gi tips.
  • Hotellpersonell: Det er fint å gi pikkoloen 1 til 2 dollar per koffert. I tillegg til dette kan du gi stuepiken 2 dollar per dag – og hvis du ønsker å gi andre ansatte på hotellet tips, kan du gjøre det når du sjekker ut. Tipsen går i en felleskasse som alle ansatte deler mellom seg.

Tips i Kina

I Kina forventes det generelt ikke tips. Det er likevel blitt skikk og bruk å gi små beløp til pikkoloer på internasjonale hoteller og restauranter.

Oversikt: Hva skal jeg gi i tips?

  • Restauranter: På små restauranter er det ikke vanlig å gi tips, men på restauranter i storbyer kan du, hvis du er fornøyd, legge igjen litt vekslepenger eller 1-5 dollar (ca. 7-35 Yuan).
  • Turguider/sjåfører: Det blir stadig mer vanlig å gi sjåfører og turguider tips. Avhengig av servicen kan du gi mellom 5 og 10 dollar (ca. 35-70 Yuan) pr. person pr. dag til guiden. Gi sjåføren halvparten så mye som guiden – og gi gjerne beløpet direkte til den enkelte.
  • Taxisjåfører: Om taxisjåfører skal ha tips er opp til deg. Hvis de har gitt god service, kan du la dem beholde vekslepengene eller gi 1-2 dollar (ca. 7-15 Yuan).
  • Hotellpersonale: Det er ikke vanlig å gi tips til stuepiker i Kina, men hvis du gjerne vil vise din takknemlighet, kan du gi ca. 2 dollar pr. dag (ca. 10-15 Yuan). Pikkoloen blir glad for å få litt tips for å bære koffertene til rommet. Gi ham/henne 1-2 dollar (ca. 7-15 Yuan) pr. rom.

Tips i Laos

Tips er ikke spesielt utbredt i Laos, med unntak av steder som besøkes av mange turister. Du er imidlertid alltid velkommen til å vise at du setter pris på god service.

Oversikt: Hva skal jeg gi i tips?

  • Restauranter: På restauranter er det ofte inkludert et servicegebyr, men gi gjerne 10 % av beløpet på regningen i tips hvis du er fornøyd med servicen. Lokale restauranter forventer ikke tips.
  • Turguider/sjåfører: Det er god skikk å gi turguider tips. Gi 5-10 dollar (ca. 40-80 Kip) til guiden pr. person og sjåføren 3-5 dollar (ca. 25-40 Kip) pr. person for en heldagstur.
  • Taxisjåfører: Taxisjåfører får ikke tips, for prisen på turen avtales før dere kjører.
  • Hotellpersonale: Vanligvis får ikke hotellpersonale i Laos tips, men gi gjerne litt hvis personalet hjelper deg. Pikkoloen og stuepiken kan du gi 1 dollar (ca. 8-10 Kip) pr. dag hvis du gjerne vil vise din takknemlighet.

Er du fremdeles i tvil?

Retningslinjer og skikker for hvor og når man gir tips endrer seg hele tiden i takt med at kulturelle normer og lønninger forandrer seg på reisemålene våre.

Hvis du er i tvil, skal du følge magefølelsen, runde opp beløpet på regningen opp eller spørre hva som er vanlig på stedet der du er. Du kan også spørre reisekonsulentene våre, de besvarer gjerne alle dine spørsmål.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende