TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerDødens jernbane i Thailand

Dødens jernbane i Thailand

15.08.2019
Vis alle innlegg

Dødens jernbane 1

Dødens jernbane er en populær turistattraksjon i Thailand, og med god grunn.

Jernbanen har en lang og blodig historie, og den ligger i naturskjønne områder ved elven Kwai.

Les om jernbanens historie, blant annet hvorfor den har fått tilnavnet Dødens jernbane.

Historien om Dødens jernbane

Broen over elven Kwai

Under andre verdenskrig ble det besluttet å bygge en jernbane som skulle forbinde Bangkok i Thailand og Rangoon i Myanmar (Burma) for å skape en direkte transportvei mellom de to hovedstedene – en strekning på cirka 415 km.

Slik fikk jernbanen navnet sitt

Byggingen av jernbanen og broen krevde over 60 000 krigsfanger og over 200 000 asiatiske arbeidere. Arbeiderne måtte slite i den myggsvermende jungelen og under harde kår i monsunregnet. Mange av dem led av sykdom og underernæring og ble dessuten torturert.

På grunn av de slavelignende tilstandene døde mer enn 100 000 arbeidere under byggingen av jernbanen, og slik fikk den tilnavnet Dødens jernbane.

Hellfire Pass og broen over elven Kwai

En del av jernbaneruten ligger i et utfordrende terreng som krevde arbeid døgnet rundt for å få ruten bygget. En av disse strekningene er Hellfire Pass. Strekningen fikk tilnavnet sitt av arbeiderne, da stedet ble opplyst av brennende fakler om natten mens arbeiderne fortsatte det grusomme arbeidet.

Et annet utfordrende område var ved elven Kwai, som jernbanen skulle passere. For å kunne skape en sammenhengende strekning skulle det bygges en bro nær byen Kanchanaburi.

Broen stod ferdig i 1943, men var ikke holdbar nok. Derfor ble det oppført en ny bro lenger opp i elven. Den nye broen ble siden ødelagt i et bombeangrep, men ble gjenoppført etter krigen. Disse hendelsene har senere gitt navn til filmen «Broen over Kwai».

Opplev historien på nært hold

elven Kwai

Området rundt Kanchanaburi er blitt en av de største turistattraksjonene i Thailand, og her kan du oppleve historien om Dødens jernbane på nært hold.

I Kanchanaburi ligger krigsmuseet og krigskirkegården. Her kan du lære mer om krigen, Kwai-elven og jernbanen, som har en enorm betydning for området. Her vil du også besøke Hellfire Pass, broen over Kwai og i tillegg få en tur i en av de historiske jernbanevognene langs et stykke av Dødens jernbane.

I området finnes det også opplevelser til vanns – nemlig på elven Kwai. Bli med på tur i en tradisjonell longtailbåt til et av de populære flotellene, som er et hotell på elven hvor du kan overnatte. På flotellet er det mulig å slappe litt av, nyte den fantastiske naturen eller benytte seg av en av de mange aktivitetsmulighetene. Ved og på Kwai-elven ligger restauranter og hoteller hvor du kan ta en pause og suge til deg Thailands historie.

Er du i tvil om hvilken reise du skal velge? Kontakt reisekonsulentene våre, som sitter klare til å guide deg videre på din neste reise.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende