TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerFeirer man jul i Asia?

Feirer man jul i Asia?

04.11.2018
Vis alle innlegg

Julen oppfattes ofte som en kristen – og ikke minst vestlig – høytid.

Likevel feires julehøytiden i dag i mange av de asiatiske landene, noen steder med helt spesielle juletradisjoner.

Men hvordan feires julen i Asia? Les om noen av de unike juletradisjonene du kan oppleve på noen av våre reisemål i Asia her.

Juletradisjoner i asiatiske land

Kentucky Fried Chicken og julemarkeder i Japan

Japan har med tiden fått sine egne unike juletradisjoner selv om det bare er 1 % av landets befolkning som er kristne.

Mange steder i Japan kan du oppleve julemarkeder som minner om de europeiske. Et av de større markedene er Tokyo Christmas Market, som til forveksling minner om et julemarked i Tyskland. Og faktisk blir dette markedet også støttet av The German Tourism Association.

På markedet kan du kjøpe julepynt og beundre de fargerike julelysene mens du koser deg med et krus varm gløgg. Du kan også se juledekorasjoner i flere av Japans større byer, der de mange shoppingsentrene er pyntet til jul med alle typer julepynt og lys.

Det er likevel ikke alt ved den japanske julen som minner om den norske.

I Japan ser man nemlig på julaften som en slags valentinsdag der par går på date og utveksler gaver. Det er sjelden man gir gaver til andre enn sin partner, eller den man kanskje håper skal bli det.

Den japanske julemenyen er også meget utradisjonell. Maten består ofte av kylling fra fastfood-kjeden ”Kentucky Fried Chicken”. Fastfood-julematen har vært tradisjon siden 1974, takket være KFCs egen markedsføringsinnsats med slagordet «Kurisumasu ni wa kentakkii”, som betyder ”Kentucky til jul.”

Shoppingsentre og julelys i Kina

Du er ikke i tvil om hvilken årstid det er når du besøker kinesiske storbyer i juletiden. I storbyer og shoppingsentre kan du oppleve juledekorasjoner så overdådige at de skaper julestemning selv hos ihuga julemotstandere.

Bare få kinesere er kristne, og derfor feires julen på måter der kristne tradisjoner er utelatt.

Så derfor har kineserne sine egne juletradisjoner. En av disse helt spesielle tradisjonene dreier seg om epler. Man pakker epler pent inn og gir dem som gaver. Tradisjonen kommer av at det kinesiske ordet for eple høres ut som ordet for fred. Det kinesiske ordet for julaften ”Ping’an Ye” (平安夜) betyr også en ”stille” eller ”fredelig” kveld.

Kineserne feirer også gjerne julaften med venner og familie og et stort festmåltid. 

Midnattsmesse og festmåltid i Vietnam

En del av Vietnams innbyggere er kristne. For dem er det tradisjon å gå til midnattsgudstjeneste på julaften.

Mange av kirkene har et krybbespill med figurer av Josef, Maria og Jesus i naturlig størrelse.

Etter midnattsmessen går de kristne vietnameserne hjem for å spise et festmåltid samen med familien. Vanligvis består middagen av kyllingsuppe, men de som har råd, bytter gjerne ut kyllingen med kalkun. Til dessert spiser vietnameserne, som i Frankrike, sjokoladekaken Bûche de Noël’, som er formet som en liten trestamme. Denne tradisjonen brakte franskmennene med seg til Vietnam da de koloniserte landet i 1880-årene.

I julen utveksler også vietnameserne gaver. Ofte er gavene mat, og en spesielt populær gave er nettopp sjokoladekaken Bûche de Noël.

Juletrær av hønefjær i Indonesia

Som i mange andre asiatiske lande blir shoppingsentrene pyntet med juledekorasjoner.

Men shoppingsentrene er ikke de eneste stedene med julepynt. På landet, langt borte fra storbyenes kommersielle jul, har noen balinesiske familier et juletre laget av hønefjær.

I den sørlige delen av Bali er det flere kristne landsbyer, og der pyntes det til jul. Dekorasjonene er annerledes enn i Vesten. Balineserne stiller lange bambusgrener og palmeblader utenfor husene sine. Denne typen dekorasjon kalles ”penjor”.

En annen tradisjon kristne indoneserne setter pris på i juletiden er ”Ngejot”. Ngejot er en juletradisjon som dreier seg om å dele og skape lykke og kommer til uttrykk ved at de kristne gir sine naboer mat den 24. desember. 

Gaver og fruktkake på Sri Lanka

Julen feires også på Sri Lanka. Ved morgengry den første desember kan man høre kinaputter bli avfyrt. Denne høylytte tradisjonen markerer begynnelsen på juletiden på Sri Lanka.

Som her hjemme har innbyggerne på Sri Lanka en tradisjon som inkluderer julefester med lekre julemåltider med venner og familie og utveksling av gaver.

Flere steder kan man som besøkende i landet smake den fruktkaken srilankerne spiser i julen. Den minner litt om den julekaken man også kan få servert flere steder i Tyskland, Holland og Storbritannia, men inneholder også typiske srilankiske ingredienser.

Tradisjonelt er kaken belagt med et lag marsipan som er laget av cashewnøtter i stedet for mandler.

Opplev asiatiske juletradisjoner

Har du lyst til å dra på juleferie i desember måned, langt bort fra den til tider stressende norske julen?

Juletradisjonene i de asiatiske landene er en flott og annerledes måte å feire hjerternes fest på!

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende