TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerDe beste markedene i Asia

De beste markedene i Asia

24.04.2019  |  oppdatert: 30.01.2024
Vis alle innlegg

Båter på det flytende markedet i Bangkok, Thailand.

Asia har utrolig mange fascinerende, enorme, livlige og fristende markeder.

Mange av dem er matmarkeder, mens det på andre selges alt mellom himmel og jord. Her er det nesten ikke den ting du ikke kan få tak i.

Så ta på deg gode sko og dra tidlig ut for å oppleve markedet mens det er færrest besøkende – det kan også gi deg gode muligheter til å prute på prisen.

Tips: Ikke ta med deg mer penger enn det du planlegger å bruke og oppbevar dem trygt.

Chatuchak Weekend Market, Bangkok

Mann som går på Chatuchak Weekend Market i Bangkok.

Når du besøker den thailandske hovedstaden Bangkok, bør du får med deg en tur på Chatuchak Weekend Market, et klassisk marked som holder åpent lørdag og søndag. Gå på jakt blant de mer enn 15 000 bodene og kjøp gaver til hele familien.

Du kan kjøpe alt fra utskjæringer i tre, skjerf i alle regnbuens farger, sko og klær i alle varianter, vesker og til og med dyr. Markedet er inndelt i ulike deler, og det kan være litt vanskelig å finne rundt her. Så hvis du finner noe du synes du trenger, kan det være en god ide å kjøpe det med det samme – for det er godt mulig at du ikke klarer å finne det igjen.

Etter sigende skal dette markedet faktisk være et av verdens største, og én ting er sikker: det kan raskt ta hele dagen å finne de beste tilbudene og se på alt med så mange boder. Husk å ta en velfortjent pause underveis. Du kan med fordel prøve noen av de mange smårettene som også selges på markedet.

Tianshan Tea City, Shanghai

Te, te og atter te. Tianshan Tea City er et mekka for teelskere. Teen kommer fra hele Kina, og det er en god ide å kjøpe litt te med hjem. Den kan du drikke på kalde norske kvelder og tenke tilbake på Kina-reisen din.

I Tianshan Tea City kan du bl.a. oppleve kunsten å lage den ultimative koppen te, se te-kunstverker, smake på utsøkt te og lære hvordan de beste tebladene kan kjennes igjen. Markedet holder åpent hver dag, har 150 boder og omsetter flere tusen tevarianter.

Når du går inn i en av de 150 bodene, vil du raskt få den ene smaksprøven etter den andre – og kanskje du også finner din favoritt. Prøv f.eks. oolong-te, en gjæret te som sies å være den eldste kinesiske teen, eller blomsterte, teen som folder seg ut og ligner en blomst når det kommer kokende vann på bladene.

Central Market, Phnom Penh

Oversikt over det sentrale markedet i Phnom Penh, Vietnam.

I hjertet av Phnom Penh i Kambodsja ligger markedet Central Market, som på khmer også kalles Phsar Thmei, det vil si nytt marked. Bygningen som huser markedet er gul og ble oppført i art deco-stil under det franske koloniherredømmet.

Markedet har en stor kuppel i midten, og derfra går det fire vinger med boder fra den ene enden til den andre. Her kan du kjøpe alt fra mat, blomster, skjerf, sølvtøy og klær til smykker, kofferter og elektronikk. Men husk å prute alt du kan, for dette steder er kjent for å ta litt for høye priser.

Markedet holder åpent fra tidlig om morgenen til tidlig på kvelden, og selv om du ikke er så handlelysten, er det en flott opplevelse å vandre rundt på markedet og suge til seg alle inntrykkene.

Ubud Art Market, Ubud

Suvenirer på kunstmarkedet i Ubud på Bali.

Hvis du liker kunsthåndverk i overflod, er markedet i Ubud på Bali trolig noe for deg.

Markedet som lokalt kalles Pasar Seni Ubud holder åpent hver dag fra morgenen og sent på ettermiddagen, og markedet ligger i sentrum av byen.

Du kan kjøpe alt fra fine, vevde vesker, flotte kurver i mange størrelser og former og klær i alle avskygninger og farger. Hvis du liker malerier og skulpturer eller trenger en liten snack, kan du også finne det på Ubuds Art Market. Utvalget på dette markedet er enormt – og det meste av det er håndlaget av lokale kunstnere.

Det er best å besøke markedet om morgenen, for balineserne er tror at et godt salg om morgenen betyr et godt salg hele dagen. Derfor kan du få en god pris hvis du handler tidlig. Balineserne kaller denne salgsstrategien pegarus dagangan.

Toyosu Fish Market, Tokyo

Det gamle fiskemarkedet Tsukiji Fish Market, som bl.a. var kjent for sine tunfiskauksjoner, ble høsten gjenåpnet som Toyosu Fish Market. Markedet har mer enn 600 selgere og er verdens største med et areal på over 40 hektar.

Du kan smake på mange velsmakende retter fra de rundt 40 matbodene, men et av de store trekkplastrene er tunfiskauksjonen, og den foregår mellom klokken 5.30 og 6.30 om morgenen. De fleste bodene åpner ikke før rundt kl. 7, og her kan du få en god fiskebit til frokost. Hvis du ønsker å gå på dette markedet, skal du være oppmerksom på at det er stengt helligdager, søndager og ofte også på onsdager.

Gulvet på det nye fiskemarkedet er hvitt, bortsett fra det området der tunfisken auksjoneres, der gulvet er grønt. Årsaken til det er at tunfiskens kvalitet bestemmes etter fiskens røde kjøtt. Den grønne gulvfargen får rødfargen til å tre godt frem, slik at kjøperne bedre kan fastslå produktets kvalitet og pris.

NB: Det er en god ide å bestille på forhånd hvis du vil ha en god plass på tunfiskauksjonen.

Ben Thanh Market, Ho Chi Minh City

Ben Thanh-markedet om kvelden i Ho Chi Minh-byen i Vietnam.

I distrikt 1 i sentrum av Ho Chi Minh City i Vietnam finner du Ben Thanh Market. Du kan nesten ikke unngå å se den store, firkantede bygningen, et av byens eldste vartegn, når du nærmer deg stedet.

Bygningen har mange korridorer der du kan kjøpe alle typer suvenirer og lokalt håndverk, og den er så enorm, at du kanskje tror du har gått deg vill. Men ta det rolig – hvis du trenger hjelp til å finne veien ut, er det alltid noen som gir deg en hjelpende hånd.

Om kvelden dukker den ene matboden etter den andre opp utenfor bygningen, og du kan smake på alt fra Hanoi-retten Bun Cha til Bánh xèo til rispannekaker fra Mekongdeltaet. På dette markedet kan du få fine opplevelser i en meget autentisk atmosfære – 60-70 % av de markedsbesøkerne er nemlig vietnamesere.

Luang Prabang Night Market, Luang Prabang

Nattmarked i Luang Prabang, Laos

En ting du ikke må gå glipp av hvis du er i Luang Prabang i Laos er byens kveldsmarked.

Fra kl. 17 til rundt kl. 22 blir gaten stengt for kjøretøyer, og de små bodene med kunsthåndverk som keramikk, tepper, lamper, silkeskjerf og mye, mye mer dukker opp på Sisavangvong-gaten.

Byens kjerne er ikke så stor, så det er nesten umulig å unngå markedet hvis du er ute på en kveldsspasertur. Men du vil ikke angre det, for her det mye fine, tradisjonelle håndverksprodukter som kan bli flotte minner fra reisen din når du kommer hjem igjen.

Hvis du blir sulten mellom de mange innkjøpene, kan du stoppe og ta en snack underveis eller besøke matmarkedet som ligger i utkanten av kveldsmarkedet og få et mettende måltid der.

Hongqiao Pearl Market, Beijing

Trekkplastret på Hongqiao Pearl Market er – som navnet antyder – de imponerende og vakre perlene. Det ene ferskvannsperlekjedet etter det andre ligger på rad og rekke, og det er vanskelig å ikke bli fristet. Perlene kommer også i mange forskjellige størrelser, typer og farger, og prisene varierer fra noen få kroner til flere tusen.

Du kan også gjøre mange andre funn på dette markedet, og du kan f.eks. kjøpe klokker, silkeskjerf eller klær med hjem. Markedet har også en fiskeavdeling der du kan kjøpe alt fra reker til øresnegler.

Når du har gått gjennom perlemarkedet, bør du vandre opp i tredje etasje og nyte utsikten over Himmelens tempel, som ligger rett ved siden av. Dette gjør markedsbesøket enda et hakk bedre.

De flytende markedene, Bangkok

Bilde fra de flytende markedene i Bangkok, Thailand.

Når du er i Bangkok, er det nesten et must å besøke et av de flytende markedene. Forestill deg båt etter båt som kommer flytende med alt fra ananas og velsmakende karriretter til suvenirer. Og du flyter jo selv også.

Mens du hviler bena, kan du lene deg tilbake og oppleve den unike kulturen på de flytende markedene, kjøpe noen suvenirer med hjem og få en særpreget og fascinerende opplevelse.

Det er mange forskjellige flytende markeder rundt Bangkok, og selv om de ligger utenfor byen, er de helt klart turen verdt. Denne utradisjonelle markedsformen er helt spesiell, og vil nok bli en av de opplevelsene du husker best når du er kommet hjem igjen.

Det er massevis av gode opplevelser i vente på markedene i Asia. De gir deg et godt innblikk i kulturen på reisemålet ditt, og i tillegg kan du kjøpe fine gaver med hjem til familien eller suvenirer til deg selv.

Hvis du er i tvil om hvilket asiatisk land du skal reise til, må du gjerne kontakte reisekonsulentene våre. De sitter klare til å hjelpe deg med å finne den reisen som passer aller best for deg.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende