TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartikler6 steder du kan oppleve Asias interessante dyreliv

6 steder du kan oppleve Asias interessante dyreliv

23.05.2019
Vis alle innlegg

Panda Kina

Det er ingen hemmelighet at de asiatiske landene kan by på helt enestående naturopplevelser.

Men visste du også at verdensdelen er hjemsted for mange unike dyr?

Nedenfor kan du lese om 6 steder der du kan oppleve noen av de fargestrålende, sjarmerende og til dels enorme skapningene som lever rundt omkring i Asia.

Komodoøya, Indonesia

Komodovaran

På den indonesiske øya Komodo, nær Bali, har du mulighet til å oppleve de imponerende komodovaranene. Øya er i dag nasjonalpark og er også oppført på UNESCOs liste over verdens naturarv på grunn av sitt fantastiske landskap og unike dyreliv.

Komodovaranen er bokstavelig talt en kjempeattraksjon. Den er verdens største nålevende øgle og blir ofte sammenlignet med mytiske drager – på engelsk kalles den også komododrage.

De store varanene kan bli opptil 3 meter lange og har en kampvekt på hele 165 kg. Normalvekten deres ligger på rundt 70 kg.

Komodovaraner er kjøttetende og jager ved å ligge på lur. Når det neste byttet kommer forbi, gir varanen dyret et giftig bitt, og så er det bare et spørsmål om tid før dyret dør av infeksjonen fra bittet.

Komodovaranen er en rask og slu øgle, og derfor kan man bare utforske øya sammen med en guide som er godt kjent med de lokale forholdene og dyrenes temperament.

Minneriya, Sri Lanka

Elefanter Minneriya Sri Lanka

Minneriya Nasjonalpark i Sri Lanka er et helt fantastisk sted.

I tillegg til å være en grønn og frodig naturpark, er det menneskeskapte reservoaret også møtested for enorme flokker av asiatiske elefanter hvert år mellom mai og oktober.

I Sri Lankas tørre periode tørker de fleste av elefantenes naturlige vannhull ut, men i Minneriya nasjonalpark er det vann i reservoaret året rundt. Det bety at landets mange elefanter kommer i flokker hit for å lete etter grønt gress og drikkevann.

Besøker du parken i høysesongen, fra mai til oktober, kan du få se opptil 300 elefanter samlet på ett sted. Det er det største antallet elefanter observert på ett sted i hele Asia.

På varme dager skjuler de store pattedyrene seg i skyggen i de omliggende skogene og buskasene, men på denne tiden av dagen kan du til gjengjeld treffe på krokodiller, aper, hjorter og mange forskjellige fuglearter. Sent på ettermiddagen, når det blir litt kjøligere, begynner elefantene å bevege seg ut i det åpne landskapet og bort til reservoaret.

Det er en kjempeopplevelse å se elefantene kommunisere med hverandre i de store flokkene.

Menjangan, Bali, Indonesia

Menjangan Bali Snorkling

Revet ved den lille øya Menjangan, som ligger ved Balis nordvestlige kyst, er kjent blant dykkere og snorklere over hele verden.

Under den turkisblå havoverflaten skjuler det seg nemlig en fargerik verden av tropefisk og koraller.

Menjangan hører til West Bali nasjonalpark, så her kan du oppleve uberørt natur både i og under vann og på land. Øyas navn betyr hjort på javanesisk, og dette navnet har øya fått fordi det hver vår svømmer rusahjorter til Menjangan fra Java. Det er en helt spesiell opplevelse å ligge lett henslengt på de vakre sandstrendene mens hjortene vandrer rundt på land.

Høydepunktet på Menjangan er nok likevel uten tvil snorkling. Her finner du nemlig flotte koraller som på grunn av øyas status som del av en nasjonalpark er ganske godt bevart. Også livet under havet er en stor opplevelse. Under overflaten kan du få øye på både små sjøhester, åler, klovnefisk og mange, mange flere havdyr.

I tillegg til det fantastiske livet under havet er det generelt en mer avslappet og mindre turistisk atmosfære på Menjangan enn i Balis større byer som Sanur og Ubud. Så hvis du ønsker ro og avslapning, er dette øya for deg.

Sumatra, Indonesia

Orangutang Sumatra

Det er bare to steder i verden der det er mulig å oppleve ville orangutanger: Sumatra og Borneo.

På Sumatra kan du besøke Bukit Lawang på den nordlige delen av øya. Bukit Lawang er en liten by i nasjonalparken Gunung Leuser, og herfra kommer du raskt ut i den frodige regnskogen der du kan se halvville orangutanger.

Orangutangene betegnes som halvville fordi de som oftest er reddet fra mennesker som f.eks. ulovlig har holdt dem som kjæledyr. Når de blir reddet, blir dyrene langsomt rehabilitert, slik at de kan klare seg selv i naturen før de slippes fri i jungelen. Alle de orangutangene som slippes fri overvåkes av rehabiliteringssenteret, slik at de kan sørge for at de rødhårede menneskeapene får mat hvis de skulle ha problemer med å klare seg selv.

Orangutangene er en sterkt utrydningstruet dyreart fordi regnskogene på Sumatra og Borneo – og dermed hjemstedet deres – ryddes for å gi plass til bl.a. palmeoljeplantasjer. Palmeolje brukes f.eks. i noen typer kosmetikk og snacks.

Selve rehabiliteringsprogrammet på senteret er i dag lukket, men du kan fremdeles bli med på tur ut i regnskogen for å se de løsslupne orangutangene og overvære fôringen på fôringsplattformene.

Det er en kjempestor opplevelse å se orangutangene og det store arbeidet medarbeiderne gjør for å hjelpe orangutangene tilbake til et naturlig liv i regnskogen.

Mirissa, Sri Lanka

Blåhval Sri Lanka

Fra oktober til april er det sesong for hvalsafari på Sri Lanka.

Hvis du tar båt ut fra sørkysten, kan du se havets kjempe, blåhvalen. Dette enorme dyret kan få en lengde på hele 33 meter og veie nesten 170 tonn. Hvert år migrerer disse hvalene fra det kalde vannet rundt Antarktis til de varmere havstrømmene ved Sri Lanka for å formere sig.

På en hvalsafari hjelper kapteinen deg med å holde utkikk etter hvalene i havoverflaten. Hvaler er pattedyr, og det vil si at de kommer opp til overflaten for å få luft. Man må ha gode kunnskaper om hvalenes pustemønster for å vite når de kommer opp. I høysesongen er det faktisk veldig gode muligheter til å se dem.

Du kan se de imponerende hvalene fra båten, der kapteinen tar spesielt hensyn til hvalene ved ikke å komme for nær, men likevel nær nok til at du kan ta enestående bilder.

I tillegg til blåhvaler kan du også, med litt hell, få se delfiner, spermhvaler, spekkhuggere, djevelrokker, skilpadder og mange, mange flere av havets skapninger.

Chengdu, Kina

Panda Kina

Den store svarte og hvite pandaen er nesten blitt et nasjonalt symbol på Kina.

Pandaene lever i de bambusrike fjellskogene i det vestlige Kina, og kosten deres består nesten utelukkende av bambus. En voksen panda kan etter sigende spise helt opp til 38 kilo bambus per dag.

Pandaen er også et symbol for bevaring av alle verdens dyrearter, for den har vært utrydningstruet i mange år. Selv om pandaen fremdeles er en truet dyreart, kom det likevel gode nyheter fra WWF i 2015, da organisasjonen kunne berette at bestanden av ville pandaer nå endelig var på vei oppover.

Hvis du har lyst til å møte disse sjarmerende bjørnene, kan du se dem på Giant Panda Base i Chengdu, et konserveringssenter som ble opprettet for å redde pandaene fra utrydding. Senteret fungerer både som en naturpark med 300 hektar bambusskog og som forskningssenter. I parken lever det 120 pandaer, og når du besøker dem kan du også få overvære morgenfôringen.

Medarbeiderne på sentret er sterkt opptatt av å informere besøkende om pandaene og om hvordan denne dyrearten kan bevares, og slik bidrar de til å formidle en helt spesiell forståelse for dette enestående dyret.

Hvis du er dyreelsker, kan du få mange fantastiske opplevelser på en reise til Asia. Her kan du nemlig oppleve flere dyrearter som bare finnes i denne verdensdelen.

Så pakk kofferten og bli med til fantastiske dyreopplevelser i Asia.

Det kan bli ditt livs reise!

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende